Fransa sanat eserlerine saldıranlara karşı yeni yasa hazırlığında

Yine bir tabloya saldırı haberi ve yine olay Fransa'nın başkenti Paris'te yaşandı. Orsay Müzesi'ndeki sergide Claude Monet tablosuna poster yapıştıran eylemciye Fransa Kültür Bakanı'ndan tepki geldi. Ceza öngören yasal düzenleme yolda.

Kültür Sanat 9 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Fransa sanat eserlerine saldıran ve kendilerini iklim aktivist olarak tanımlayan kişilere hukuki yaptırım için harekete geçti. Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati sanat eserlerine saldırıların suç olduğunu ve mutlaka cezalandırılması gerektiğini uzun süredir dile getiriyordu. Son bir yıl içinde başta Mona Lisa’ya çorba fırlatılması olmak üzere çok sayıda saldırı girişiminin olduğu ülkede bu eylemler tartışılıyor.

Claude Monet’nin en tanınmış tablolarından 1871 tarihli ‘Gelincikler’ 1 Haziran günü Riposte Alimentaire grubundan bir iklim aktivisti tarafından tahrip edildi. “+4°[C] Cehennem” yazan beyaz bir tişört giyen protestocu Paris’teki Orsay Müzesi’nde tablonun sergilendiği galeriye girerek esere poster yapıştırdı. Monet’nin müzenin daimi koleksiyonundan ödünç alınan tablosu şu sıralar İzlenimciliğin 150. yıldönümü nedeniyle düzenlenen serginin bir parçası.

Fransa Kültür Bakanı Dati: Bu bir suç

Tabloya bu saldırı sonrası Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati’nin X üzerinden öfkeli bir tepki verdi :”Suçlular tarafından sanata yapılan bu tahribat hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Buna bir son verilmeli! Uyumumuzun en asil yönü olan kültüre saldıran bu yeni suç biçimine ceza uygulanması için Adalet Bakanlığı ile temasa geçtim!”

Riposte Alimentaire X’te yayınladığı bir gönderide “İklim değişikliğini durdurmak için radikal önlemler alınmazsa Claude Monet 2100 yılında muhtemelen bu resmi yapacaktı” diyerek paylaşımlarına şunu ekledi: “Bir hatırlatma olarak, bu IPCC [Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli] senaryosu en kötümser senaryo değildir, çünkü +4°C’den daha fazla bir sıcaklık artışı öngörülmektedir.”

Orsay Müzesi sözcüsü şikayet başvurusu yaptıklarını söyleyip ekledi: “Bir restoratör tarafından yapılan inceleme ve onarımın ardından eser geçen cumartesi günü yeniden asıldı ve saldırı sonrası kapatılan sergi açıldı. Saldırıyı yapan kişi tutuklandı. Birkaç gün tutuklu kalan saldırgan 2 Temmuz’da mahkeme tarafından yargılanacak.”

Ve İstanbul'dan Andrea Bocelli geçti: Boğaz'da unutulmaz geceVe İstanbul’dan Andrea Bocelli geçti: Boğaz’da unutulmaz gece

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.