İklim aktivistleri protesto etti, MoMA kapandı

Dünyanın en önemli çağdaş sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan New York'taki MoMA (Modern Sanatlar Müzesi), önceki gün büyük çaplı bir protestoya sahne oldu. Müzenin yönetim kurulunda yer alan iş insanı Kravis'in fosil yakıt yatırımlarını protesto eden göstericiler MoMA'yı kapattırdı.

Kültür Sanat 17 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Dünyanın önde gelen çağdaş sanat müzelerinden MoMA (Modern Sanatlar Müzesi), iklim aktivistlerinin hedefinde. Aslında esas hedef, New York’un dünyaca ünlü müzesinin yönetim kurulunda yer alan Marie-Josée Kravis. Zira Kanadalı iş insanı ve dünyanın önemli sanat bağışçılarından biri olan Kravis, aynı zamanda fosil yakıtlar alanında yatırımları bulunan bir isim.

MoMA önünde toplanan Climate Defense isimli çevreci topluluk, müzenin yönetim kurulu üyesi Marie-Josée Kravis aleyhinde sloganlar atıp protesto düzenledi. Göstericiler, Kravis’in müzenin yönetim kurulundaki görevlerinin sona erdirilmesi talebinde de bulundu. Ellerinde pankartlarla müze önünde toplanan göstericiler Kanadlaı iş insanının görevden ayrılmasını talep eden sloganlar attılar.

MoMA protestosuna yerliler de katıldı

Wet’suwet’en First Nation isimli Kanadalı Kızılderili grubun da katıldığı eylem müzenin bulunduğu caddede trafiğin durmasına neden olduğu. Kızılderili topluluğunun geldiği British Columbia eyaleti, Kanada’da Marie-Josée Kravis ve ailesinin fosil yakıt yaratımlarının bulunduğu bölge olma özelliği de taşıyor. Kalabalık topluluğun gösterisi nedeniyle New York’ta müzenin bulunduğu cadde trafiğe kapandı. Çevrecilerin eylemi nedeniyle MoMA da planlanmış programının dışına çıkarak müzenin kapılarını ziyaretçilere kapattı.

Claude Monet, Henri Matisse, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Henri Rousseau ve Vincent van Gogh’un yanı sıra Andy Warhol, Jackson Pollock, Robert Rauschenberg ve Cy Twombly gibi çağdaş sanatçıların da eserlerine ev sahipliği MoMA, New York’un en çok ziyaret edilen müzelerinden biri konumunda.

Türkiye artık Truva Hazineleri’ni istiyorTürkiye artık Truva Hazineleri’ni istiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.