Piyanist Beyza Yazgan depremzedelere ağıt yaktı

New York'ta yaşayan genç piyanist Beyza Yazgan, yeni albümünde 6 Şubat depremlerinden etkilenen depremzedeleri anıyor. The Guardian'ın övgüyle bahsettiği albüm farklı türlerin bir buluşması niteliğinde.

Kültür Sanat 20 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Beyza Yazgan geçen hafta ‘Human Cocoon’ adlı enstrümental albümünü yayınladı. 35 yaşındaki piyanist, klasik, caz ve ambiyans müziğini harmanlayan yeni albümünde 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri ve depremzedeleri de unutmadı. Piyanist, albümünde yer alan ‘All Gone’ adlı şarkıyı depremde hayatını kaybedenlere ve depremzedelere ithaf etti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki eğitimden sonra eğitimine Polonya’daki Chopin Müzik Akademisi’nde devam eden müzisyen The Guardian gazetesinde de albümüyle yer buldu.

‘Farklı dünyaları özümsemiş’

Bursa doğumlu piyanist Beyza Yazgan için The Guardian’da “bestelerinde Orta Doğu müziğini, klasik müziği, Chopin’in romantizmi, Fransız empresyonizmi, Amerikan minimalizmi ve caz gibi çok farklı dünyaları özümsemiş biri” yorumu yapıldı. ‘Human Cocoon’u “çözülmemiş duyguların ve varoluşsal soruların kakofonisi” sözleriyle tanımlayan yazar John Lewis, albümdeki Erik Satie ve Philip Glass esintilerine dikkat çekiyor.

Türk Beşleri’nden esinlenmişti

Altı yıldır New York’ta yaşayan Beyza Yazgan, 2021’de yayınladığı ilk albümüyle de dikkat çekmişti. Müzik dergilerinde övgüyle bahsedilen albümü ‘Anadolu’ya’ Türk Beşleri’nin izlerini taşıyordu. Albümde Türk Beşleri’nin eserlerini yeniden yorumlayan Yazgan hakkında Gramophon dergisinde de bir yazı yer almıştı.

Zülfü Livaneli'den enstrümanları konuşturan albümZülfü Livaneli’den enstrümanları konuşturan albüm

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.