İnci Taneleri: Azem’in bahtsız çocukları

‘İnci Taneleri’nin 10. bölümünde Azem kızının izini bulsa da kendisini bulamadı, hakkında öğrendikleriyse iç açıcı değildi. Azem’in oğlunun dahil olduğu çete savaşlarıysa kızıştı ve yeni ittifak ihtimalleri doğdu.

Kültür Sanat 29 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Dilber (Hazar Ergüçlü), bir türlü kurtulamadığı şiddet faili kocasına karşı önlem almak için bir tabanca bulmuştu. Bu hafta Azem (Yılmaz Erdoğan), kocasını vurmayı kafaya koyan Dilber’i hapse girmekten ve oğlunu hem annesiz hem babasız bırakmaktan vazgeçirmeye çalıştı.

Kaçak Nehir

Azem baktı ki kızı Nehir’in izini bulamıyor, çareyi sosyal hizmetler görevlisini tehdit etmekte buldu. Öğrendik ki Nehir, onu evlat edinen ailenin yanından beş yıl önce kaçmış ve uyuşturucu kullanan bir arkadaş grubuna bulaşıp bağımlılık merkezine yatmış. Nehir akar, çilesi bitmeyen Azem peşinden koşar. Biz de ha şimdi ha öbür bölüm diye diye emekli oluruz.

Cihan’ın hamlesi

Azalarak bitecek sandığımız çete meselesinde başımıza bir de âlemin kralı Reyyaz (Selim Erdoğan)  çıktı, of! Cihan (Kubilay Aka), elindeki kozu kullanarak düşmanı Sırat’ı (Emrah Aytemur) alemin kralı Reyyaz’a kırdıracaktı. Fakat o daha aksiyon alamadan Sırat ve Reyyaz kendiliğinden karşı karşıya geldi. Cihan’sa krizi fırsata çevirip Reyyaz’ı, yani âlemin kralını kurtaracak hamleyi gerçekleştirdi. Böylelikle çetecilikte eli güçlendi. E ne güzel birbirlerini kıracaklardı, Cihan niye karıştı dediğinizi duyar gibiyiz. Bunların işine akıl sır ermez dostlar, bir de biz karışıp başımıza bela almayalım.

Dizi yansıması

🔴 Anneleri ölmüş, babaları hapse girmiş çocuklarımız da maşallah Küçük Emrah ve ablasını aratmıyor. Sabıkalı Cihan ve bağımlı Nehir üzerinden işlenen ‘anasız babasız kalan çocuklar yoldan çıkar’ teması fazla klişe geldi bizlere.

🔴 Bu dramın üstüne bir de Azem’in evlilik yıldönümünü tek başına kutlaması ciğerimizi dağlayabilirdi; eğer neyi kutladığını anlamak için kulağımızı ekrana yapıştırmamız gerekmeseydi. Şu işe artık bir çare bulun hocam, istek değil ihtiyaç.

🔴 Şiire düşkünlüğünü bildiğimiz Azem hocamızın bir yeteneğini daha keşfettik: ‘İnci Taneleri’ meğer Azem’in yarım bıraktığı bir romanının adıymış.

🔴 Gelelim müzikholümüze. Ramazan dolayısıyla kapalı olan pavyonla birlikte dayı eğlendiren sahnelere, dansçıların belli bölgelerine odaklanan çekimlere ara verilmişti malum. İşte üç bölüm dayanamayıp yine pavyon sahnesi eklediler, ama tepki çekmemek için sahneyi pek edepli kurgulamışlar. Prova yapan dansçılarımız bu kez pantolon tişört usulüyle şöyle iki tur döndü.

🔴Pavyondan konu açılmışken Dilber’in konsomatris arkadaşı, izleyicinin favorilerinden Yıldız’ı övelim biraz da. Derya Karadaş’ın ‘Yalan Dünya’daki konsomatris Zerrin performansını andıran bir sempatiklikte ve doğallıkta oynayan Ümit Beste Kargın’ı tebrik ederiz.

🔴 Tatsız kısmı sona bıraktık. Kötü adamımız Sırat, alemin kralı Reyyaz’ın sevgilisiyle beraberdi. Dizinin diğer erkekleri için ‘harcanabilir’ olan bu kadın öldürülmesin diye Azem ve oğlu Cihan onu korumaya aldı. Evin annesini yitirmiş olduklarından bu konuya ekstra duyarlı olduklarını anlıyoruz.

Tam bu ‘harcanabilen hayatlar’ konusunda Dilber’in hepimize ders verdiği o cümleyi de alıntılamak gerek: “Cenazeme de kameralar gelir artık, kadına şiddet diye iki bağırırsınız, sonra da unutursunuz Dilber’i. Dilber’in hayatı ne de olsa unutulmaya çok müsait.”

Gözden kaçmayan detaylar

🔴Fark ettiniz mi bilmiyoruz; Azem eşinden kalan dağılmış inci tanelerini bu bölüm ipe dizmeye başladı. Bu da hayatının düzene girmeye başlayacağına dair bize sembol olabilir.

🔴 Azem’de tutarsızlıklar tespit etmeye başladık: Daha önce sahte kimlik çıkardığı için üzülen Azem, mecburiyetin illegal davranışları aklamayacağını ima etmişti. Şimdi kendisi içi rahat bir şekilde, sosyal hizmetler görevlisini silahla tehdit etmeye mecbur kaldığını söyledi. Görevliye “Kurallar insanlar içindir, insanlar kurallar için değil” diye ders verip kuralları esnetmesini isteyen Azem, geçen hafta ödevini yapmayan Ayça’ya “Bir kural yanlış bile olsa, o kuralı değiştirinceye kadar ona uymak zorundayız,” demişti.

Tüm bu tutarsızlıkların kasten olduğunu düşünüyoruz. Belki de bir insanın ne şartlarda değiştiğinin adım adım portresini izliyoruzdur. Edebiyat öğretmeniyken haksız yere suçlanan birine dönüşen Azem, buradan devam edip gerçekten bir suçluya dönüşebilir. Göreceğiz.

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım: BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, Selim Erdoğan, İrem Çıray, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Evren Duyal, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan, (konuk) Murat Karasu, Meriç Başaran, Yavuz Topoyan, Gözde Gürkan, Bekir Aksoy.

İnci Taneleri: Ne olacak bu sırlar?İnci Taneleri: Ne olacak bu sırlar?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.