Guernica’nın sergilendiği Kraliçe Sofia Müzesi’nde Gazze için çağrı

Savaşın yaşattığı yıkımın simge tablosu 'Guernica'nın sergilendiği Madrid'deki Kraliçe Sofia Müzesi'nde Filistin çağrısı. Amerikalı sanatçı ve aktivist Shepard Fairey'in Gazze'de ateşkes çağrısı yapan pankart müzeye asıldı.

Kültür Sanat 27 Ocak 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Başkent Madrid'deki Kraliçe Sofia Müzesi'ne Gazze için ateşkes çağrısı yapıan bir pankart asıldı.

Pablo Picasso’nun başyapıtı ‘Guernica’nın sergilendiği Kraliçe Sofia Müzesi’nde anlamlı eylem. İspanya İç Savaşı’nda katledilen masumları ölümsüzleştirmek için yapılan tablonun sergilendiği müzede Gazze Şeridi’ndeki katliamların durdurulması için pankart asıldı. Başkent Madrid’in en çok ziyaretçi ağırlayan müzelerinden biri olan Kraliçe Sofia Müzesi’nde asılan pankartta ateşkes çağrısı yapıldı.

Gazze için ateşkes çağrısı

ABD’li çağdaş sanatçı ve aktivist Shepard Fairey’in Gazze Şeridi’ndeki foto muhabiri Belal Halid’in ağlayan yaralı Filistinli çocuğun fotoğrafından esinlenerek tasarladığı pankart, Greenpeace aktivistleri tarafından Kraliçe Sofia Müzesi’ne asıldı. “Ateşkes, şimdi” talebinin yer aldığı pankart, Instagram’dan da paylaşıldı. Greenpeace ve bölgedeki foto muhabirlerini destekleyen UnMute Gaza’nın ortak paylaşımında şu ifadelere yer aldı: “Sivil toplumun büyük çoğunluğu gibi iki kuruluşumuz da bölgedeki durumu kınıyor ve derhal ateşkes çağrısında bulunuyor”

Naziler, diktatör Franco’ya destek amacıyla düzenledikleri hava saldırısında İspanya’nın kuzeyindeki Guernica kasabasını bombalamıştı. Katliam sonrası Pablo Picasso ünlü tablosunu resmetmişti.

Amerikalı sanatçı ve aktivist Shepard Fairey, 18 Aralık’ta yaptığı açıklamada hem Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısını hem de İsrail’in sonrasında kullandığı orantısz güç ve katliamları kınamıştı. Kendisini bir pasifist olarak tanımlayan sanatçı “Binlercesi gibi ben de hemen ateşkes isteyenlerle birlikteyim” ifadesini kullanan Fairey, aynı paylaşımda “Beni en çok etkileyen şey, Batı medyasının Gazze Şeridi’nde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 18 bin Filistinli sivilin hayatına mal olan acılara eşit yer verme konusunda bu kadar umursamaz olması” dedi.

İsrail’in başlattığı saldırlarda bugüne kadar Gazze Şeridi’nde 25 binden fazla sivil hayatını kaybetti. Dünyanın dört bir yanından yükselen tepkilere rağmen saldırılar devam ederken sanat dünyasından da tepkiler artıyor. Geçen yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Arnie Ernaux’nun başlattığı boykot çağrısı Almanya’yı Filistin politikalarını gözden geçirmeye zorluyor.

Sanatçıların zaferi: Almanya'ya yönelik 'antisemitizm' boykotu karşılık bulduSanatçıların zaferi: Almanya’ya yönelik ‘antisemitizm’ boykotu karşılık buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.