Fragmanlı Vizyon Raporu: Sinemada Cumhuriyet ilan ediliyor

Yedi filmlik haftanın öne çıkanı Cumhuriyet'in ilanı öncesi 24 saati anlatan 'Son Akşam Yemeği'. Miyazaki'nin 10 yıl sonra sinemaya döndüğü 'Çocuk ve Balıkçıl' haftanın sürprizi. Hasan Can Kaya'nın ilk sinema tecrübesi 'Çok Aşk' ise haftanın öne çıkan yapımı. Fragmanlı Vizyon Raporu başlıyor.

Kültür Sanat 27 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

EFENDİLER YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ

Son Akşam Yemeği 

İki hafta önce vizyona giren ‘Zübeyde: Analar ve Oğullar’ filminden sonra Atatürk’lü filmlere devam… Sırada ‘Son Akşam Yemeği’ var. Film seyirciyi 28 Ekim 1923’e Çankaya Köşkü’ne götürüyor. Atatürk’ün o meşhur “Efendiler yarın Cumhuriyet’i ilan ediyoruz” cümlesini söylediği sofraya oturuyoruz. Köşkün mutfağında çalışan aşçıdan yamağa tüm çalışanlarla birlikte hüzün ve mutluluk dolu Cumhuriyet’in doğumunu izliyoruz…

Senaryosunu Ayla Hacıoğulları ile Vilmer Özçınar’ın yazdığı Levent Onan’ın yönettiği filmde Atatürk’ü Onur Tuna canlandırıyor. Tuna ile birlikte Pelin Akil, Engin Şenkan, Azra Aksu da filmde rol alan oyuncular…

MİYAZAKİ’Yİ ÖZLEYENLER BUYURUN SİNEMALARA

Çocuk ve Balıkçıl / The Boy and the Heron

Hayao Miyazaki’nin 10 yıl aradan sonra sinemaya döndüğü ‘Çocuk ve Balıkçıl’ Filmekimi’nin öne çıkan yapımlarından biriydi. Toronto Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilen ‘Çocuk ve Balıkçıl’, 2. Dünya Savaşı sırasında geçiyor ve küçük Mahito’nun hikayesini anlatıyor.

Annesini kaybeden Mahito, alelacele babasının yanına taşraya taşınmak zorunda kalır. Burada terk edilmiş bir kulenin civarında oynar, gri bir balıkçıl kuşu sürekli karşısına çıkar. Kısa süre sonra hiçbir şeyin aslında göründüğü gibi olmadığını anlar. Büyümek ve yas tutmak hakkında derinlikli bu fantezi, Miyazaki’den beklendiği üzere muhteşem bir görsel dünya, olağanüstü renkler ve sürekli canlı tutulan gizemler içeriyor. Yedi yılda tamamlanan filmin tamamı 60 kişilik bir ekip tarafından elle çizildi.

HASAN CAN KAYA’NIN BEYAZPERDE MACERASI BAŞLIYOR

Çok Aşk

Komedyen Hasan Can Kaya’nın yazıp oynadığı Kıvanç Barıönü’nün yönettiği ‘Çok Aşk’, haftanın iddialı yapımlarından. Komedyen olup film çekmek isteyen ve çok sevdiği Ayla ile evlenmeye çalışan Coşkun’un hikayesi anlatılan da. Kaya ile birlikte Büşra Pekin, Uğur Yücel, Barış Yıldız, Ege Aydan, Bahtiyar Engin, Berkan Şal rol aldığı film ‘Konuşanlar’ programıyla yeni nesil komedyenler arasında sivrilen Kaya’nın sinemadaki ilk macerası.

ADAM ÖLDÜRMEYİ OYUN MU SANDIN!

Oyun Bitti

Eylülde vizyona giren ‘Huzurum Kalmadı’ filminin senarist ve oyuncusu olarak karşımıza çıkan Tunç Şahin’in yazdığı ve komedi ve korku filmleriyle tanıdığımız Gökhan Arı’nın yönettiği ‘Oyun Bitti’, savaş oyunu oynayarak para kazanan bir grubun başına gelenleri anlatıyor. İlker Aksum, Melih Selçuk gibi kalburüstü oyuncuların yanı sıra TRT yapımı propaganda dizisi ‘Metamorfoz’da Osman Kavala’yı canlandıran Can Nergis’in rol aldığı yapımı gitmeden önce mutlaka fragmanı izlemenizi tavsiye ederim! Çünkü fragman önemli fikir veriyor film hakkında!

BAŞKA BİR DÜNYADAN GERÇEK KESİT!

Sır Şeytanın Kurbanları

Geçen hafta yerli korku gerilim filmi vizyona girmeyince şaşırmış olabilirsiniz, galiba o istisnai bir durumdu. Çünkü yerli korku gerilimsiz hafta olmaz! Bu haftanın filmi de Yavuz Duman’ın yönettiği ‘Sır Şeytanın Kurbanları’. Seri cinayetlerin gündemde olduğu bir dönemde, satanik bir cinayeti araştıran bir başkomiserin hikayesiymiş filme konu olan. ‘Gerçek Kesit’ tadı veren film fenomen olursa hiç kimse şaşırmasın öyle bir potansiyeli var çünkü.

ASFALT AĞLATAN!

Bas Gaza Bas / Manta, Manta – Zwoter Teil

Alman aksiyon filmi  ‘Manta Manta’ (1991) filmini kaç kişi hatırlıyor bilemiyorum ama ‘Bas Gaza Bas’ işte bu yapımın devamını anlatıyor. Aradan geçen 30 küsür yıl sonra ilk filmin aşıkları Berti ve Uschi boşanmıştır ve oğulları Daniel de büyümüştür. Yarış pilotu olan babasının izinde gitmek ister. Lakin Berti artık bu işleri bırakmıştı.

Ama hayat işte nasıl filmin yıllar sonra devamı geldiyse Berti de tekrar pistlere dönmek durumunda kalır. Til Schweiger’in yönettiği ve başrolde oynadığı ‘Bas Gaza Bas’ yarış filmlerini sevenlere hitap ediyor. Lakin bir de sürprizi var, bir dönem Galatasaray’da da top koşturan Lukas Podolski kadroda.

MÜZİK ORMANIN DA GIDASI!

Mavka: Ormanın Şarkısı / Mavka: The Forest Song

Oleksandra Ruban, Oleh Malamuzh, Yevheniy Yermak üçlüsünün yönettiği animasyon film ormanın koruyuculuğu ile aşkı arasında kalan bir kızın hikayesini anlatıyor. Ormanın ruhu Mavka, müzisyen Lukash’a ve onun çalgısından çıkan melodiye hayran kalır. Ve hayat onu bir seçim yapmaya zorlar… Çocuklar ve yetişkinler için birlikte izleyebilecekleri bir animasyon…

Fragmanlı Vizyon Raporu: Martin Scorsese çıktı meydane, Dolunay Katilleri ve yedi filmFragmanlı Vizyon Raporu: Martin Scorsese çıktı meydane, Dolunay Katilleri ve yedi film

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.