Getty Müzesi bronz heykeli nihayet Türkiye’ye iade ediyor

Bir tarihi eser daha Türkiye'ye dönüyor. 10 yılı aşkın bir süredir devam eden görüşmeler sonrası ABD'deki Getty Müzesi, bronz heykel başını Türkiye'ye iade etmeyi kabul etti. 2100 yıllık heykelin kimi tasvir ettiği bilinmiyor.

Kültür Sanat 26 Nisan 2024

Los Angeles’taki J. Paul Getty Müzesi, Manhattan Bölge Savcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma sonucunda 1960’lı yıllarda yağmalandığı ortaya çıkan bronzdan yapılmış antik bir genç başı heykelini Türkiye’ye iade edecek. New York’taki Manhattan Bölge Savcılığı daha önce de Metropolitan Müzesi’nde sergilenen eserlerin Türkiye’ye iade etmesi yönünde karar vermişti. Bu heykel başı da tıpkı New York ve Cleveland’dan Türkiye’ye iadesine karar verilen eserler gibi Burdur’daki Bubon antik kentinden yasa dışı yollarla yurtdışına kaçırılmış.

Getty işbirliğine açık

Kıvırcık saçlı ve çenesinde hafif kirli sakalı olan bronz heykelden geriye sadece baş kısmı kalmış. Gerçek insan boyutundaki heykelin kimi tasvir ettiyse bilinmiyor. Tahminler heykelin milâttan önce 1. yüzyılda yapıldığı yönünde. Heykel, 1971’den beri Getty Villa Müzesi’nin eski eserler koleksiyonunda yer almakta. Bu tarihte, yağmalandığı tespit edilen ve yakın zamanda iade edilen bir dizi eski eserle ilişkilendirilen Nicolas Koutoulakistarafından müzeye satılmış.

Heykel, 1960’larda yasadışı olarak kazılan ve Cleveland Sanat Müzesi’nin elinde tutmak için mücadele ettiği Marcus Aurelius’u tasvir ettiğine inanılan başsız bir heykelle birlikte Burdur’dan getirilmişti. Getty’nin direktörü Timothy Potts yaptığı açıklamada: “Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra arkeolog, konservatör, küratör ve diğer akademisyen meslektaşlarımızla yapıcı bir ilişki kurmaya devam etmek istiyoruz” dedi. Bu açıklama yakın zamanda daha çok tarihi eserin iadesininin gündeme geleceğinin bir işareti olarak kabul edildi. Öyte yandan Getty’nin koleksiyonunda hali hazırda sergilenmekte olan antik Roma ve Yunan tarihi eserlerinin akıbeti şimdiden merak konusu oldu.

Bayramda antik rotalar: Bir güzelliğin izinde ZeugmaBayramda antik rotalar: Bir güzelliğin izinde Zeugma

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.