Farhadi bir kez daha Türkiye’ye geliyor, bu sefer ustalık dersi verecek

İranlı yönetmen Asghar Farhadi bu sefer İstanbul'a geliyor. Yönetmen, sineması hakkında konuşacağı, deneyimlerini aktaracağı bir ders için 9 Mayıs'ta Sinematek/Sinema Evi’nde olacak. Etkinlik ücretsiz, katılımcı sayısı sınırlı.

Kültür Sanat 2 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Farhadi 9 Mayıs'ta Ustalık Dersi vermek için Sinematek/Sinema Evi’ne konuk olacak.

‘Bir Ayrılık’ ile Oscar alan, Cannes ve Berlin gibi film festivalinin gediklisi yönetmenlerden İranlı Asghar Farhadi. Türkiye’ye de zaman zaman geliyor. Yine yolu düşecek ülkemize. Bu sefer Sinematek/Sinema Evi’ne konuk olacak.

8 Mayıs 28 Haziran arasında yönetmenin üç filmi ‘Bir Ayrılık’, ‘Elly Hakkında’, ‘Satıcı’ gösterilecek. 9 Mayıs’ta da ustalık dersine katılmak için yönetmen Sinematek/ Sinemaevi’nde olacak. Etkinliğe katılmak ücretsiz ve katılımcı sayısının sınırlı olduğunu hatırlatalım.

Farsça ve Türkçe yapılacak ustalık sınıfında yönetmen Emin Alper de Farhadi sinemasına dair sunuş yapacak. Programın moderatörlüğünü Ali Farkhonde üstlenecek. Programla ilgili daha detaylı bilgi için Sinematek/Sinema Evi’nin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Farhadi’nin Sinematek / Sinemaevi’ne gelecek olması vesilesiyle Emin Alper yönetmenle ilgili bir yazı kaleme aldı. Yazıda Alper “Farhadi filmlerinde karakterlerini yargılamaktan uzak durmakla kalmaz, yargılayıcı bakış açısının kendisini mahkûm eder. Onun sinemasında hayatın getirdiği çoklu ve karmaşık pozisyonlar kimseye tam ve kusursuz bir haklılık bahşetmeye olanak tanımaz. İnsanlar arasında çatışma kaçınılmazdır; ancak bu çatışmayı başlatan çoğu zaman kötü niyetler yahut kötülük ve düşüncesizlik değil, bazen küçük bir yalan, bazen kendini koruma iç güdüsü, bazen muhafazakâr toplumda korunmak için saklanan bir sır gibi makul ve anlaşılabilir sebeplerdir. (…) Farhadi’nin sineması hüküm vermeye değil anlamaya davet eden bilgece bir tavrın sinemasıdır.” diyor.

Farhadi en son İran’daki rejime karşı bir direniş eylemi olarak bir süre İran’da yeni film yapmayacağını açıklamış ve “Filmlerimde kadınlar saçını örtmek zorunda kaldığı sürece artık İran’da film yapmayacağım” demişti.

Asghar Farhadi rejime İran'da film yapmayarak direnecekAsghar Farhadi rejime İran’da film yapmayarak direnecek

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler