UNESCO listesindeki ‘Gladyatörler Kenti’nde yüzlerce eser çıkarıldı

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Stratonikeia Antik Kentinde kazı çalışmaları devam ediyor. Anadolu'daki en büyük arenalardan birine ev sahipliği yapan antik kent bu özelliğinden dolayı gladyatörler kenti olarak da anılıyor. Antik şehirde 1977'den beri kazılar devam ediyor.

Kültür Sanat 9 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Stratonikeia, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor.

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kentindeki kazı çalışmaları devam ediyor. 1977 yılından bu yana devam eden kazı çalışmaları yılın tamamına yayılacak biçimde sürdürülüyor. Antik dönemde gladyatörler kenti olarak da bilinen Stratonikeia’nın geçmişi dört bin yıl öncesine kadar uzanmakta. Antik dönemde Anadolu’daki en büyük arenaya sahip olması Stratonikeia’ya ‘gladyatörler kenti’ unvanını da beraberinde getirmiş. Milâttan önce 2000 yılına kadar yerleşim izlerinin ulaşıldığı kentin ilk adının Atriya olduğu tespit edilmişti. Hititler dönenimde kurulan ve bu isimle anılan kent, Karyalılar ve sonrasın da Helenistik dönemden itibaren önemli bir yerleşim haline geldi. Antik kent şu anda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alıyor.

Adını Büyük İskender’in komutan Seleukos’un eşi Stratonike’den alan kent, coğrafyacı Strabon’a göre bölgenin en güzel yerleşim yerlerinden biriydi. Büyük bir antik kente sahip olan şehrin bu tarihi yapısı günümüzde Yatağan Termik Santralinin linyit yatakları sahasında yer alıyor. Antik dönemde önemli bir yerleşim yeri olan Stratonikeia, Doğu Roma ve Selçuklu döneminde de bir kent olma özelliğini sürdürdü. Osmanlı döneminde de yerleşimin devam ettiği bölge zaman içerisinde nüfusunu büyük oranda kaybetti. Günümüzde Yatağan’a bağlı Eskihisar mahallesi ile iç içe bir yapıda.

Antik kentte kazılar 1977 yılından beri devam ediyor

Geçen yıl 1216 tarihi eser çıkarıldı

1977 yılından bu yana gün yüzüne çıkarılması için kazıların sürdürüldüğü antik kentte hummalı bir çalışma var. Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, yaptığı açıklama tarihi alandaki değişik dönemlerden kalan yapıların bir bütün olarak korunduğunu söyledi. Geçen yıl verimli bir çalışma dönemi geçirdiklerini belirten Söğüt, “2022’de gün yüzüne çıkardığımız 1216 eseri Muğla Müzesi’ne teslim ettik. Bu yıl yeni başlamış olmamıza rağmen kazılarda 37 esere ulaştık. Özellikle kentte Roma hamamı, batı cadde, meclis binası ve Ağa Konakları’nın olduğu esas şehrin merkezi, ana caddesi diyebileceğimiz alanı kazıyoruz.” diye konuştu.

Antik kentte, Yatağan’ın mahallelerinden gelen kadınlarla çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Söğüt, “Çalışanlarımız genelde kadınlardan oluşuyor. Geçen yıl birlikte çok verimli bir süreç geçirdik. Bu yıl da aynı şekilde alanda çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

İmparator Severus’un 60 yılı: Burdur’da çıktı, İsviçre’ye kaçırıldı, New York’ta yakalandı ve Antalya’ya getirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.