Frida Kahlo’nun hayatına dair ayrıntılar Mavi Ev’de

Meksikalı ressam Frida Kahlo'nun doğduğu ve evlendikten sonra hayatının geçtiği Mavi Ev (La casa azul) 20. yüzyılın bu ikonik sanatçısının yaşamına dair pek çok ayrıntıya ziyaretçilere sunuyor.

Kültür Sanat 26 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Frida Kahlo’nun mavi duvarları nedeniyle Mavi Ev (La Casa Azul) olarak bilinen evi bugün müze olarak misafirlerini ağırlıyor. Başkent Meksiko’nun Colonia del Carmen semtindeki iki katlı, avlulu mavi ev dört bölümden oluşuyor. 1904’te inşa edilen, sonradan restorasyonu yapılan ve Meksikalı ressamın doğduğu, büyüdüğü ve eşi Diego Rivera ile yaşadığı evde Meksika halk sanatını yansıtan ürünler, sanatçının kişisel koleksiyonu, fotoğraflar, kartpostallar ve mektuplara ziyaretçilerini bekliyor. Evde Jose Maria Velasco Gomez, Paul Klee ve Diego Rivera gibi ressamların eserleri de sergileniyor.

Evin mavi dış duvarında ziyaretçileri “Frida Kahlo ve Diego Rivera  bu evde yaşadı, 1929-1954” yazısı karşılıyor. Mozaik taşıyla dekore edilen evin girişindeki vitrinlerde hatıra, mektup ve fotoğraflar saklanıyor. Diego Rivera’nın hediye ettiği volkanik taşlardan yapılmış ayaklı şömine de müzenin girişinde. Aynı yerde ressamın hasarlı omurgasını desteklemek için giymek zorunda kaldığı korseler de bulunuyor.

Başkent Meksiko’daki Mavi Ev şehre gelen ziyaretçilerin de ilgi odağı.

Frida Kahlo’nun kişisel eşyaları Mavi Ev’de

On odadan oluşan zemin katta Frida Kahlo’nun 1934, 1952, 1954 yıllarında yaptığı yağlıboya tablolar yer alıyor. Bu bölüm ressam ve Diego’nun ünlü Meksikalı ve uluslararası ziyaretçileri, arkadaşlarını ağırladıkları oturma odası olarak biliniyor. Ressamın kişisel eşyaları, hatıraları, otoportreleri, eşi Rivera’nın kendisine adadığı resimlerin bulunduğu müze ünlü ressamın hastalıklarla geçen hayatından izler taşıyor. Evin alt katındaki karo zeminli mutfak ve yemek odasında, mavi ve sarı çini tezgahlar, sarı bir masa ile tümü el yapımı büyük toprak kaplar, tabaklar, mutfak eşyaları, cam eşyalar yer alıyor. Avlu alanından üst kata çıkan merdiven boşluğunun olduğu yerde Frida Kahlo’nun ailesine ait resim koleksiyonundan örnekler var.

Üst katın halka açık iki odası Frida Kahlo’nun son yatak odası ve stüdyo alanı olarak ziyaretçileri ağırlıyor. Çalışma bölümü ziyaretçileri ressamın tekerlekli sandalyesi, boyaları, çalışma dosyaları, natürmort eserleri, masa ve sandalyesiyle karşılıyor. Dantelli bir örtünün serili olduğu ressamın yatağında sanatçının maskı, yatağın başında ise ölü bir çocuk resmi yer alıyor. Bu bölümde bazı kişisel eşyalar, oyuncak dolu büfe ile öldükten sonra yakılan Kahlo’nun bir çömleğe konan külleri sergileniyor.

Mavi Ev’de ziyaretçileri çok sayıda tablo karşılıyor.

Diego Rivera’nın 1940’larda inşa ettirdiği dördüncü bölümde Frida Kahlo’nun çocukluk fotoğrafları, korseleri, değnekleri, protez bacağı ile ünlü modacıların ressamın giyim tarzını yansıttığı ve uluslararası defilelerde sergilediği kıyafetler yer alıyor. Ayrıca volkanik tüf heykeller bahçeyi süslüyor. Başkent Meksiko’nun zengin botanik yapısını yansıttığı evin bahçesinde ağaçlar, çiçekler ve farklı bitki türleri ziyaretçilerin müzede keyifli vakit geçirmesini sağlıyor.

Monarşi, futbol ve sinemanın ortak tutkusu: HandelMonarşi, futbol ve sinemanın ortak tutkusu: Handel

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.