Gladyatörler kenti Stratonikeia’da 1414 yıllık sütunlar ayağa kalkacak

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve "Gladyatörler Şehri" olarak anılan Stratonikeia’da kazı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Son kazılarda bölgede yaşanan büyük bir depremde yıkılmış 1414 yıllık sütunlar bulundu.

Kültür Sanat 12 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Stratonikeia'da, 1977'de başlayan kazı çalışmaları yılın 12 ayı boyunca devam ediyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, “Gladyatörler Şehri” olarak bilinmenin yanı sıra dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia’da 1977’de başlayan kazı çalışmaları devam ediyor. Helenistik, Roma ve Bizans’ın yanı sıra Anadolu beylikleri, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemleri için de önem taşıyan antik kentteki son kazılarla ortaya çıkan 1414 yıllık sütunlar da onarılıp ziyarete açılacak.

Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt Karia bölgesinin en önemli kentlerinden Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı’nda antik dönemlerden günümüze farklı yapılarda arkeolojik kazı, restorasyon ve çizim çalışması yürüttüklerini söyledi.

Kazılar ve yapılan araştırmalara göre bölgede 610 yıllarında ciddi bir deprem olmuş. Bulunan sütunlar o depremdeki yıkılmış halleriyle bugüne gelmiş. Söğüt “Günümüzden 1414 yıl önce yıkılan sütunları o günkü düştüğü haliyle bulduk. Biz o sütunları 1414 yıl sonra tekrar ayağa kaldırıp o dönemdeki ihtişamına yakın bir görüntüyü elde etmeyi ve ziyaretçilerin beğenisine sunmayı planlıyoruz” diyor.

Kazı başkanı Söğüt’e göre Stratonikeia yaşayan bir arkeoloji kenti.

Bu yıl kazılara çoğunluğu Pamukkale Üniversitesinin Arkeoloji, Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım ile Mimari Restorasyon bölümlerinden öğrencilerden oluşan bir ekip katıldı. Söğüt öğrencilerin doğrudan yerinde uygulama yaptığını ve mesleklerini en iyi şekilde öğrendiklerini söyledi.

Antik dönemden ne kaldıysa onarılacak

Antik dönemden günümüze gelen yapılar içinde köy meydanındaki ev ve dükkanlarda, ayrıca Batı Cadde’deki kütüphane ve Roma Hamamı’nda çalışmalar sürüyor. Söğüt Geleceğe Miras Projesi kapsamında sütunların ayağa kaldırılacağını da açıkladı:

“Antik dönemde milattan sonra 610 yıllarında düştüğü gibi bulduğumuz sütunları oldukları yerde tekrar ayağa kaldıracağız. Biz bunlara fazla müdahale etmiyoruz. Yani antik dönemden günümüze ne kaldıysa bu sütunları da doğrudan ayağa kaldırıyoruz. Roma Hamamı’nın ihtişamlı Palaestra kısmını görmenin insanları inanılmaz etkileyeceğine inanıyorum. Burası mimari anlamda da bize çok katkı sağlıyor.”

Arkeoloji dünyası şaşkın, Aydın'daki keşfi konuşuyorArkeoloji dünyası şaşkın, Aydın’daki keşfi konuşuyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.