Times’ın iddiası: Yönetmeni Macron’u eleştirdi diye ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ Oscar adayı olamadı

Justine Triet'nin Altın Palmiye ödüllü 'Bir Düşüşün Anatomisi'nin Fransa'nın Oscar adayı olamamasının arkasında yönetmenin Macron'un politikalarını eleştirmesi varmış. Times, kültür bakanının seçici kurula etlediğini iddia ediyor.

Kültür Sanat 4 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Times gazetesi Fransa’nın Oscar adayı olmadığı için tartışılan ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ filmiyle ciddi bir iddia ortaya attı. Geçen yılın öne çıkan filmlerinden ‘Bir Düşüşün Anatomisi’nin Oscar’a aday olmamasının nedeni Cumhurbaşkanı Macron ve Kültür Bakanı Rima Abdul Malak’mış. Cannes’da Altın Palmiye ve Avrupa Film Ödülleri’nde en büyük ödülü kazanan Justine Triet’nin son yapımı Oscar’da En İyi Uluslararası Film dalında aday gösterilmemişti. Büyük sürpriz sayılan bu olayın arkasında Fransız siyasetçilerin lobi çalışması olduğunu iddia eden Times, filmin yönetmeninin daha önce Macron’un emeklilik programını eleştirdiğini hatırlattı.

Justine Triet’den Macron’a sert eleştiriler

Justine Triet’nin filmi Cannes ve Berlin’de kazandığı ödüllerin yanı sıra sinema salonlarında da dikkat çekici bir başarı kazandı ve Fransız eleştirmenlerin geneli tarafından yılın filmi olarak tanıtıldı. 2019 yılında gösterime giren ‘Sibyl’ filmiyle de dikkat çeken yönetmen sinemadaki başarılarının yanı sıra güncel konulardaki söylemiyle de gündemde yer buldu. Yönetmen daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un pek çok politikasını eleştirmiş, eleştirilerden Fransa Kültür Bakanı Rimi Abdul Malak da payını aldı.

Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malak eleştirilerin hedefinde.

Yönetmen Justine Triet 2023’te Fransa’nın pek çok kentinde düzenlenen gösterilere polisin sert müdahalesini eleştirmişti. Emeklilik yaşının artırılmasını protesto eden Fransızlara uygulanan şiddeti eleştiren yönetmen Cumhurbaşkanı Macron’u devletin kültür politikalarına meydan okumakla itham etmişti. Kültür konusundaki hassasiyetiyle bilinen Fransızlar cumhurbaşkanlığında ikinci dönemini yaşayan Macron’un başta bütçe kısıtlamaları olmak üzere neoliberal politikalarını eleştiriyor. İngiliz Times gazetesine göre yönetmenin Oscar adaylığı alamamasının nedeni bu eleştiriler.

Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malak’ın eleştirilerden sonra Justine Triet’nin filmi ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ aleyhinde çalışıp lobi yaptığı iddia edildi. Bakan Malak hakkındaki eleştirilerine cevap verirken Triet’nin Avrupa’da en çok maddi destek yönetmen olduğunu vurguladı. Fransa’nın bu yılki Oscar adayı ‘The Taste of Things’ olmuştu. Fransız-Vietnamlı yönetmen Tran Anh Hung tarafından çekilen, başrolünde Fransız aktris Juliette Binoche’un oynadığı filmi Fransa’da 250 bin kişi izledi.

Cannes bitti ama perde arkası kaynıyor!Cannes bitti ama perde arkası kaynıyor!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.