İnci Taneleri: Ayrı dünyaların insanları

‘İnci Taneleri’nin 11. bölümünde kadına şiddete yönelik farkındalık hız kesmeden devam etti. Azem’in ayrı tutmak için çabaladığı dünyaları bu bölümde birleşti ve Azem, Dilber’e veda etti.

Kültür Sanat 19 Nisan 2024

Azem, oğlu Özgür/Cihan’ı (Yılmaz Erdoğan, Kubilay Aka) çoktan bulmuştu. Yeni bölümde baba-oğul, ailenin son üyesi Nehir’in izini bulabilmek için yine bir kuruma gitti, ama eli boş döndü. Boş zamanlarında ablasını aramak dışında amatör ligde mafyacılık oynayan Cihan’sa geçen bölüm hasbelkader hayatını kurtardığı ‘âlemin kralı’ tarafından ödüllendirildi.

Dilber yaşıyor, Piraye aktarıyor

Biliyorsunuz ki dizide kadına şiddete sıkça değiniliyor. Bu bölümde Piraye’nin (Selma Ergeç) kadına şiddetle ilgili yaptığı konuşmaya paralel olarak Dilber (Hazar Ergüçlü) ve onu bir türlü rahat bırakmayan kocasının dönüşümlü gösterilmesi, farkındalık mesajını daha da güçlendirdi. Kadına şiddet konulu bu metni iki bilinçli kadın olan Piraye ve sağ kolunun yazamayıp da dizinin süper erkeği Azem’in yazabilmesine şaşıran yoktur herhalde. Ama hakkını teslim etmek gerek, nokta atışı bir konuşma hazırladı.

Ayrı dünyalar birleşti

Geçen bölümde Piraye, bir fotoğrafta Azem’le kol kola gördüğü Dilber’in pavyonda çalıştığını öğrenmişti. Bu bölümdeyse pavyona giderek haftalardır sünen konunun noktalanmasını sağladı, sağ olsun. Dilber ve Piraye tanışınca rakip olduklarını birbirlerine hissettirmekten geri durmadılar. Piraye Dilber’in konsomatrisliğini yüzüne vurunca, Dilber de dansını kullanıp Piraye’yi ‘kadınlığından’ vurunca ortada kaçacak tadımız bile kalmadı.

Bu karşılaşmada Azem iki ‘seçeneği’ de aynı anda görüp değerlendirme fırsatı buldu ve anca 10 bölüm sonra pavyonlara ait olmadığını anlayarak Dilber’i terk etti. Özetle Azem oyalayıp umut verdi, gönül hesabınıysa Dilber ödedi. Nasıl, izleye izleye bir şeyler kapmış mıyız?

Dizi yansıması

🔴 Genelde ana karakterleri ufacık bir yerinden de olsa sempatik buluruz; fakat Azem’i seven var mı gerçekten merak ediyoruz. Bölümün sonunda Dilber’i terk etme şekliyle sevimsizliğine sevimsizlik katan Azem, izleyiciler tarafından epey haşlandı.

🔴 Diziyi Dilber dansı için izleyenlere müjde, kalanımıza geçmiş olsun. Ramazan sonrası coşkuyla dönen müzikhol sahnelerinde yine Dilber’in anatomik yapısını ve retina yakan ışıkları gözümüze sokmaktan geri durmadılar. İyi ki VR’la izlemiyoruz.

🔴 Madem aldık elimize sazı… Hem ekran süremizden hem dizi keyfimizden çalan mafyacılık konusu yetmezmiş gibi, iki ağır abinin de manitası olan Aleyna’yı hikâyeye sokmalarına gerek var mıydı? Zaten ana hikâye bile zor akıyor ya hani…

🔴 Biraz da övelim, haklısınız. Cihan, ebeveynlerinin aile dostlarıyla hasret giderince ekran resmen gözlerinden kalp çıkan emojilerle doldu. Öncesinde, annesinin anısına sahip çıkıp çıkmadıklarını bilmediği için onlara nasıl davranacağını kestirememesi, dizinin karmaşık duyuları tespit edip aktarmadaki başarısını bir kez daha gösterdi.

🔴 Dilber, mafyanın sevgilisi Aleyna, Piraye’nin kızı, Azem’in kızı ve oğlu derken dizide herkes baba sorunları yaşıyor. Bu bölümde Azem ve Cihan geçmiş anılarını konuşurken bu tema derinleşti: Ablasının bulaştığı kötü arkadaşlardan Azem’e hiç bahsetmemişler; çünkü Azem o zamanlar bir şey paylaşılmayacak kadar sinirli bir babaymış. Azem sana söylüyorlar, izleyen babalar siz anlayın.

🔴 Kültür köşemizde yine şiir var. Azem, özel ders verdiği Ayça’ya (Ülkü Hilal Çiftçi) Didem Madak’tan ‘Ah’lar Ağacı’, Cemal Süreya’dan ‘Sevda Sözleri’ şiir kitabını hediye etti. Cemal Süreya’nın ‘İki Kalp’ şiiri üzerinden şiir nasıl okunur, bir de onu anlattı. Genel izleyici kitlesi için buna benzer her sahnenin kamu spotu değeri var. Bu açıdan diziye teşekkür ediyoruz.

🔴 Özel dersi bu bölümde bahçede işleyen Azem, dört duvar arasında eğitim olmayacağını vurgulayarak bir de Pink Floyd’un ‘Another Brick In the Wall’ şarkısına gönderme yaptı.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Azem meğer ‘İnci Taneleri’ adlı bir roman yazıyormuş, biz de bir nevi romanı izliyoruz demiştik. Bu bölüm Azem’in Dilber’le ilgili bir kısmı da romanında yazdığı gözümüzden kaçmadı. Kurgu içinde kurgu detayı çok hoş bir hava katmış.

🔴 Daha önce burada Dilber’in ortamının Azem’e ‘düşük’, Piraye’nin ortamınınsa ‘fazla’ kaçtığı tespitini yapmış, iki kadınla da yapamayacağını yazmıştık. Aynı tespiti bu bölüm kendine hayran olmaktan burnunun ucunu göremeyen Azem değil de Dilber’in yapmış olması güzel bir detaydı. Cahil olarak resmedilen Dilber’in içgörüsü Azem’inkinden daha yüksek.

🔴 Son olarak, Azem’in durumu iki kadın arasında kalmaktan ziyade iki yaşam tarzı arasında kalmak şeklinde yorumlanırsa ortaya sınıfsal ve kültürel bir tema da çıkıyor. Zira bu bölüm, kafalardaki “Entelektüel ve şair ruhlu öğretmen Azem’in pavyonda ne işi olur?” sorusunu karakterlerin ağzından da duyduğumuz bir bölüm olarak öne çıktı.

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım: BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, Selim Erdoğan, İrem Çıray, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Evren Duyal, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan, (konuk) Meriç Başaran, Yavuz Topayan, Bekir Aksoy.

İnci Taneleri: Azem’in bahtsız çocuklarıİnci Taneleri: Azem’in bahtsız çocukları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.