İnci Taneleri: Ne olacak bu sırlar?

‘İnci Taneleri’nin dokuzuncu bölümünde işvereni Piraye Azem’in sırrına, biz de kızının izine bir adım daha yaklaştık. Dilber’se oğluyla yeni bir başlangıç yapmaya karar verdi, ancak başaramadı.

Kültür Sanat 22 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Dilber (Hazar Ergüçlü) boşanamadığı kocasından kendini korumak için bir silah edinmişti. Yeni bölümde silah patlamadı, hatta Dilber sakince ilerlemeyi seçti. Kocasına izini kaybettirmek için pansiyondan çıkarak bir eve yerleşmeye, oğlunun da okulunu değiştirmeye karar verdi. Ama hüzünlü kekimiz Dilber’in Ankara havaları üzerine olan kariyeri buna engel oldu. Bölüm sonunda da kocası olacak o tıynetsiz, oğlunu Dilber’den bir kez daha aldı.

Elma dedik, çık be Azem’in kızı!

Geçen bölümde aralarındaki buzlar erimeyen Azem ve oğlu Cihan’ın (Yılmaz Erdoğan, Kubilay Aka) ilişkisi haliyle şıp diye düzelmiyor. Cihan, annesini kimin öldürdüğünü kanıtlayana kadar babasıyla konuşmamaya karar verdi. Baba-oğul mezarlıktayken onları uzaktan izleyen bir de kadın vardı ki Azem’in kızı olduğunu düşünüyoruz. Buna kafa yora yora yakında hiç tanımadığımız bir kadına sırf Azem’in kızına benziyor diye usulca sokulup merhaba diyeceğiz.

Ha gayret Piraye!

Zengin Piraye’nin (Selma Ergeç) evinde özel ders veren Azem, bir de danışmanlık teklifi almıştı. Sırf bunun için sahte kimlik yaptıran Azem bu bölüm Piraye’nin sözlerine alınıp trip attığı için mi yoksa sahte kimlik göstermekten çekindiği için mi bilemedik, teklifi reddetti. Ama bir fotoğrafta Azem’i bir kadınla (Dilber’le) kol kola gören Piraye, hocamızın hayatına adım adım yaklaşıyor. Fotoğraf Piraye’nin hoşuna gitmedi tabii, ama bu Azem’in geçmişiyle ilgili öğreneceklerinin yanında muhtemelen çok hafif kalacak.

Dizi yansıması

🔴 Yılmaz Erdoğan’ın ‘Yazan Kalem Siyah’ türküsünü söylediği sahne diğer bölümlerdeki türkü sahneleri gibi beğeni topladı. Bu kadar derdi olan Azem türkü söylemesin de ne söylesin?

🔴 Azem’in söz konusu dertlerini bir özetleyelim: Dilber’i kocasından korumaya, Dilber’in oğlunun okula devam etmesini sağlamaya, kendi oğlu Cihan’ı çete savaşlarından korumaya, bir de kızını bulmaya çalışıyor. Hapisteki günlerini özlemiyor olsa bari.

🔴 Her bölüm birtakım dersler verme niyetiyle çekilen dizimizin mesajı bu kez kaba kuvvet kullanma şansımız varken bile bunu seçmemek oldu: Cihan düşman çete tarafından kaçırılınca Azem yanında Dilber’in silahı olmasına rağmen (üstelik Çehov’a gönderme de yapmasına rağmen) o silahı patlatmadan oğlunu kurtardı; izleyiciden de 10 puan aldı.

🔴 Bu ağır atmosfer içinde pansiyon tayfasının iftar sahneleri bizlere iyi geliyor, yüzümüz biraz gülüyor. Dram molası verdiren diğer ögeyse pavyon müdürünün sahneleri. İyi biri olmasa da tavırları ve replikleriyle sempati kazanan karakter ‘Bir Demet Tiyatro’daki Eyvah Necdet’e benzetiliyor.

🔴 Dilber yaptığı iş nedeniyle oğlunu başka okula aldıramayınca ebeveyninin seçimlerini çocuğuna yükleyen ayrımcı okul müdürü izleyiciden eleştiri aldı. Diğer okul müdürüyse Dilber’in rüşvet teklifine kızıp onu kovdu. Ülkede ‘Koltuk Sevdası’ Sinan gibi memurlar kaldığını bilmiyorduk. Kamu spotu niyetine konmuş olsa gerek.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Hapishanede kaldığı yıllardan ötürü doğal olarak bazı raconları öğrenen Azem nihayetinde bir öğretmen olduğu ve o süreçte mafyada staj yapmadığı için bu kirli işlere ne kadar bulaşırsa inandırıcılığını da o kadar kaybediyor.

🔴 Dizi an itibariyle iyice kötü adamcılık oyununa döndü. Mafya dizisi desek değil, yer altı dünyasını anlatıyor desek değil. Mahalle çetelerinin birbirine göz dağı verme yarışı saatlerimizi alıyor. Bunu baba-oğul kaynaşması için yapıyorlar muhtemelen ama hikâyeye pek katkısı yok genel olarak. Kimi izleyici için ağır aksak giden tempoya azıcık aksiyon katan bu sahneler yine de pek ilgi görmüyor.

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım:  BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, İrem Çıray, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Evren Duyal, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan.

İnci Taneleri: Hukukun dökülen taneleriİnci Taneleri: Hukukun dökülen taneleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.