İklim aktivistlerinin hedefinde bir kez daha Monet var

Bir sanat eseri daha çevre aktivistlerinin hedefinde. Bir aktivist Musee d'Orsay'da sergilenen Monet'nin 'Gelincik Tablosu'na kan kırmızı poster yapıştırarak saldırdı. Tablo kalıcı hasar almadı, aktivist gözaltında.

Kültür Sanat 2 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Paris'teki Musee d'Orsay'daki bir Monet tablosuna yapışkan bir poster yapıştırdı.

İklim aktivistleri son yıllarda seslerini duyurmak için sanat eserlerini ve tarihi yapıları hedef almaya devam ediyor. Bugüne kadar eserlere çorba fırlatan da vardı, tercihini pastadan yana kullanan da… Van Gogh’un ‘Ayçiçekleri’, Da Vinci’nin ‘Mona Lisa’sı, Monet’in 1900 tarihli ‘Giverny’deki ‘Sanatçının Bahçesi’ne yönelik saldırılara bir yenisi eklendi. Aktivistlerin hedefinde bir kere daha Monet vardı, bu kez de ‘Gelincik Tarlası’.

X’de yayınlanan bir videoda kendini “endişeli bir vatandaş” olarak tanıtan kadın Fransız sanatçının eserinin üstüne kan kırmızısı bir poster yerleştirirken görülüyor. Monet’nin 1873’e tarihlenen resmi çiçek açan haşhaş tarlasında dolaşan şemsiyeli insanları tasvir ediyor. Tablo 31 sanatçının 130 eserinin yer aldığı Paris 1874, Empresyonizmi İcat Etmek adlı özel bir Musee d’Orsay sergisi kapsamında sergileniyordu.

Musee d’Orsay AFP’ye tabloda kalıcı hasar olmadığını ve tablonun tekrar sergilenmeye başladığını açıkladı. Eylemi çevre aktivisti ve sürdürülebilir gıda üretiminin savunucuları olan Riposte Alimentaire oluşumundan genç bir kadın gerçekleştirdi. Tabloya yapıştırılan posterde “Alternatif konmazsa bu kabus gibi görüntü bizi bekliyor” yazıyor. Aktivist gözaltına alındı.

Gustave Courbet'nin meşhur tablosunu boyalı saldırı: Bu kez sebep iklim değil #MeTooGustave Courbet’nin meşhur tablosunu boyalı saldırı: Bu kez sebep iklim değil #MeToo

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.