Festival sezonunda ikinci durak: İstikamet Adana Altın Koza Film Festivali

Ayvalık Film Festivali'nin açtığı festival sezonunun ikinci durağı Adana Altın Koza Film Festivali bugün başlıyor. Nitelikli bir programla seyirci karşısına çıkan festivalin gözdesi Ulusal Yarışma. 11 film Altın Koza ödülleri için yarışacak!

23 Eylül 2024

Ziya Darendeli unutuldu gitti! Ama Adana Altın Koza Film Festivali onun eseri! Sinema tutkusu sayesinde festivalin fikir babalığını yapıyor ve Altın Koza macerası 1969’da bu sayede başlıyor. 69’dan beri sürekli düzenlenmiş olsa festival bu yıl 55. yılını kutlayacaktı. Ama Türkiye’de en zor olan bir şeyin süreklilik kazanması. Ertelemeler, uzun yıllar verilen aralar nedeniyle festival 55 yılda ancak 31 kere düzenlenebiliyor.

Buna da şükür denebilir, çünkü başka şehirlerde nice festivaller bir süre düzenlendikten sonra hiç oldu gitti. Birçoğunun adı bile unutuldu. Adana Altın Koza hiç olmazsa Türkiye’nin en önemli festivallerinden biri olarak kolektif hafızamıza yerleşti.

Bu akşamki açılış töreniyle 31. Adana Altın Koza Film Festivali resmen başlıyor. Sinema dünyası bir süre Adana’da olacak. İyi bir programla seyirci karşısına çıkıyor Altın Koza. Bu akşamki açılışta üç değerli sanatçıya, Muzaffer Hiçdurmaz, Güler Ökten ve Zafer Kiper’e Orhan Kemal Emek Ödülü takdim edilecek. Festivalde bu yıl Onur Ödülü‘nü Demet Akbağ ve Uğur Polat alacak. İki oyuncuya ödülleri 26 Eylül Perşembe akşamı takdim edilecek.

Kıran kırana geçecek bir Ulusal Yarışma

Lakin bilinen bir gerçek, Adana’da odak Ulusal Yarışma’dır. 11 film yer alıyor yarışmada. Yarışma heyecanı İstanbul Film Festivali’nde ilk gösterimini yapan En İyi Senaryo ve kurgu ödüllerinin yanı sıra  oyuncuları Serdar Orçin ve Alican Yücesoy’a En İyi Erkek Oyuncu Ödülü kazandıran Vuslat Saraçoğlu’nun ‘Bildiğin Gibi Değil’in yarınki gösterimiyle başlayacak.

Yarışmada yer alan filmlerden bazılarına yurtdışındaki festivallerde gösterdikleri başarılardan aşinayız. Türker Süer’in yönettiği ‘Gecenin Kıyısı’ Murat Fıratoğlu’nun ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ Venedik Film Festivali’nde gösterilen Türk filmlerinden. Ki ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ Venedik’te Orizzonti Bölümü’nde yarıştı ve Jüri Özel Ödülü kazandı. İki film de iyi eleştiriler alarak festival yolculuğuna devam etti.

Gürcan Keltek’in yönettiği ‘Yeni Şafak Sökerken‘ ise 77. Locarno Film Festivali’nde Boccalino d’Oro ödüllerinde En İyi Film seçilmişti. Hikmet Kerem Özcan imzalı ‘Hakkı‘ Yunanistan’da düzenlenen Aegean Film Festivali’nde festival yolculuğuna başlamıştı. Adana’da yarıştığı sırada 26 Eylül’de Kanada’da başlayacak Vancouver Uluslararası Film Festivali’nin Panorama bölümünde seyirciyle buluşacak! Burak Çevik’in ‘Hiçbir Şey Yerinde Değil’i ise Karlovy Vary Film Festivali’nde gösterilmişti.

Ulusal Yarışma’daki ‘Döngü’, ‘On Saniye’, ‘Ölü Mevsim’, ‘Su Yüzü’ ve ‘Umut / Hêvî’ ise ilk gösterimlerini Altın Koza’da yapacak filmler. Bu filmleri Nuri Bilge Ceylan’ın başkanlığındaki Mehmet Aslantuğ, Serenay Sarıkaya, Nermin Yıldırım, Mustafa Kara, Ayris Alptekin ve Müge Turan’dan oluşan jüri değerlendirecek.

Maraş’tan Sivas’a katliamların belgeselleri

Festivalin ilgiye değer bir diğer yarışması Belgesel Film Yarışması. Bu yarışmadaki filmlerden ‘Ağaçtan Umutlar’ mayın temizlerken iki ayağını kaybeden ama buna rağmen 28 yılda 2 milyon 600 bin mayın toplayan Hoşyar Ali Hasan’la tanıştıracak seyirciyi. ‘Bizim İsmail’ ise ‘Kürtler vardır, Kürt sorunu vardır’ dediği için hayatının 17 yılını hapishanelerde geçiren İsmail Beşikçi’nin hikayesini anlatacak. ‘Üçüncü Gurbet’ ise Maraş Katliamı sonrasında şehirden göç eden kadınların izini süren bir belgesel. Ki yarışma dışı gösterilecek olan Ümit Kıvanç’ın ‘Çok Kötü Bir Şey Oldu’ ise bir başka katliamı, Madımak Katliamı’nı konu ediyor.

Mohammad Rasoulof’un ‘Kutsal İncirin Tohumu’ festivalde gösterilecek.

Dünya sinemasına şahane bir pencere açılıyor

Altın Koza’nın dünya sinemasına açtığı kapıda da birçok nitelikli yapım var. Ayvalık Film Festivali’nde kapı pencere kırdıran, bu hafta vizyona girecek Coppola’nın son şaheseri ‘Megalopolis’ festivalde gösterilecek filmlerden. Yine Payal Kapadia’nın yönettiği, Cannes’da Grand Prix alan ‘Aydınlık Hayallerimiz / All We Imagine as Light’ ilgiye değer bir başka yapım. İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof’un uğruna sürgüne çıktığı ‘Kutsal İncirin Tohumu’ kaçırılmayacak filmlerden.

Hatırlar mısınız, 74. Berlin Film Festivali’nde Berlinale Belgesel Ödülü’nü kazanan ”Gidecek Yer Yok’ filminin yönetmenlerinden Yuval Abraham ödül konuşmasında Filistin’e destek verip Alman hükümetine İsrail’e silah satışını durdurun çağrısı yapmıştı, sonra da ölüm tehditleri almıştı. İşte o ödüllü belgesel ‘Gidecek Yer Yok / No Other Land’ Altın Koza’da gösterilecek.

Sinema tarihinde özel bir yer tutan Mikhail Kalatozov’un ‘Ben Küba / I’m Cuba’ 60. yıldönümü nedeniyle kopyası yenilendi ve festivalde gösterilecek. Festivalde Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek Jerzy Skolimowski’nin şahane filmi ‘Aİ / EO’ de yine programın öne çıkan yapımlarından.

‘Hakkari’de Bir Mevsim’de yakın zamanda kaybettiğimiz Genco Erkal başrolde oynuyor.

Ferit Edgü, Genco Erkal ve Erden Kıral için

Özel gösterimlerden biri artık özel bir film haline gelen ‘Hakkari’de Bir Mevsim Var’. Sinema tarihimizin yüz akı filmlerinden ‘Hakkari’de Bir Mevsim’in üç atlısı da Erden Kıral, Ferit Edgü ve Genco Erkal…Üçü de bir temmuz günü aramızdan ayrıldı. Bu üç büyük sanatçıyı anmak için de bu özel gösterim kaçmaz diyorum.

Sinema dünyasıyla birlikte 10Haber olarak biz de Altın Koza’da olacağız. Bir hafta Adana sıcağında ter dökeceğiz, takipte kalın derim!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.