Hemingway’den İnönü’ye sevgilerle

Ernest Hemingway'in İsmet İnönü'ye armağan ettiği imzalı romanı 'Güneş de Doğar başka birçok eserle birlikte 20 Nisan-26 Mayıs arasında Pembe Köşk'te sergileniyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucularından İsmet İnönü’nün okuma tutkusuna odaklanan İnönü ve Okumak başlıklı sergi Ankara'daki Pembe Köşk'te ziyarete açık. Koleksiyonda Nobelli yazar Hemingway'in İnönü'ye özel imzaladığı ve ilettiği romanı da var.

Kültür Sanat 22 Nisan 2024

Ernest Hemingway ilk romanı ‘Güneş de Doğar’ı yayımladığında takvimler 1926’yı gösteriyordu. Çağının etkilerini ve savaşın yarattığı büyük yıkımını yansıtan kitap bugün hala tüm zamanların en iyi romanları arasında gösteriliyor.

Nobel ödüllü yazarın bu kitabını severek okuyanlardan biri de İsmet İnönü’ydü. Bunu yedi bin cilde yakın kitabı olduğu bilinen Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün anısına hazırlanan Pembe Köşk’teki İnönü ve Okumak başlıklı sergi vesilesiyle öğrendik.

Başkan İnönü’ye her zaman iyi dileklerimle…

Nobel ödüllü Hemingway 1956’da yaptığı bir yolculuk sırasında o sıralar öğrenci olan Turhan Feyzioğlu ile karşılaşıyor. Türk olduğunu öğrenince kendisine Mudanya Mütarekesi görüşmelerinde muhabir olarak takip ettiği İnönü’yü soruyor. Daha sonra yanındaki ‘Güneş de Doğar’ı “To The President İsmet İnönü, with all best wishes always” (Başkan İsmet İnönü’ye, her zaman en iyi dileklerimle) notuyla imzalayıp bunu kendisine ulaştırmasını istiyor. Feyzioğlu de Erdal İnönü aracılığıyla kitabı ulaştırıyor.

Sergide bu özel notlu kitabın yanı sıra İnönü’nün kütüphanesinden mektuplar, belgeler ve eşyalar da var. Ayrıca İnönü’nün 1892 yılında başladığı Sivas Askeri Ortaokulu’nda Fransızca öğrenirken kullandığı sözlükten Halide Edip Adıvar’ın kendisi için imzalanmış ilk basım Osmanlıca kitaplarına, Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki’nin İnönü’nün çocuklarına ithaf ettiği din bilgisi kitaplarından edebiyatın önde gelen isimlerinden Lev Tolstoy, Aldous Huxley, Goethe, Oscar Wilde, Thomas Mann, Victor Hugo, Jules Verne gibi klasiklerin İngilizce, Almanca ve Fransızca baskıları da bulunuyor. Türk edebiyatından ise Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Veli Kanık’tan Mevlana’ya kadar pek çok yazarın kitabı var sergide.

📌Küratörlüğünü İsmet Baydur, tasarımını Ayşenaz Toker’in yaptığı sergi 20 Nisan- 26 Mayıs 2024’te her gün saat 10.00-12.00 ve 13.00- 17.00 arasında Pembe Köşk’te ücretsiz gezilebilir. Müzenin diğer salonlarındaki geleneksel 23 Nisan anmasında ev sahibi ise İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker.

Uzaya gönderilen Atatürk fotoğrafı Adana'da sergileniyorUzaya gönderilen Atatürk fotoğrafı Adana’da sergileniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.