Fragmanlı Vizyon Raporu: Şeytan, Roza oradan Bursa Bülbülü’ne sekiz filmlik hafta

Dijital platformlardan sonra sinemaya gelen 'Bursa Bülbülü', haftanın iddialısı ama durum tuhaf. Yılların 'Şeytan'ı kaç filme ilham oldu lakin devamı 50 yıl sonra 'Exorcist: İnançlı' olarak geldi. 'Roza' ise gerçek hikayeden yola çıkıyor... Fragmanlı Vizyon Raporu başlıyor!

Kültür Sanat 6 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

PLATFORMDAN SİNEMAYA BİR KASET ÖYKÜSÜ

Bursa Bülbülü

Normalde filmler önce sinemada sonra platformlarda gösterilir. Bazen de eş zamanlı gösterimler yapılır. Ama bir filmin önce dijital platformda gösterilip sonra sinemaya  gelmesi çok tuhaf bir tablo. İşte Bursa Bülbülü bize bu tuhaflığı yaşatıyor. Malum Disney+ için çekilmiş ve orada gösterilmişti. Anladığımız platform filmi yayından kaldırınca Bursu Bülbülü de şansını sinemada deneme kararı almış…

Yönetmenliğini Ata Demirer’in Eyyvah Eyvah serisini de çeken Hakan Algül’ün yaptığı film Bursa’da çaycılık yapan Cengiz’in kaset çıkarmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor.  İyi vakit geçirmek isteyenler için tavsiye edilir.

ŞEYTAN 50 YIL SONRA YİNE ARAMIZDA

Exorcist: İnançlı / The Exorcist: Believer

Yakın zamanda yaşamını yitiren William Friedkin’in başyapıtı ‘Şeytan / The Exorcist’in üzerinden 50 yıl geçti. Korku gerilim sinemasının yatağını değiştiren bu filme, 50 yıl içerisinden kaç saygı duruşu kaç referans sunuldu. Ama hiç bu macerayı devam ettirilmesi düşünülmedi.

David Gordon Green ‘Exorcist: İnançlı’da işte bu başyapıtın evrenine eklemleniyor. Bunu da efsane filmde Ellen Burstyn’in oynadığı Chris MacNeil karateri üzerinden yapıyor. Kızı arkadaşıyla ormanda kaybolup bulunduktan sonra tuhaflaşan bir baba daha önce bu tuhaf olayları yaşayan biri var mı araştırır ve karşısına 50 yıl önce kızını şeytanın elinden kurtaran Chris MacNeil’e ulaşır. MacNeil bu sefer iki kızın içinden o şeytanı çıkarmaya çalışır.

GERÇEK BİR HİKAYEDEN

Roza

Hamit İzol, gerçek bir hikayeyi romanlaştırıp ‘Roza’ adıyla yayınlandığında yıl 2017 idi. Kadın cinayetlerinin bir başka yüzünü anlatıyordu. Altı yIl sonra ‘Roza’ sinema filmi olarak karşımızda. Fikret Kuşkan, Belçim Bilgim, Bahar Şahin’in de aralarında bulunduğu oyuncuların rol aldığı film Mustafa Kotan imzasını taşıyor.

Sevdiği adamla evlenen ama evlenince kocasının davranışları değişen bir kadının başına gelenleri anlatıyor film. Kocanın kızının ahlaksız sözü her şeyi değiştiriyor. Tek söz üzerine kız annesi tarafından ölüme mahkum ediliyor. Neyseki babası var! O sahip çıkıyor.

CADILAR BAYRAMI SEZONU AÇILDI

Jester: İntikam Gecesi / The Jester

Cadılar Bayramı yaklaştı sinemada da sezon açıldı. Colin Krawchuk’un yönettiği filmde Cadılar Bayramı gecesi ortaya çıkan Jester’ın küçük bir kasaba yaşayan insanların hayatını nasıl altüst ettiğini izliyoruz. Neyse ki iki kız kardeş onu nasıl durduracağını biliyorlar. Lakin önce aralarındaki kırgınlığı halletmeleri gerekir. Ken Arnold, Matt Servitto, Lelia Symington’un rol aldığı film korku ve gerilim filmi sevenler için tatmin edici bir seçenek.

MEZARLIKTAN GELEN İBLİSLER

Kent Mezarlığında Sızıntı

Gelelim yerli malı yurdun malı korku gerilim filmlerimize… ‘Kent Mezarlığında Sızıntı’, ismiyle cinli, şeytanlı, ruh ele geçirmeli filmlerden kendini ayrı tuttuğunu hissettiriyor. Ama içerik öyle değil! Yine kendi halinde bir insanın iblislerle mücadelesi anlatılıyor. Umut Burçin Gülseçgin’in yönettiği Enfal Uzel, Samet Gürsel, Cengiz Çevik’in rol aldığı film, hatırlatalım Türk işi korku gerilim filmlerini hayranlıkla takip eden kitleye uygun!

BİR DOĞUŞ ARSLAN FİLMİ!

‘Paranoid’ ve ‘Akıl Bozan’ gibi iki filmden sonra yönetmen Doğuş Arslan bir tarz oluşturmuş olmalı ki üçüncü filmi ‘Hazep’in afişine ‘Bir Doğuş Arslan filmi’ yazdırabiliyor. Ama bir yandan da haklı çünkü Damla Taka, Cemal Aşkın Alpçetin ile birlikte yönetmenin kendisi de filmde rol alıyor. Bir korku gerilim filmi ‘Hazep’. Ve haftanın zayıf menüsünde bir renk, bir unsur!

BELA ÇEKER İKİLİ YERİNDE DURAMIYOR

Hep Yek: Düğün

Farkında mısınız sinemamızda Hep Yek diye bir seri var. 2016’da başladı. Sekiz yılda beş film çekildi şimdi altıncısı karşımızda. Bilal Kalyoncu’nun yönettiği yeni filmde İnan Ulaş Torun, Önder Açıkbaş ikilisi yine kendilerini tuhaf bir maceranın içinde buluyor.

Başlarını belaya sokma konusunda özel bir maharetleri olan Altan ve Gürkan bi sefer kız kaçırıyorlar. Lakin kaçırdıkları kız bir mafya patronunu kızı çıkar. Gerisini siz düşünün…

AÇILDI KAPILAR GİRDİ KAHRAMANLAR

Masal Zamanı 2 ‘Sihirli Kapı’

Son dönem Türk sinemasında yerli korku gerilim türü nasıl büyük bir hamle içerisindeyse çocuklara yönelik fantastik filmler de sıkça karşımıza çıkıyor. Genel olarak çocukları hedef aldıkları ve onlara uygun bir anlatı içerisinde hikayeler anlattıkları için sinemamızın bu damarındaki gelişme büyükler tarafından pek fark edilemiyor.

2022 yapımı Kubilay Güleçoğlu’nun yazıp Burak Kahraman ile birlikte yönettiği ‘Masal Zamanı’ fantastik yerli filmlerimizin ilgi gören yapımlarından biriydi.  İlgi görünce de devamı geldi. Filme ismini de veren sihirli kapı fantastik dünyadan gerçek dünya açılan bir geçittir. Tabii ki kötü kahramanlar da bu kapıdan girip dünyayı ele geçirmek ister. Ama iyiler de vardır her iki dünyada…

 

Fragmanlı Vizyon Raporu: Kuru Otlar Üstüne ve sekiz filmFragmanlı Vizyon Raporu: Kuru Otlar Üstüne ve sekiz film

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.