Fatih Sultan Mehmet AKM’yi fethetmeye geliyor!

Opera tarihinin büyük bestecilerinden Rossini'nin Fatih Sultan Mehmeti anlattığı 'II. Mehmet' adlı eseri İstanbul AKM'de prömiyer yapacak. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği gösteri 24 Şubat'ta sanatseverlerle buluşuyor.

Kültür Sanat 15 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
II. Mehmet operası 24 Şubat'ta prömiyerini yapacak.

Operada Türk imgesine dair en önemli yapıtlardan sayılan ‘II. Mehmet’ İstanbullu izleyicilerle buluşuyor. İtalyan operacı Rossini’nin en önemli eseri AKM’de prömiyer yapacak. Rossini’nin en yenilikçi ve iddialı operası olarak değerlendirilen eserin prömiyeri 24 Şubat’ta. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası (İDOB) bu eserde hem maestro Alessandro De Marchi, hem de İDOB Orkestrası’nın şefi Zdravko Lazarov yönetiminde Rossini’nin müziğini sanatseverlere ulaştırmaya hazırlanıyor.

Karmaşık dramatik yapısında siyasi entrika, komplo ve trajedi gibi melodram ögeleri taşıyan ‘II. Mehmet’ operasında Venedik başrolde. Aşk hikayesinde iki düşman arasındaki kahramanca çatışma öyküsü imkansız bir aşkın dramına dönüşmekte. 3 Aralık 1820’de Napoli’deki Teatro di San Carlo’da dünya prömiyeri yapan iki perdelik opera Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahı ve İstanbul fatihi Fatih Sultan Mehmet’in Venedik Cumhuriyeti hâkimiyetindeki Eğriboz (Negroponte) adasının kuşatması sırasında âşık olduğu Anna’nın hikâyesini konu alıyor.

‘II. Mehmet’ tam 34 yıl sonra bu kez yeni AKM’de

Gerçek kimliğini bilmeden Fatih Sultan Mehmet’e âşık olan Venedikli Anna babasına ve ülkesine sadakatiyle Türk Sultanı Mehmet’e olan aşkı arasında seçim yapmak zorundadır. Türkiye prömiyerini 3 Kasım 1990 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi’nde yapan ‘II. Mehmet’ tam 34 yıl sonra orijinal dilinde Atatürk Kültür Merkezi’nde yeniden sanatseverlerle buluşacak. Bu büyük eserin orkestra şefliğini ise dünyanın en prestijli opera evlerinin orkestra şefliğini yapan, Opus, Naïve, Hyperion ve Sony olmak üzere birçok önemli opera kayıtlarına imza atan İtalyan orkestra şefi Alessandro de Marchi üstleniyor.

‘II. Mehmet’ operasında Fatih Sultan Mehmet’i Burak Bilgili ve Doğukan Özkan canlandırırken Anna rolünde Dilruba Bilgi, Gülbin Günay; Calbo rolünde Barbora Hitay, Asude Karayavuz, Esen Demirci karşımıza çıkıyor. Eserin koreografisi Nil Berkan imzalı.

Mozart'tan Türk modasına bir hediye: Rondo alla turcaMozart’tan Türk modasına bir hediye: Rondo alla turca

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.