İspanya’da Eurovision şarkısı kriz çıkardı: Feministler kızgın

İspanya'nın Eurovision şarkısı 'Zorra' ülkede kriz yarattı. Feministler şarkıda geçen sözcüklerin kadını aşağıladığını savunurken şarkının cinsiyetçi klişelere meydan okuduğunu savunanlar da var. Bunlardan biri de ülkenin başbakanı...

Kültür Sanat 9 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Mark Dasousa ile Maria Bas (solda), şarkının “o kelimeyi güzel bir şeye dönüştürme” girişimi olduğunu söylüyor.

11 Mayıs’ta düzenlenecek Eurovision’da İspanya’yı elektro pop grubu Nebulossa’nın ‘Zorra’ adlı şarkısı temsil edecek.

Ancak şarkı sözleri tartışmalara neden oldu. Tartışmanın temelinde şarkının “vixen” olarak çevrilen ancak yaygın olarak “orospu” veya “sürtük” anlamına gelen “zorrakelimesini çok sık tekrarlaması yatıyor. İngilizceye çevrilen Zorra’nın sözleri şöyle:

“Tek başıma dışarı çıkarsam, ben sürtüğüm / Eğleniyorsam, en sürtüğüm / İstediğimi elde ettiğimde – Orospu, orospu / Asla çünkü bunu hak etmiyorum.”

Feministler şarkının yarışmadan çekilmesini istiyor

İspanya hükümetine göre şarkının ülkeyi temsil edeceğinin duyurulmasından sonra 300’den fazla şikayet geldi. Madrid Feminist Hareketi şarkının yarışmadan çekilmesi için çağrı yaptı. Yapılan açıklamada “Devlet televizyonumuz aracılığıyla ülkemizi temsil etmek üzere seçilen şarkının Eurovision’dan çekilmesini şiddetle talep ediyoruz” dendikten sonra gerekçeler sıralandı.

Hareket “sürtük” kelimesinin sıklıkla tekrar edilmesini “saçmalık” olarak yorumları. Ve şarkıyı destekleyenlerin aksine şarkının sözlerini “feminist” olarak nitelendirmeyi akla ve kadın hakları hareketine hakaret olarak değerlendirdi. Feminist örgüt şarkının kamu yayıncısı tarafından tanıtımının küçük çocuklar ve ergenler arasında terimi normalleştirme riski taşıdığını da söylüyor.

Başbakan şarkıyı savunuyor

Ancak İspanya Başbakanı Pedro Sánchez ülkenin Eurovision şarkısını “kadın karşıtı” olarak değerlendirenlere karşı çıktı. Şarkının cinsiyetçi klişelere meydan okuduğunu söyleyerek eleştirileri reddetti.

Şarkı çarşamba günü Spotify’da dünya sıralamasında üçüncü sıraya kadar yükseldi.

Spotify filtresi müstehcen şarkıları engelleyemediSpotify filtresi müstehcen şarkıları engelleyemedi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.