Ev almak hayal olunca kiracı sayısı patladı
TÜİK’in 2022 Yaşam Kalitesi araştırmasının sonuçlarına göre büyük bir bölümü gençlerden oluşan çoğunluk kültürel ve sosyal etkinliklere katılamıyor. Verilere göre gençlerin sinemaya gitmeme oranları yüksek ancak söz konusu kitap okuma olduğunda ilgi yüksek. En çok kitap okuyanlar da gençler.
Türkiye’de gençler sinemaya gitmiyor fakat aynı gençler kitap okuyor. Bunu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı 2022 yılı yaşam kalitesi modülü söylüyor. Verilere göre son bir yılda, 15 yaş ve üzeri bireylerin %85,3’ü sinemaya, %93,7’si canlı gösteriye, %92,0’ı kültürel alanlara ve %94,9’u canlı spor etkinliğine gitmedi.
Peki neden? Yoksulluk ve sosyal dışlanmak riski en büyük faktör. Fakat veriler ilginç bir şey de söylüyor bize. Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olmayanların %50,1’i de sinemaya gitmiyor. Neden mi? Cevap ilgisizlik.
Peki bu durumun sorumlusu kim? Bu durum hayatın her alanında ekonomik krizin etkileri yaşayan insanların, sosyal ve kültürel etkinliklere katılımını sağlamak için yerel ve merkezi yönetimlerin politikalarında yetersizlik olduğunu ortaya çıkarıyor. Zira birçok vakıf ve belediye öğrenci dostu fiyat politikası uygulasa da görünen o ki yerel ve merkezi yönetimler bu konuda politika üretmede yetersiz kalıyor. Bunu da sinemaya gidemeyen gençlerin kitap okuma ilgilerinden anlıyoruz.
Çünkü İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde kitaplara, okul, belediye, devlet ve özel kütüphanelerden ulaşabiliyor. Yaş gruplarına göre kitap okuma oranlarına bakıldığında son 12 ay içerisinde okul kitapları dışında en çok kitap okuyan yaş grubu % 50,9 ile 15-24 yaş aralığındaki insanlar. En az kitabı ise 65 yaş ve üstü okuyor. Okuma oranları ise %14,1. Yani gençler, kültürel ve entelektüel etkinliklere ilgisiz değil lakin teşvik ve yeterli erişimleri yok.