Özgür Özel: Muhataplarımızla konuşuruz ama mücadeleyi de sonunu kadar yaparız
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in en sevdiği şarkılar listesini sert şekilde eleştiren, Özel'i Atatürk'ün yolundan sapmakla itham eden Fazıl Say, Özel ile konuştuklarını ve liste mevzusunu tatlıya bağladıklarını açıkladı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel birkaç gün önce bir söyleşide en çok sevdiği müzik parçalarını açıklamıştı. Fazıl Say da hem listeyi arabesk bulduğu, hem de Berlin Filarmoni Orkestrası’nın bir parça olarak listede adı geçtiği için çok sert şekilde Özel’in listesini eleştirmişti. Hatta Özel’i Atatürk’ün yolundan sapmakla itham etmiş, “Gönlün ne diyorsa oradan çalsın kardeş. Nasıl istersen… Ama bil ki bu Atatürk’ün yolu değil” demişti.
Say dün yeni bir post girdi ve Özgür Özel ile işi tatlıya bağladıklarını açıkladı: “Dün uzun uzun yazıştık. Konu tatlıya bağlandı. Basın eksik ve hatalı aktarmış müzik listesini, bundan kendisi de rahatsızmış, kültür sanata ve sanatçılara verdiği değerden bahsetti, sıkça konserlere gittiğini, ilk fırsatta benim konserime de geleceğini anlattı. Ben de kendisini seçimde ilk tebrik edenim, sonuçta konu malum, ‘kızgın’ bir yazı yazmıştım bu müzik konusuna. Buluşup yüz yüze konuşacağız, sıkıntı yok.”
Say açıklamasında neden bu kadar ‘kızgın’ tepki verdiğini da anlattı: “Dostlar, şunu anlamanız lazım. Batıda önyargılar ile karşılaşıyoruz, yetmiyor, kendi ülkemizde de çok fazla yanlış önyargıyla karşılaşıyoruz. Tüm ömrümüz sanatımızı savunmak bu fırtınalı popüler kültür karşı rüzgarına. Çok yorucu bu. Kültür için, biz sanatçılar için çok zor bir yüzyıl, tutunması zor, çok yıpratıcı.
30 yıl önce ‘Türkiye’de piyano var mı?’ diye soran bir batı önyargısında başladı zorlu yürüyüşüm. Düşünün… Değiştirmediğim pasaportum, çalışma vizelerim hayatım boyumca ‘alt sınıfa’ sürükledi beni. Onların pasaportunu alsaydım ne kolay ilerlerdi, ısrarla özümde kalmış biriyim. Dünyada da Türkiye’de de.
Filistin’de sivillerin öldürülmesine karşıyım deyince anında konserlerim iptal oldu. Şu dünyada hiçbir sanatçı gık diyemedi bu konuda aylardır. Bu kadar zor. Ürkütücü…
Türkiye’de müziği geniş kitlelere yaymak için çok fazla şey yaptım, üreterek, çok çalışarak, binlerce konser, sayısız albüm, şarkılar, genç nesile destek, piyano eserleri, oratoryolar, senfoniler, bu ülkenin kültür mirasını yaşatmak için, Anadolu’da ve tüm dünyada…
Yine de bir yere kadar. Bu ‘öteki’ olmak, filanca kesim o kesim bu kesim… Olmuyor… Geçit yok… Çok da sıkıldık ve yorulduk bundan. Kendi aramızda da maalesef koltuk sevdalısı üç beş vizyonsuz-yeteneksiz gelir kıskanır, suyunu keser. Bu böyledir.
Bu çetrefil yoldan ilerlerken çok sık üzüntüler yaşadığımı bilmenizi isterim. Burada kimsenin umurunda olmayan şeyler yazıyorum. Anlaşılmadığımı da alttaki yorumlarda okuyacaksınız. Sonuç: Ne dünya sanatçısı olmak kolay ne de Türkiye’de sanatçı olmak kolay. Çok emek gerekir. Çok ‘umut’ gerekir.
Son olarak Yunus’un sözü; “Bilmeyen ne bilsin bizi, bilenlere selam olsun”
Fazıl Say’ın eleştirdiği Özgür Özel’in listesi şöyleydi.
1. Ahmet Kaya – Hep Sonradan
2. Ata Sözeri – Büklüm Büklüm
3. Cem Karaca – O Leyli
4. Manuş Baba – İki Gözümün Çiçeği
5. Mümin Sarıkaya – Ben Yoruldum Hayat
6. Zülfü Livaneli – Yiğidim Aslanım
7. Kızılırmak – Gidenlerin Ardından
8. Cem Adrian – Sen Gel Diyorsun
9. Sezen Aksu – Begonvil
10. Funda Arar – Senden Öğrendim
11. Ahmet Kaya – Yorgun Demokrat
12. MFÖ – Sarı Laleler
13. Düş Sokağı Sakinleri – Sevdan Bir Ateş
14. Şebnem Ferah – Sil Baştan
15. Berlin Filarmoni Orkestrası…