İBB’nin sergisine soruşturma: Savcı sanatta ‘kin ve düşmanlık’ arıyor

İBB'nin Artİstanbul Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' sergisi önce hedef gösterilmiş sonra saldırıya uğramıştı. Şimdi de Cumhuriyet Savcılığı serginin halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği gerekçesiyle soruşturma açtı. İmamoğlu ise soruşturmaya sert cevap verdi:"Demokrasi adına kepazelik"

Kültür Sanat 6 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Artİstanbul Feshane’de açılan sergide 300 sanatçının 400’den fazla eseri yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Eyüpsultan’daki Artİstanbul Feshane’de açtığı ‘Ortadan Başlamak’ isimli sergi Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi Özlem Doğan ve Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz tarafından hedef gösterildikten sonra protesto edilmiş saldırıya uğramış bir süre kapalı kalmıştı. Şimdi bu sergi bir soruşturmanın konusu oldu.

Gazeteci İsmail Saymaz’ın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve aşağılama’ iddiasıyla sergiyi düzenleyenler hakkında soruşturma açtı. Savcı Hakan Aksoy, İBB’ye gönderdiği yazıda, “Ortadan Başlamak’ isimli resim sergisinde sergilenen resimlerle ilgili” soruşturma açıldığını İBB bildirip, serginin organizasyon ve düzenlenmesinde görev alanların isimlerini ve adreslerini istedi. Yazıda “‘Ortadan Başlamak’ isimli serginin organizasyon ve düzenlenmesinden sorumlu kişi/kişilerin açık kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilerek, düzenlenecek evrakın ivedi olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi rica olunur” ifadesi kullanıldı.

Sergi sosyal medyada hedef gösterilmiş, sonra saldırıya uğramıştı

19 küratör ve 300 sanatçının 400’den fazla eserlerini farklı teknikler ve dönemler üzerinden bir araya getirildiği sergide, Taner Ceylan, Neşe Erdok, Cevdet Erek, Komet, Mehmet Öğüt, Murat Akagündüz, İhsan Oturmak, Nuri İyem, Murat Germen, Rahmi Aksungur, Serkan Taycan, Selim Süme, Mercan Dede, Murat Tosyalı gibi önemli sanatçıların eserleri yer alıyor.

Ak Partili Metin Külünk de protestoya katılmıştı

22 Haziran’da açılan sergi, 23 Haziran’dan beri sergi özellikle sosyal medyada LGBTİ propagandası yapıldığı iddiasıyla hedef haline getirilmişti.  Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi Özlem Doğan eserleri tek tek ifşa etmiş, Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz çektiği videoda “Sergide hiç de kabul edemeyeceğimiz sanat eserleri sergileniyor” demişti. Sonrasında Ak Parti’den Metin Külünk’ün de katıldığı bir protesto gösterisi düzenlenmiş. Bu gösteri sonrası sergiye fiziki saldırılar başlamıştı.

İstanbul'da belediyenin açtığı bir çağdaş sanat sergisi, kültür savaşlarının ana cephesine dönüştüİstanbul’da belediyenin açtığı bir çağdaş sanat sergisi, kültür savaşlarının ana cephesine dönüştü

UPSD saldırıyı kınamıştı

Bu gelişmeler karşısında Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) bir açıklama yapıp “Yerel seçimler yaklaşırken her türlü saldırının yine karşımıza çıktığına tanık oluyoruz. Çağdaş sanat alanında dünyada söz sahibi olan birçok sanatçıya, küratöre, eleştirmene sahipken ‘yenilik’, ‘çağdaşlık’ gibi kavramlardan rahatsız kişilerin sanat eleştirisi yapmaya çalıştığını görüyoruz… Kendilerini sanat eleştirmeni veya tarihçisi yerine koyan bu kişiler, büyük bir tahammülsüzlük içinde, İstanbulumuza son derece güçlü ve önemli bir kültürel katkı sağlayan Feshane’nin yeniden açılışını desteklemek ve alkışlamak yerine, bu güçlü sergiyi vesile yaparak İBB’ye ve değerli Başkanı Ekrem İmamoğlu’na olmadık saldırılara girişmişlerdir… Halkı kışkırtıp ötekileştirerek sanatı siyasi emellerine alet etme gayreti içinde olanları kınıyor ve bu davranışların çağdaş medeniyetler seviyesine uymadığını hatırlatarak UPSD’nin ve Türk sanat ortamının bu Ortaçağ özentilerine geçit vermeyeceğini ülkemizin kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” demişti.

Artİstanbul Feshane’nin açılışını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yapmıştı.

İmamoğlu: ‘Demokrasi adına kepazelik’

İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu soruşturmanın siyasi olduğunu söyleyip “Her gün şaşırmaya devam ediyoruz. Bizi bir yanıyla şaşırtan ama bir yanıyla da ne yazık ki şaşırtmayan bir sürecin devamı bu. Önce şunu söyleyeyim: Öyle devasa bir suçlama ki, ‘halkı kine ve nefrete yönlendiren çalışmalar’ diye niteleyen bir savcılığın ifade çağrısı. Bakın; bir ülkede, bir ülkenin ekonomik refahı ve huzuru, demokrasideki gelişmişliğiyle çok paraleldir. Yani şu atılan adımlara bakıyorum, Feshane’de açılan bir sergi üzerinden, yani adalet adına bir savcının yazdığı çağrıya bakıyorum; utanç verici. Yani siz, bütün dünyaya diyorsunuz ki ‘Arkadaş, bizde demokrasi memokrasi yok. Hele sanata da bir saygı yok.’ Yani böyle bir ortamı yaratıyorsunuz ki, kimse bu ülkeye gelmesin. Buradan bugün hükümetin içindeki aklı başında insanları, yani ama ekonomiyle ilgili ama başka hususlarla ilgili aklı başında insanları göreve davet ediyorum. Ülkemize, milletimize bu denli kalıcı hasar vermeye hazır, tetikte bekleyen insanlara karşı tedbir alsınlar. Seçime gittikçe, zaman azaldıkça bu işler artıyor. Demokrasi adına bir kepazelik” dedi.

Tate Modern ile işbirliği yapılacaktı

Saldırıların hedefinde olan ve şimdi soruşturma açılan Artİstanbul Feshane, Londra’nın dünyaca ünlü çağdaş sanat müzesi Tate Modern ile işbirliğine gidecekti. İBB Miras tarafından tamamlanan restorasyon sonrası haziran ayında kapılarını Artİstanbul Feshane, önümüzdeki dönemde Londra’daki Tate Modern’den eserler getirilip sergilenecekti. Sonrasında da Balkanlar ve Kafkaslar gibi Türkiye’ye yakın coğrafyalardan sanatçıların eserleri de tarihi mekâna konuğu olacaktı. Şimdi bu işbirliklerinin akıbeti ne olacak belirsiz.

Yaşadığımız şeye ‘Kültür savaşı’ demek, onu hafifletmek mi?Yaşadığımız şeye ‘Kültür savaşı’ demek, onu hafifletmek mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.