Hayatı Barbie’nin gölgesinde geçti: Biraz da Ken’i konuşalım

Çoğu kadın erkeğin gölgesinde, bazı erkekler kadının gölgesinde kalır. Ama çok azı bu konuda Ken kadar şanssız sayılır. O gölgeyi biraz aydınlatalım, 'Barbie' filminde de, oyuncak mağazalarında da Barbie’nin yanında sönük kalmaya mahkum Ken’i daha yakından tanıyalım.

Kültür Sanat 25 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Ryan Gosling Barbie filminde Ken'e hayat öpücüğü veriyor

Ken 1961 yılında dünyaya işte bu görünümle geldi ve Barbie ona ilk görüşte aşık oldu

Barbie’ye 1959 yılında piyasaya çıktı. Kısaca ‘Ken’ olarak bilinen Kenneth Carson, ondan iki yıl sonra oyuncak raflarındaki yerini aldı. CNN.com, herkesin Barbie’yi konuştuğu bugünlerde Ken’in geçirdiği değişimi inceledi

İlk Ken sert plastikten yapılmıştı, sarışın ve esmer olmak üzere iki ayrı saç seçeneği ve kısacık kırmızı bir şortu vardı. Ken’ın adı, Barbie’nin yaratıcısı Ruth Handler’ın oğlundan geliyordu. Bebeklerin üreticisi Mattel’ın yazdığı hikayeye göre çift ilk reklam filmlerini çekerken ‘tanıştı’. Şık elbiseli, kürk atkılı, at kuyruklu Barbie, smokinli Ken’i görür görmez aşık oldu.

 

 

1962’de kolej stilini benimseyen Ken, 20 yıl sonra smokinleri çekti, ilerleyen yıllarda saçlarıyla da bol bol oynadı

70’lerden 90’lara: Ken modayı takip etmeye çalışıyor

Barbie kuşkusuz giyinmeyi bilen bir bebekti. Ken de modaya uygun bir gardırop hazırlama konusunda çabaladı ama her zaman başarılı olamadı. 

Bir ara kocaman saçları, ekstra uzun favorileri, beyaz balıkçı yaka kazağı ve kahverengi-beyaz pötikareli blazer ceketiyle tam bir 70’ler bebeğiydi. 1982’de 1961’deki smokinine benzer bir görünümle ortaya çıktı. Bu kez saçlar da koyulmuştu. Siyah smokin ceketin altında açık pembe bir kuşak ve yakasına pembe gül takmıştı. 1992’de gerçek jöle sürülebilen saçları vardı.

Kazara LGBT bebeği oldu

Ken Şubat 1993’te daha havalı görünmek için küpe takıp gökkuşağı gibi renkli giyinince kazayla LGBT+ ikonu haline geldi. Lila kolsuz bir yeleği ve karın kaslarını ortaya çıkaran file gömleği, boynunda halka bir kolye ve sol kulağında tek bir küpesi vardı. Evet, o dönemde sol kulağa küpe takmak eşcinsellik simgesiydi. Boynundaki halkanın ise hem heteroseksüel hem de gay erkekler arasında popüler olan bir cinsel oyuncakla benzerlik taşıdığı düşünüldü. 

Mattel, ‘Earring Magic Ken’ adlı bebeğin eşcinsel erkekler düşünülerek tasarlanmadığını iddia etti ve bu popülerlikten rahatsız olarak bebekleri geri çekmeye çalıştı. Ama küpeli Ken çoktan popüler olmuştu.

13 Şubat 2004: Barbie ve Ken ayrılıyor

2004’te Bratz bebeklerin piyasaya çıktığı dönemde Barbie satışları düşüşe geçti ve Sevgililer Günü’nden birkaç gün önce, Mattel sözcüsü Russell Arons, Barbie ve Ken’in “ayrı ayrı kaliteli zaman geçirmeye” karar verdiklerini duyurdu. Barbie’nin fikri olan ayrılık herkesi çok şaşırttı.

Sonuçta Barbie ve Ken 40 yılı aşkın bir süredir birlikteydi. Hayallerinin evlerine taşınırken, üstü açık arabalar kullanırken, sayısız kez meslek değiştirirken aşklarını korumuşlardı.

Ayrılık haberiyle aynı gün bir haber daha geldi. Mattel, bekar sörfçü kızlardan oluşan bir seri üretecekti. Aynı günlerde Barbie’nin yeni sevgilisi de ortaya çıktı: Sarı röfleleri olan sörfçü Blaine. 

Stilist Philip Bloch Ken’in yenilenmesinde önemli rol oynadı

9 Şubat 2006: Ken estetik oluyor

Ken, Barbie’yi geri kazanmak için içsel bir yolculuğa çıktı. Oyuncak bebek kendini yeniden keşfetmek için Avrupa ve Ortadoğu’yu dolaştı, Budizm ve Katolikliği araştırdı ama ABD’ye döndüğünde maneviyatla ilgilenmeyi bıraktı ve yeniden modaya odaklandı. Yeni danışmanı ünlü modacı Philip Bloch oldu.

Mattel, Barbie ile ayrılmasından iki yıl sonra yeni bir Ken bebeği tanıttı. Yine sarışın ve esmer olarak sunulan Ken’in kargo pantolonu, deri ceket ve kalın zincir kolyeleri vardı. Tabii ki plaj kıyafeti de… Daha keskin çene hattından ve yumuşak bakışlarından estetik operasyon geçirdiği anlaşılıyordu.

18 Haziran 2010: Ken ve Barbie ‘Oyuncak Hikayesi 3’ için bir arada

Woody ve Buzz Lightyear ile birlikte başrolü paylaşan bebekler, Oscar’da en iyi film dalında aday gösterilen Pixar’ın devam filminde yer aldı. Filmde karakterler henüz tanışmamışlardı ama birbirlerine hemen aşık oldular ve film çekmek, Ken ve Barbie’yi hiç olmadıkları kadar yakınlaştırdı. Ken de eski havasına kavuştu, hatta tesadüfen oluşan sevimsiz kişiliğinin nihayet kabullendi.

14 Şubat 2011: Ken, Barbie’yi yeniden kazanıyor

Sevgililer Günü’nden hemen önce New York ve Los Angeles’ta, ‘Ken’in yaptırdığı’ reklam afişleri ortaya çıktı. Ken, “Barbie, biz plastik olsak da aşkımız gerçek” diye sesleniyordu. Bu hamle işe yaradı, Barbie Sevgililer Günü’nde Ken’le barıştı. İkili Facebook’tan ilişki durumlarını ‘beraber’ olarak duyurdu. Mattel, ‘Together Again’ adlı bir set çıkararak bu durumu paraya çevirdi.

20 Haziran 2017: Ken her erkeği temsil eder hale geldi

Barbie gibi Ken de artık günün kapsayıcılık ve çeşitlilik anlayışına uygun hale geldi

Ken’in genellikle beyaz tenli ve sarışın olduğu günler sona erdi, çünkü Mattel nihayet çeşitli cilt tonlarında, saç stillerinde ve vücut tiplerinde kapsayıcı bir Ken koleksiyonunu piyasaya sürdü. Hatta iki tanesinde erkek topuzu bile vardı! 2017’den bu yana Mattel oyuncak endüstrisindeki kapsayıcılığı artırmaya yönelik olarak çeşitli Ken bebekleri çıkarmaya devam etti.

15 Haziran 2022: Kenaissance başlıyor

Warner Bros açık renli saçlara ve bronz bir tene sahip, kaslı Ryan Gosling’in kolsuz bir kot yelek içinde gülümsediği ilk fotoğrafı paylaştığında, Ken yeni bir şöhret seviyesine yükseldi. Gosling, Greta Gerwig’in yönettiği ‘Barbie’ adlı filmde oyuncu olarak seçilmişti ve bu Ken için hayat öpücüğü demekti. 

'Barbenheimer', 'Sinema öldü' diyenleri şaşırttı: İki filmin ilk üç günlük hasılatı 511 milyon dolar‘Barbenheimer’, ‘Sinema öldü’ diyenleri şaşırttı: İki filmin ilk üç günlük hasılatı 511 milyon dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.