Bahar: Böyle baba oğul düşman başına!
The Economist'in geçen ay Türk dizileri hakkındaki makalesi büyük ses getirmişti. Dünyanın üçüncü büyük dizi ihracatçısı Türkiye'nin bu başarısına dair güncel rakamlar Fatih Aksoy'dan geldi. Türkiye 170 ülkeye dizi ihraç ediyor.
Türk dizileri dünyanın gündeminde. The Economist’te geçen ay yayınlanan makalede Türk dizilerine olan ilgi patlaması detaylı şekilde yer almıştı. ABD ve İngiltere’den sonra dünyada üçüncü büyük dizi ihracatçısı olan Türkiye’nin yapımları her kıtada izleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Eğlence ve Kültür Hizmetleri Komitesi Başkanı Fatih Aksoy Türk dizilerinin her yıl yaklaşık 170 ülkeye ihraç edildiğini, turizmin büyümesine ve diğer sektörlerin gelişimine katkı sağladığını söyledi. Bu arada Birleşmiş Milletler’e kayıtlı ülke sayısının 193 olduğunu da hatırlatalım.
Türk dizilerinde duyguların öne çıktığını belirten Fatih Aksoy yapımların bu denli tercih edilmesinin başlıca nedenini de açıkladı. Aksoy’a göre en temel neden bu dizilerin ailecek izlenebilecek yapıda olması. Ailenin birlikte izleyebileceği türde diziler dünyanın dört bir yanında ilgi görmeyi başardı.
Türk dizileri halihazırda Latin ülkeleri, Orta Doğu, Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Asya, Rusya, Afrika, İspanya, Portekiz gibi bölgelerde ve ülkelerde yoğun talep görüyor. Kuzey Amerika’da da İspanyolca yayın yapan televizyon kanallarında geniş izleyici kitlesine erişiyor. Şimdi yeni hedef Çin. Aslında Çin’de daha önce ‘Muhteşem Yüzyıl’ yayınlanmış ancak devamı gelememişti. Fatih Aksoy hedef konumundaki Çin’de yeni yapımların da yer alması için çaba sarf edeceklerini açıkladı.
Şu anda Türkiye’nin altı ana akım televizyon kanalı prime time boyunca dizi yayınlıyor. Konu hakkında bilgi paylaşan Fatih Aksoy “Bunların her biri aşağı yukarı bir yılda 10-12 dizi ısmarlıyor. Demek ki yılda 60-70 dizi çekiliyor. Bunların da 10-12’si başarılı oluyor. O başarılı olanların içinde erkek hikayeli diziler pek satılamıyor. Yani daha çok kadın hikayeleri olanlar satılıyor” dedi.
Türk dizilerinin yurtdışındaki algısı hakkında için de Aksoy “En başarılı olanları izledikleri için de Türk dizisi algısı çok yüksek. ‘Türkler çok iyi dizi yapıyor’ diye düşünüyorlar. Halbuki Türkiye’de insanlar dizilerin hem iyisini, hem de tutmayanını görüyor. Dolayısıyla Türkiye’de algı biraz daha farklı. Ama yabancılar yalnızca dizilerin en iyilerini gördüğü için çok yüksek algıları var. 170 ülkeye her yıl 8-10 dizi satılıyor” dedi.
Fatih Aksoy ‘Bahar’ ve ‘Yargı’ dizilerinin şu an çok talep gördüğünü belirterek şöyle konuştu: “Bir Türk dizisinin dünyada 800 milyon izleyiciye ulaşabilecek potansiyeli bulunuyor. Şunu söylemem gerekir; dizilerde sezon satılır. İhracat rakamı da ülkeye ve projeye göre değişiyor. 100 bin dolara ihraç edilen de var, 300 bin dolara da… Hem bölüm sayısının çok olması, hem de çok fazla ülkeye satılmış olması sebebiyle ‘Muhteşem Yüzyıl’ ve ‘Yasak Elma’ dizilerinin muhtemelen en fazla gelir elde edilen işler olduğunu, bölüm sayısı çok olup hepsi satılınca ciddi gelir elde edildiğini düşünüyorum.”