Fransız bakan Rachida Dati politik doğruculuğa karşı Agatha Christie’nin yanında

Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati, Agatha Christie ve Roald Dahl gibi yazarların eserlerinin İngiliz yayıncılar tarafından yeniden yazılmasını endişe verici bulduğunu söyledi. Sansüre karşı olduğunu da sözlerine ekledi.

Kültür Sanat 23 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Agatha Christie - Rachida Dati

Fransa’nın kültür bakanı Rachida Dati, parlamentoya yaptığı açıklamada Agatha Christie ve diğer yazarların eserlerini hakaretten kaçınmak için gözden geçirmenin sansür anlamına geldiğini söyledi. Bakan, Fransız Ulusal Meclisi’nde yaptığı konuşmada İngilizce konuşulan dünyadaki eğilimi eleştirdi. Gidişatı son derece sağlıksız bulduğunu söyleyen kültür bakanın eleştirilerinden İngiliz yayıncılar da nasibini aldı.

Özellikle İngiltere’deki yayncıların ırk, cinsiyet ve etnik köken gibi konularda çağdışı nitelendirdikleri Agatha Christie ve Roald Dahl kitaplarını yeniden yazmaya başlamışlardı. Bu tavır, İngiltere’de de tartışma konusu olurken sansür tartışmalarını da beraberinde getirdi. Onlarca yıl önce yazılmış eserlerin değiştirilmesinin hem yazarın hatırasına saygısızlık hem de bir tür sansür olduğunu belirtenler yayınevlerinin bu tutumunu protesto ediyordu.

Rachida Dati: Yaratma özgürlüğüne saygı göstermeliyiz

Kültür bakanı Rachida Dati, İngiltere’deki bu gelişmeler sonrası yaptığı açıklamada “Sansürün nereye varacağını biliyoruz. Yaratma özgürlüğüne saygı göstermeliyiz. Agatha Christie kitaplarının yeniden yazılması karşısında şok oldum. Şok oldum” dedi. 58 yaşındaki bakan, “Woke” kültür akımının tüm büyük edebi eserleri tehdit ettiğini de sözlerine ekledi.

Fransa’da Roald Dahl’ın eserlerini yayınlayan ülkenin en önemli yayınevlerinden Éditions Gallimard, geçen yıl ‘Charlie ve Çikolata Fabrikası’ ile ‘James ve Dev Şeftali’nin İngilizce çevirilerinde “şişman” ve “çirkin” gibi ifadelerin çıkarılmasını reddetmişti. Oysaki İngilliz yayıncılar bir süredir kitaplardaki bu ibareleri güncelliyor. Bu konu hakkında da konuşan Rachida Dati, Fransa’nın bu eserlerin özüne sadık kalması gerektiğini vurguladı.

'Gizemli Bay Quin': Agatha Christie külliyatının nadide bir parçası‘Gizemli Bay Quin’: Agatha Christie külliyatının nadide bir parçası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.