Hollywood grevinde Oyuncular Sendikası masadan kalktı

Hollywood'da kriz bitmiyor. Yazarlar Birliği'nin 146 günlük grevi sonlandırmasının ardından gözler Oyuncular Sendikası'na çevrilmişti, ancak grevde anlaşma sağlanamadı. Sendika geçen hafta müzakerelere başladığı yayıncıların son teklifini reddedip görüşmeden çekildiğini açıkladı.

Kültür Sanat 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

14 Temmuz’da Hollywood’da başlayan Oyuncular Sendikası’nın grevi mutlu sondan çok uzak. Sendika geçen hafta müzakerelere başladığı yayıncıların son teklifini reddedip görüşmelerden çekildiğini açıkladı.

Oyuncular Sendikası açıklamasında stüdyoları “zorba taktikler” uygulamakla suçladı. İki tarafın sunduğu şartlar arasında büyük uçurum olduğunu söyledi: “Bu şirketler sanatçıların yerini yapay zekanın alması tehlikesine karşı korumayı, enflasyon artışına uygun maaş artışı yapmayı ve  onlar için üretilen muazzam gelirin küçük bir kısmını paylaşmayı reddediyor.”

Müzakere sürecini “derin bir hayal kırıklığı” olarak tanımlayan Oyuncular Sendikası tüm üyelerini bir kere daha grev saflarına katılıp dayanışmaya çağırdı:

“Kararlılığımız sarsılmaz. Ülke çapındaki grev ve dayanışma etkinliklerinde bize katılın, sesinizin duyulmasına izin verin. Bir gün daha uzun. Bir gün daha güçlü. Ne kadar sürerse sürsün.”

Oyuncular ne istiyor, stüdyolar ne diyor?

Dijital platformlarla birlikte değişen televizyon ve film izleme kültürü oyuncuların ücret düzeyini de etkiledi. Oyuncular Sendikası üyeleri Yapımcılar Birliği ile yeni sözleşme imzalamak istiyor. Sendika yeni anlaşmayla dijital yayın platformlarıyla değişen koşulların, dönemin ekonomik durumunun ve yükselen dijital teknolojilerin ortaya çıkardığı risklerin dikkate alınmasını talep ediyor.

Ödemelerin azalması ve maaşların enflasyon artış hızı kadar artmamasına ek olarak, bir dizinin tekrar yayınlanma sayısına bağlı telif ödemelerine de güvenemiyor artık oyuncular. Ayrıca dijital platformlarının yayın politikaları nedeniyle diziler daha uzun sürelerde ve daha kısa sezonlarla yayınlanıyor. Oyuncular da bunun iş imkanını azalttığını iddia ediyor. Bir diğer sorun ise yapay zeka. Sendika oyuncuların seslerinin, benzerliklerinin ve performanslarının izinsiz kullanımına karşı korunmasına yardımcı olacak daha sıkı düzenleme ve güvenceler talep ediyor. 

‘Oyuncuların istekleri gerçekçi değil’

Uzlaşma sağlanamayan müzakerelerde ise stüdyolar sendikanın önerdiği rakamı gerçekçi bulmayıp reddediyor. Yapımcılar istenen imtiyazların şirketlere yılda 800 milyon dolardan fazlaya mal olacağını, bunun büyük bir ekonomik yük yaratacağını söyledi. Taraflar aktörlerin geçim kaynakları için tehdit oluşturduğu söylenen üretken yapay zeka kullanımı konusunda ortak zemine nasıl ulaşılacağı konusunda da anlaşmaya varamadı.

Oyuncular grevi 90. günü geride bırakmaya hazırlanıyor.  43 yıldır televizyon ve film şirketlerine karşı yapılan bu grev öncesinde oyuncular 1980’de üç ay boyunca greve gitmişti. Oyunculardan önce greve giden Yazarlar Birliği de 146 günlük grevi geçen ay bitirmişti. Yapımcılarla üç yıllık geçici anlaşma imzaladıklarını duyuran Yazarlar Birliği masadan istediklerini alarak kalktıklarını açıklamıştı.

Hollywood'da yapay zeka tartışmasında zafer senaristlerinHollywood’da yapay zeka tartışmasında zafer senaristlerin

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.