Genco Erkal’a veda: Muhsin Ertuğrul ile başladı onun sahnesinden uğurlandı

Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden biriydi Genco Erkal. Muhsin Ertuğurul'un davetiyle profesyonel sahne hayatına başladı. Onun adını taşıyan sahneden veda etti. Halk, sanatçısını büyük bir saygı ve alkışlarla uğurladı.

Kültür Sanat 2 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Muhsin Ertuğrul’un teklifiyle profesyonel tiyatro hayatına başlayan Genco Erkal, son yolculuğuna da Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nden uğurlanacak. Ama salona girmek ne mümkün. Salonun dışı hınca hınç dolu. İçerideyse iğne atsanız yere düşecek bir boşluk yok.

Sahnede bir ömür geçiren Erkal yine sahnede. Türk bayrağına sarılmış naaşı. Tören başlayınca herkes ayağa kalkıyor. Dakikalarca süren bir alkış tufanı başlıyor. Bitmiyor alkışlar. Bitecek gibi oluyor sonra tekrar şiddetleniyor.

Fazıl Say: Tek başına mücadele etmeyi ondan öğrendim

Yakın dostu Fazıl Say ve Serenad Bağcan alkışların bitmesini bekliyor. Genco Erkal’a veda edecekler. Say, Muhyiddin Abdal’ın şiirinden bestelediği ‘İnsan İnsan’ı çalıyor Bağcan da söylüyor Genco Erkal için.

Say üzgün… Birçok kez aynı sahneye çıktıkları dostuna veda ederken zorlanıyor. “Çok şey öğrendim ondan. Disiplinli olmayı, çalışkan olmayı ama en çok da tek başına mücadele etmeyi öğrendim” diyor.

Genco Erkal ile yıllarca aynı sahneyi paylaşan Tülay Günal sunuyor töreni, zor tabii onun için. Günal söz vermiş Erkal’a güçlü durma adına…  “Son kez onunla aynı sahneyi paylaşıyorum. Bu veda benim için zor olacak ama söz verdim kendisine” diyor.

Törenin başında dakikalarca süren alkışlardan etkilenmiş. Ki etkilenmemek mümkün değil. “Ne muhteşem ve güzel bir ömür sürdüğünü görüyorum. Seyircileri çok severdi, seyirciler de onu hiç yalnız bırakmadı. Şimdi yine yalnız değil. Bunun için hepinize teşekkür ederim” diyor Tülay Günal.

Dikmen Gürün Genco Erkal’ın tiyatro serüvenini anlatırken zor tutuyor kendini. Ama ‘Nazım’a Armağan’da Türk tiyatrosunun kadın yıldızlarını nasıl bir araya getirdiğini anlatıyor. “İyi ki yapmışız o projeyi” diyor. ‘Sivas 93’ü Dikmen Gürün’ün yazdığı bir yazıdan sonra Genco Erkal’ın yaptığını da yine bu konuşmadan öğreniyoruz.  Konuşmasının sonlara doğru Dikmen Hanım dayanamıyor artık sesi çatallanıyor. Sahnede bir dev var ama nihayetinde yakın bir dostu Genco Erkal ve dost kaybetmenin acısı vuruyor sesine.

‘İnsan yetiştirme konusunda cömertti’

Özcan Arca, Nazım Hikmet Vakfı’ndan. Ama Genco Erkal’ın çok yakın dostu olarak sahnede konuşuyor. Onun insani yönünü anlatıyor. Nasıl iyi bir baba ve dede olduğundan, insan yetiştirme konusundaki cömertliğinden bahsediyor. Ki salonda onun yetiştirdiği birçok insan var. “Haksızlığa karşı korkusuzca karşı çıkar, lafını söylemekten geri durmazdı” diyor ve ekliyor: “Ne mutlu vakur bir şekilde aramızdan ayrıldı.”

Turgut Kazan: ‘Maalesef beraat kararı onaylanamadı’

Turgut Kazan da törende konuşanlardan biri. Ki onun sahneye çıkması biraz şaşırtıcı.  Bir sanatçıya veda töreninde bir hukukçunun konuşmasının şaşırtıcı olduğunun kendisi de farkında. Zaten hiç cenaze törenlerinde konuşmamış. Kazan, Erkal’ın cumhurbaşkanlığına hakaretten yargılandığı davada sanatçının avukatıydı. Dostlukları çok eskilere dayanıyor. Umur Bugay tanıştırmış ikisini. “12 Mart’ta ben içerdeydim o dışarda bana mesajlar gönderirdi. 12 Eylül sonrası aynı davada, Barış Davası’nda yargılandık. İleri demokrasinin olduğu günümüz Türkiye’sinde o sanık oldu o yargılandı ben de onun avukatlığını yaptım” diyor.

Gökçer Tahiroğlu T24’te yazdı bu davanın akıbetini. Kazan da bu yazıya atıfta bulunarak bilgi veriyor:  “Hepimiz Genco’nın beraat ettiğini biliyoruz. Mahkeme öyle karar verdi. Ama cumhurbaşkanlığı bu davanın peşini bırakmadı. Dosya temyizde kaldı. Beraat kararı onaylanamadı maalesef .”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuştuktan sonra son kez sahnelere veda ediyor Genco Erkal. Naaşı omuzlar üzerinde. Salonu dolduran insanlar tekrar ayağa kalkıp alkışlamaya başlıyor. Yine dakikalarca sürüyor. Genco Erkal’ın naaşı cenaze arabasına yerleştirilene, sonra da Teşvikiye Camii’ne doğru hareket edene kadar sürüyor alkış.

Hikmet Şimşek, Ali Özgentürk, Ahmet Ümit, Nejat Yavaşoğulları, Bedri Baykam, Adnan Özyalçıner gibi tiyatro dünyasının dışından pek çok isim var alkışlayanlar arasında. Genco Erkal’ın nasıl bir dünyaya seslendiğini göstergesi aslında farklı dünyalardan insanların onun arkasından yürümesi.

‘İşçi sınıfı seni unutmayacak Genco Erkal’

İnsanlar Teşvikiye Camii’ne doğru giderken DİSK yelekli bir grup görüyorum. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu grubun en önünde yürüyor. Özel bir yaka fotoğrafı yaptırmış DİSK. 1976 Taksim’inde 1 Mayıs törenlerinde kürsüde binlerce işçiye karşı konuşurken çekilmiş bir fotoğrafını kullanmışlar. DİSK grubu yürürken “İşçi sınıfı seni unutmayacak” diye bağırıyor işçiler, uzun uzun. Epey de alkış alıyor bu veda. Tiyatro sahnesinden verdiği mücadele nasıl da işçi sınıfına kadar ulaşmış! Tarık Akan’ın cenazesinde de DİSK vardı ve aynı sloganı atmışlardı. Hafızamı zorluyorum Yaşar Kemal’in cenazesinde de DİSK’ten işçiler vardı. DİSK’li bir işçiye soruyorum “Sola kim omuz verdiyse biz arkasından yürüyoruz” diyor.

Her nefesiyle ‘Yaşadım!’ diyebilen bir tiyatro maratoncusu: Genco Erkal
Her nefesiyle ‘Yaşadım!’ diyebilen bir tiyatro maratoncusu: Genco Erkal


10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.