Led Zeppelin’in 52 yıllık gizemi çözüldü

Müzik tarihine damga vuran 'Stairway to Heaven' şarkısının yer aldığı 'Led Zeppelin IV' albümü 52 yıldır bir sırrı saklıyordu. Led Zeppelin'in 37 milyon adet satan albümünün kapağındaki görselin nerede ve ne zaman çekildiğini grubun sadık bir dinleyicisi olan araştırmacı keşfetti.

Kültür Sanat 9 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Led Zeppelin'in 1971 tarihli albümünün kapağının sırrı çözüldü.

Led Zeppelin, etkileyici şarkı sözleri ve hayranlık uyandıran gitar soloları kadar gizemleriyle de çağa damga vurmuş bir topluluk. Çağdaşı pek çok topluğun aksine kendilerine has sırlar barındıran İngiliz topluluk, bunları açığa çıkarmamakta da oldukça maharetli. Son albümleri ‘In Through the Out Door’u 1979’da yayınlayan topluluk, grubun basçısı John Bonham’ın ölümü sonrası dağılmuş buna rağmen yeni hayranlar kazanmayı sürdürmüştü.

‘Led Zeppelin IV’ albümünün insanlığa hediyesi: ‘Stairway to Heaven’

Grubun 1971 yılında yayınladığı ve o dönem 37 milyon adet satan ‘Led Zeppelin IV’ albümü, kapağıyla da gündem olmuştu. Eğik bir vaziyette ve sırtındaki fındık demetini taşıyan gri sakallı bir insan figürü gördüğümüz kapağın gizemi çözüldü. Grubunun en sevilen şarkılarıdan ‘Stairway to Heaven’ın da içinde yer aldığı albümün kapağı hakkında yıllar boyunca hiçbir açıklama yapmayan grup üyelerinin sakladığı bu sır bir tarihçinin çok kapsamlı araştırmaları sonrası çözüldü. Albüm kapağında yer alan fotoğraf, 19. yüzyılın sonlarına, 1892 yılına ait. Kraliçe Victoria dönemine tarihlenen fotoğraftaki kişinin bir kasap olduğu ortaya çıktı.

İngiltere’nin Wiltshire bölgesinde çekilen fotoğrafın, ‘Led Zeppelin IV’ albümünde kullanılan görsel olduğunu West of England Üniversitesi Bölgesel Tarih Merkezi’nde misafir araştırmacı olarak görev yapan Brian Edwards isimli araştırmacı fark etti. 2021 yılında ziyaret ettiği bir sergi sırasında pek de kimsenin ilgi göstermediği bir fotoğraf albümünün sayfalarını çevirmeye başlayan araştırmacı Brian Edwards, gördüğü fotoğrafı bir yerden anımsadığı hissine kapıldı. Kısa bir süre sonra 19. yüzyıla ait fotoğrafın, çok sevdiği rock grubunun albüm kapağında kullanılan görsel olduğunu anladı.

Yine bu bölgede bulunan Stonehenge’in bazı eski fotoğraflarını takip ederken Led Zeppelin tarafından meşhur edilen fotoğrafla karşılaşan Brian Edwards, bu gerçeği fark ettiği an büyük bir mutluluk yaşadığını söyledi. O an bu bilgiyi Jimmy Page ve Robert Plant ile paylaşmayı çok istediğini ifade eden araştırmacı Edwards, İngiliz topluluğun sadık dinleyicilerinin bir meramını da gidermiş oldu.

Ortamda duygulu anlar: 45 yıl sonra Beatles şarkısı dinliyoruzOrtamda duygulu anlar: 45 yıl sonra Beatles şarkısı dinliyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.