Hatay’da Mimar Sinan’ın 450 yıllık külliyesi yeniden açıldı

Hatay'ın Payas ilçesinde Mimar Sinan tarafından 1574 yılında yaptırılan 450 yıllık tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi yeniden ziyaretçi ağırlamaya başladı. Tarihi yapı depremden sonra 2 bin 500 kişiye ev sahipliği yapmıştı.

Kültür Sanat 11 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Hatay'ın Payaslı ilçesindeki tarihi külliye depremzedelere evsahipliği yapmıştı.

Osmanlı Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1574 yılında Hatay’ın Payas ilçesinde Mimar Sinan’a yaptırılan külliye Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremleri hasarsız atlatmıştı. Yaklaşık 15 bin metrekare alana sahip içinde 48 dükkanın yanı sıra hamamlar, medrese ve caminin buluğundu külliye depremlerden sonra evleri hasar gören ve yıkılan depremzedelere de ev sahipliği yaptı. 2 bin 500 depremzedenin konteynerlere taşınmasının ardından tarihi külliye yeniden ziyarete açıldı.

Payas ilçesinde depremzedelere ev sahipliği yapmıştı

Payas Belediyesi Külliye Sorumlusu Mehmet İsarettin Altan 2014’te belediyeye devredilen külliye restore edildikten sonra dükkanların hizmete açıldığını söyledi. Depremlere kadar buranın kentin turizmine katkı sağladığını aktaran Altan 6 Şubat’taki afetten sonra da külliyeyi depremzedelerin kullanımına açtıklarını belirtti.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi Payas ilçesinin en önemli turistik noktası olma özelliği taşıyor.

Afetten zarar görmeyen külliyenin o dönemde depremzedelerin yuvası haline geldiğini anlatan Altan şöyle konuştu: “Külliyenin zarar görmemesi nedeniyle vatandaşları buraya davet ettik. Sadece Payas değil Hatay genelinden vatandaşlar buraya geldi. Burada günlük 2 bin 500 vatandaşımıza ev sahipliği yaptık. Esnafımız dükkanlarını dışarıda kalan vatandaşlara temin ettiler. Biz han bölümünü tamamen misafirhane olarak kullanarak herkese ayrı bölünmüş yerler tahsis ettik. Yine hamamı faaliyette değildi. O günün ertesi hemen hamamı faaliyete geçirip banyo ihtiyaçlarını gidermeleri için vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Hatay merkezde çalışan kurtarma ekipleri duş alamadığı zaman bizimle iletişime geçtiler ve gelip burada duşlarını aldılar. 3-4 ay boyunca hamamı aktif şekilde tüm vatandaşlarımıza tahsis ettik. Burada iki ay kalan da oldu, beş ay kalan da… Ama biz hiçbir şekilde vatandaşımıza gitmesi, çıkması gerektiğini söylemedik. Kim ne zaman kendisine kalacak yer tahsis ettiyse, evine tekrar gidebilme konumuna geldiyse yavaş yavaş burayı bıraktılar.”

Antakya'da yıkıntıların arasında sergiAntakya’da yıkıntıların arasında sergi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.