Füruzan’dan Erdal Öz’e: Bir uzun dostluktur bizim hikayemiz

Bu yıl Erdal Öz Edebiyat Ödülü'ne değer görülen usta yazar Füruzan, dün akşam düzenlenen törene gönderdiği mesajda yıllar önce Öz'ün elinden ödül alamadığını, çünkü hayatın buna izin vermediği anlattı ve "Ne mutlu bana ki birlikte yürüdüğümüz edebiyat yolunun bir işareti olan bu ödülü alıyorum" dedi

Kültür Sanat 17 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

“Bugüne kadar pek çok ödül aldım ama bu ödülün bende bambaşka bir yeri oldu. Ben Erdal’ı her şeyden önce sevgi dolu tavırlarıyla özlüyorum. Onu hep bir yazar arkadaşım olarak gördüm. Daha ilk kitabım ‘Parasız Yatılı’dan itibaren edebiyatımı benimsedi, yazarlık tavrımı benimsedi, yanımda durdu. 1

985 yılında ‘Kuşatma’ adlı öykü kitabım Can Yayınları’nda basılacağı zaman, kitabın son uzun öyküsü olan ‘Gül Mevsimidir’i bağımsız bir kitap olarak basmayı önermişti. Ben kitaplarımın ilk baskılarındaki düzeni hep korumuşumdur, sonradan orasını burasını değiştiren bir yazar değilim. Sadece yazım hatalarının düzeltilmesine izin vermişimdir. Oysa Erdal Öz bana ‘Gül Mevsimidir’ öyküsünün öbürlerinden apayrı bir yeri olduğunu, olağanüstü ve kusursuz bulduğunu ve başlı başına bir kitap olmayı hak ettiğini söyledi.

Onun elinden ödül alamadım ama

O yılların hem kısır hem de yıpratıcı ortamında değerli bir yazar arkadaşımın yayıncı olarak bu yaptığı tekliften gurur duymuştum. Erdal’la dostluğumuzu göstermesi için bir de söyleşi yaptık ve kitaba koyduk. O söyleşi, ‘Gül Mevsimidir’in her baskısında yer aldı ve alacaktır.

Hepinizin bildiği gibi 1984’ten 1995 yılına kadar Can Yayınları’nın bir yazarıydım. Bu dönemde yazar-yayıncı ilişkimizin yanı sıra Öz Ailesi’nin sıcak dostluklarını da gördüm ve yaşadım. Sevgili Saniye ile iki kız kardeş olduk; birlikte pek çok gezimiz, anımız, neşeli günlerimiz oldu.

2006 yılında Ankara Edebiyatçılar Derneği Öykü Onur Ödülü’nü kazandığımda Saniye ve Erdal’la Ankara’ya birlikte gidip, ödülü bana Erdal’ın vermesini planlamıştık. Ama o gün geldiğinde Erdal ne yazık ki aramızda yoktu. Onun yerine ödülü Saniye’nin elinden alırken, orada, o sahnede ağlamamak için kendimizi zor tuttuk.

Şimdi de benzer duygular içindeyim. Hem yazarlığınla hem de yayıncılığınla ülkemizde nitelikli edebiyatın yayılmasına büyük emekler veren değerli dostum Erdal, ne mutlu ki sevgili ailen adına yakışır biçimde, saygın bir edebiyat ödülüyle seni anıyor. Ve yine ne mutlu bana ki birlikte yürüdüğümüz edebiyat yolunun bir işareti olan bu ödülü alıyorum. Tüm dostlarımı, yazar ve yayıncı arkadaşlarımı sevgiyle selamlıyor ve kucaklıyorum.”

Türk edebiyatının usta yazarlarından Füruzan, dün akşam Can Yayınları’nın düzenlediği Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü almaya gelemedi ama kızı Aslı Selçuk’la gönderdiği bu uzun soluklu mesaj ile Erdal Öz’ü saygı ve sevgiyle andı.

Seçiciler Kurulu başkanı Ömer Türkeş

Başkanlığını 10Haber yazarı, edebiyat eleştirmeni Ömer Türkeş’in yaptığı, Nilüfer Kuyaş, Murat Yalçın, Jale Özata Dirlikyapan, Behçet Çelik, Faruk Duman ve Metin Celal’den oluşan seçici kurulu “Füruzan, 1970’lerden itibaren çöken burjuva ailelerinin, yoksulluk ve yalnızlıkla boğuşan kadın ve çocukların, yabancı ortamlarda bunalan ve yurt özlemi çeken göçmenlerin dramlarına sevecenlikle yaklaştı; umutlu gelecek için emek verenlerin uğradıkları haksızlıkları ve toplumsal yaraları ele alırken kişileri derinlemesine inceledi, anlatımını ayrıntılarla besledi. Yapıtlarıyla öykünün yenilenmesine ve yaygınlaşmasına öncülük etmiş yazarların başında geldi” gerekçesiyle bu yıl Füruzan’a Erdal Öz Edebiyat Ödülü vermeyi kararlaştırmıştı.

2008’den beri verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü bugüne kadar, Gülten Akın, İhsan Oktay Anar, Nurdan Gürbilek, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, küçük İskender, Orhan Pamuk, Orhan Koçak, Cevat Çapan, Latife Tekin, Jale Parla, Selim İleri, Mehmet Eroğlu aldı.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü Mehmet Eroğlu’naErdal Öz Edebiyat Ödülü Mehmet Eroğlu’na

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.