Halikarnas Balıkçısı’nın gençliği dizi oluyor: Karşınızda Şakir Paşa Ailesi

Osmanlı'nın son döneminin önemli isimlerinden Şakir Paşa'nın ailesinin hikâyesi dizi oluyor. Çocukları Halikarnas Balıkçısı, Aliye Berger ve Fahrünnisa Zeyd'in hikâyesinin de yer alacağı dizi yeni sezonda Now TV'de.

Kültür Sanat 18 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Şakir Paşa ve aralarında Halikarnas Balıkçısı, Aliye Berger ile Fahrünnisa Zeyd'in yer aldığı aile fotoğrafı.

Yeni bir tarih dizisine hazır mısınız? Üstelik bu sefer içinde bolca siyaset ve sanat var. Osmanlı’nın son dönemde yaşamış önemli isimlerden Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa’nın hayatı dizi oluyor.

Now TV’de yeni sezonda yayınlanacak dizi bu önemli Osmanlı entelektüelinin ve ailesinin hayat hikâyesine odaklanacak. Sultan 2. Abdülhamit döneminde önemli devlet görevlerinde bulunan paşa ve ailesinin hikâyesine odaklanacak dizinin senaryosunda Hande Altaylı imzası var.

Cevat Şakir Kabaağaçlı ya da nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı, Aliye Berger ve Fahrünnisa Zeyd’in babası olan Şakir Paşa çocuklarının eğitimine büyük önem vermiş bir isimdi. Osmanlı’nın son yıllarına tanıklık eden paşanın hayatını konu edinen dizinin projesi bir süredir konuşuluyordu. Hatta Disney+ için hazırlandığı da belirtilmişti. Ancak platformun ABD dışındaki tüm yapımları durdurma kararının ardından projeyi Now TV üstlendi. Yeni sezonda yayınlanacak dizinin ekseni paşa, ailesi ve Büyükada’daki konakları olacak.

Halikarnas Balıkçısı’nı Cem Yiğit Üzümoğlu oynayacak

Gazeteci Birsen Altuntaş’ın haberine göre ‘Şakir Paşa Ailesi’ dizisinde Halikarnas Balıkçısı rolü için ödüllü oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu’yla anlaşıldı. Oyuncu seçimleri devam eden dizinin yönetmenliğini başrolünde Meryem Uzerli’nin yer aldığı ‘Ru’ dizisinin reji koltuğunda oturan Bahadır Karataş üstlenecek.

Dizinin yapımcılığını üstlenen MedYapım 2022’de “Her bir ferdi sanatın öncülerinden olan Şakir Paşa Ailesi, Halikarnas Balıkçısı adıyla Bodrum’u bugünkü ününe kavuşturan Cevat Şakir Kabaağaçlı, modern resmin ustası Fahrelnisa Zeid, ilk Türk gravür sanatçısı Aliye Berger ve ilk Türk seramik sanatçısı Füreya Koral’ın üyesi olduğu sıra dışı bir aile. Medyapım’ın bu önemli isimlerin olduğu bir ailenin iniş çıkışlarla dolu hayat öykülerinin Hande Altaylı tarafından kaleme alındığı yeni dizisi çok yakında dijital platformda” demişti. Yayınlanacağı mecra değişse de dizinin konusu aynı.

Şakir Paşa’yı kazayla oğlu öldürdü

Abisi Sultan 2. Abdülhamit döneminin sadrazamı Ahmed Cevad Paşa olan Şakir Paşa daha alt kademede yer alsa da önemli görevler üstlenmişti. Abisinin sadrazamlık görevinden alınmasına tepki olarak 1895 yılında Girit Valiliği görevinden istifa etmişti.

Osmanlı’nın son dönemlerindeki çalkantılı yıllara tanıklık eden Şakir Paşa’nın ölümüyse büyük bir trajediydi. Paşa konağındayken 24 yaşındaki oğlu Cevat Şakir’in (Halikarnas Balıkçısı) elinde ateşlenen silahın mermisiyle hayatını kaybetti. Şakir Paşa 1914’te hayata veda etti, Cevat Şakir tutukladı. 14 yıl hapis cezası aldı ve yedi yıl bu cezayı çekti.

Osman Hamdi Bey'in iki Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu komşu olduOsman Hamdi Bey’in iki Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu komşu oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler