Gazze katliamına sanat dünyasından tepki: Bu bir insanlık suçu ve utancıdır

Dün gece Gazze'deki Ehli Arap Hastanesi vuruldu. Patlama nedeniyle en az 500 insan hayatını kaybetti. İsrail'e yönelik büyük tepkiye neden olan saldırı sonrasında aralarında Tarkan, Fazıl Say, Ebru Ceylan ve Nebahat Çehre'nin de yer aldığı sanat dünyasından isimler kınama mesajları yayınladı.

Kültür Sanat 19 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Önceki gece Gazze’deki Ehli Arap Hastanesi vuruldu. Patlama nedeniyle en az 500 insan hayatını kaybetti. İsrail’e yönelik büyük tepkiye neden olan saldırı sonrasında sanat dünyasından isimler de hastane saldırısına sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

Tarkan: Bu bir insanlık suçu ve utancıdır

Şarkıcı Tarkan yaptığı açıklamada “Dün İsrail’in Gazze’de bombaladığı hastanede masum sivilleri hedef alması, çocukları, kadınları öldürmesi kabul edilemez. Bu sadece bir savaş suçu değil, insanlık suçu ve utancıdır. Bu vahşetin, bu zulmün durdurulması için tüm dünya, tüm insanlık ayağa kalkmalı ve acilen harekete geçmelidir” dedi.

Fazıl Say da saldırılara Twitter’dan tepki gösterdi.

Fazıl Say: Filistinlilere özgürlük

Piyanist Fazıl Say Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paylaşımını alıntılayarak Filistin’e destek verdi: “Tamamen aynı fikirdeyim. Teşekkürler bu sağduyulu açıklama için. Tüm insanlar bu savaşı durdurmak için bir şeyler yapmalı. Netanyahu savaş suçu, soykırım, katliamlar suçundan yargılanmalıdır. Filistinlilere özgürlük. İnsanlık için. Yeter artık bu vahşet.”

Ebru Ceylan: Bütün bu katilleri, kötüleri yaratan ne?

Kanlı çocuk ayakkabısının fotoğrafını paylaşan senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan “Bütün bu katilleri, kötüleri yaratan ne? Onlara bu gücü bu nefreti veren?” dedi.

Can Bonomo: İsrail’i kınıyorum

Şarkıcı Can Bonomo da İsrail devletini kınayanlardan. Bonomo sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sivil halkı katlederek insanlık suçu işleyen İsrail devletini kınıyorum. Savaşın kazananı olmaz” dedi.

Emre Kınay: O faşist canavar Netanyahu’nun kabinesini indirin

Oyuncu Emre Kınay Instagram hesabında yaptığı paylaşımlarda sivillere saldırıları durdurun çağrısı yaptı: “İsrail hükümeti bu vahşetten sonra meşru müdafaa tezi ile ilgili cümle kuramaz. İsrail’in sağ duyulu insanları vardır elbet. O faşist canavar Netanyahu’nun kabinesini indirin. Yoksa kendinizle beraber dünyanın da yanmasına sebep olacaksınız. Sivillere saldırıları durdurun.”

Reha Özcan: Barış, acil barış

Oyuncu Reha Özcan Instagram hesabından paylaşımıyla barış çağrısı yaptı: “Hiçbir savaşın tarafı olmam fakat hastane vuran, sivil halkı hedef haline getiren, nefreti yüzlerce yıl sürecek eylemi yapan gafil, medeniyetten nasibini almamış bu alçak çete elbette mağlup olacak. Barış, acil barış.”

Melek Baykal: Filistin dualarımız seninle

Oyuncu Melek Baykal da Filistin’e desteğini sundu: “Bir yerde savaş varsa, orda ölen yalnız günahsız çocuklar değildir; vicdandır, merhamettir, sevgidir, empatidir, hayallerdir… Filistin dualarımız seninle.”

Yılmaz Erdoğan: İnsanlık adına utanç duyuyorum

Yönetmen, senarist ve oyuncu Yılmaz Erdoğan da saldırıyı kınadı, Twitter hesabından paylaşım yaptı: “Hastanedeki masum insanların, çocukların hayatlarına son veren bu saldırıyı şiddetle kınıyor, insanlık adına utanç duyuyorum.”

Ortak çağrı: Savaşı durdurun

Hazal Kaya ve Gupse Özay, Filistinli bir doktorun acil yardım çağrısını ve vahşetin durdurulması isteğini paylaştı. Oyuncu, senarist Gülse Birsel, hastane bombalamanın savaş suçu olduğunu vurgulayarak şiddetin ve savaşın durdurulması çağrısı yaptı. piyanist Büşra Kayıkçı, üzüntüsünü “Bu sabah kızımı okula hazırlarken parçalarının torbanın içinde olduğunu hayal ettim istemsiz. Sizin çocuklarınız, yeğenleriniz, kardeşleriniz yok mu?” sözleriyle anlattı.

Şarkıcı Hadise, “Bu bir savaş değil! Sivilleri öldürmek, hasteneleri vurmak bir savaş suçudur! Katliamdır!” derken yönetmen Hilal Saral da “İnsanlık öldü. Çocuklar ölürken, hastane bombalanırken dünya sessizce izliyor” dedi. Komedyen Şahan Gökbakar ise “Günahsız çocukların, kadınların ve hastaların olduğu bir hastaneyi bombalamak… Dünyanın gözünün önünde yaşanan bu katliamın durdurulması gerekli. Çok üzücü ve kahredici! Lanet olsun” diyerek saldırıya tepki gösterdi.

Gazze'de görülmemiş katliam... Hastane vuruldu, en az 500 ölü var... Dünya ayaktaGazze’de görülmemiş katliam… Hastane vuruldu, en az 500 ölü var… Dünya ayakta

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.