Ferhan Şensoy’un ‘Hayrola Karyola’ oyunu yıllar sonra sahnede

Türk tiyatrosunun efsane ismi Ferhan Şensoy'un sevilen oyunu 'Hayrola Kayrola' yıllar sonra Atatürk Kültür Merkezi'nde yeniden sahnelendi. Oyun ilk kez 1960 yılında seyirci karşısına çıkmıştı.

Kültür Sanat 20 Nisan 2024
Ferhan Şensoy

Ferhan Şensoy’un ilk kez 1960’da sahnelediği ‘Hayrola Karyola’ adlı tiyatro oyunu yıllar sonra yeniden tiyatroseverlerle buluştu. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) sahnelenen oyun büyük ilgi gördü. Metin Zakoğlu’nun yönettiği ve Şebnem Köstem’in rol aldığı oyun, 21 Nisan’da Kartal İstMarina ve 26 Nisan’da Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi’nde. Oyun son olarak 7 Mayıs’ta yeniden AKM’de tiyatroseverlerle buluşacak.

‘Hayrola Karyola’ seyirciyle iletişim kuruyor

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre ‘Hayrola Karyola’yı sahneye taşıyan yönetmen Metin Zakoğlu,yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İlk onun için yazıyor. Sonra 1980’de kendisi Nurhan Damcıoğlu’yla oynuyor. 2001 yılında Nurhan ablayla ben TRT’de ‘Kantocunun Düeti’ diye bir program yapmaya başlamıştım. Nurhan ablayla oyun oynamak istediğimizde, (Ferhan Şensoy) bizim için yeniden yazdı”

Yönetmen Metin Zakoğlu, müziğin eşlik ettiği oyunda seyirciyle de etkileşim halinde olduklarına işaret ederek, “Ferhan Şensoy’un yeniden, benim adıma uyarladığı Hayrola Karyola’da zar zor geçinen, dar boğazda sıkışan, biri evli, biri de evlenme hazırlığı yapan iki farklı genç çiftimizin yaşadığı sıkıntılar, komik ve trajik durumlar bir anlatıcı üzerinden seyirciye anlatıyor. Bu arada da çok sevimli müzikler, şarkılar oyuna eşlik ediyor. İnteraktif bir oyun. Seyirciler de oyunun içine bir şekilde dahil oluyor. Bazen oyuna sahneye eşlik ediyor. Bazen sanatçı seyircilerin arasına iniyor. Onlarla iletişim kuruyor” dedi.

Oyunda geleneksel Türk tiyatrosu normlarından yararlanıldığını kaydeden Metin Zakoğlu, oyunda rol alan Bekir Erdem Öz ile kavuklu ve pişekarı modern bir yorumla yeniden sahnelediklerini söyledi.

Bernarda: Lorca’nın sesi, rüzgarı, isyanı tek bedendeBernarda: Lorca’nın sesi, rüzgarı, isyanı tek bedende

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.