İnci Taneleri: Hukukun dökülen taneleri

‘İnci Taneleri’nin sekizinci bölümünde kadına şiddet farkındalığı Dilber üzerinden devam etti. Dilber kendini korumak için yasa dışı yollar aradı. Azem’in geçmişini bilen kişi sayısıysa artıyor.

Kültür Sanat 15 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Azem ve oğlu Cihan’ı (Yılmaz Erdoğan, Kubilay Aka) yan yana göremedik. Yeni bölümde Azem artık yalvarmak istemediği için oğluna kendini açıklamaktan vazgeçeyazdı. Paşamdaki lükse bak. Çocukcağız annesini senin öldürdüğünü düşünüyor. “Bıyığına kurban babam” diye buyur mu edecekti? Neyse ki Azem’in nazı uzun sürmedi. Öncelik sıralaması Hermione’ninkinden beter Azem, şart koşmayı ihmal etmedi: “Annenin katilini açıklayacağım, ama önce gözlerin kin dolu bakmasın.”

Adem’den Azem’e

Azem’in özel ders verdiği villadaki çalışan Hatice (Kayra Sır), ‘Adem’ olarak bildiği hocamızdan şüphelenmişti. Azem, işlemediği bir suçtan hapis yattığını anlatınca Hatice kendi ailesinde de cezaevi geçmişi olduğunu söyleyerek sırrını saklayacağını ima etti. Çalışanlarla ilgili geçmiş taramasını arama motorundan bile yapamayan villa sakinlerinden birinin aklına sonunda ‘Adem’i araştırmak geldi.

Nasıl korunmalı?

Dilber, boşanamadığı eşinden hastanelik oluncaya kadar dayak yemişti. Azem’in aile dostları hukuki bir yol bulmaya çalışsa da Dilber bu sürede savunmasız kalmak istemiyor. Yeni bölümde tabanca bulmaya çalışan Dilber, bu şekilde öldürülen kadınlardan biri olmak istemediğini söyleyerek acı gerçeği anımsattı. Bölümün sonunda Dilber istediği tabancaya kavuştu. Çehov’un gözü üzerimizde.

Dizi yansıması

🔴 Dilber’e tabanca bulan kişi resepsiyoncu İzzet’ti (Furkan Rıza Demirel). Bu pansiyon nasıl bir ortam ki arkeoloji bölümünün harçlığını çıkarmak için orada çalışan öğrenci İzzet, Azem’e sahte kimlik çıkaran, Dilber’e de tabanca bulan birilerini tanıyor?

🔴 Fakat kadın cinayetlerine nokta atışı yorumu getiren de yine İzzet oldu. Bir günde yedi kadın cinayeti yaşadığımız günü (ve aslında genel durumu) “Bu bir seri katil vakası değil mi hocam, failin çeşitli olduğu?” şeklinde tanımladı.

🔴 İzleyicinin içine sinmeyen kısım ise çete lideri Cihan’ın aşk hayatı. Doktoruna abayı yakan Cihan bu bölümde, sevgili olup olmadıkları bile belli değilken genç kadını annesiyle tanıştırmak istedi. Çiçek gibi doktor kızı alıp çete üyelerinin yarık kafalarına pansuman yaptırma niyetinde herhalde.

🔴 Gelelim Azem’in edebî meziyetlerine. Çok söylenen “Gerçeklerin ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır?” sözündeki gerçeklerin neden böyle bir huyu var? Azem cevabı veriyor: “Sır dediğimiz şey uzun süre kapalı bir ortamda kaldığı için çürümeye başlar bir yerden sonra. Ve çok kötü bir koku yaymaya başlar ortama. İşte yalanın kokusudur bu. Kokunun peşine düşen insanlar da gerçeği ortaya çıkarırlar.”

🔴 Azem’in homurdanarak şiir yazma girişimlerinin bu bölüm dakikada bir kesilmesi izleyiciye nefes aldırdı. Azem’in dudağını okumaya çalışmaktan göz numarası ilerleyen izleyicinin talebi her bölüm aynı: Daha net bir sesle, kelimeleri yutmadan konuşması. Elçiye zeval olmaz!

🔴 Azem liseye hazırlanan Ayça ve üniversiteye hazırlanan Hatice’ye aynı anda ders veriyor. Bu vesileyle köy okullarındaki eğitim-öğretim hatırlatıldı. Aynı anda beş farklı seviyedeki sınıfın öğrenim gördüğü zamanları duymayanlarınız ebeveynlerine (veya onların ebeveynlerine) sorsun; hem hüzünlü hem güzel anılar dinleyeceklerdir.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Dilber’in cinayete kurban gitmesindense katil olmasını göze alan İzzet, ona bir silah bulmuştu. Hukukun işlemediği yerde iş, göreceli vicdani kararlara kalıyor maalesef. Bireysel (ve kolayca) silahlanmaktan çok çeken ve bu konuyu hâlâ tartışan ABD’nin izinden gidip biz de böyle bir çukura mı düşeceğiz dersiniz?

🔴 Pavyonumuz ramazan ayında kapalı malum. Ta ekrandan burnumuzun direğini kıran parfüm ve ter kokusuna, retina yakan ışıklara ara vermek iyi olsa da bunun ekranlara yansıyan mahalle baskısı olduğunu biliyoruz. Örneğin kimi izleyiciler, Azem dahil neredeyse herkesin oruç tuttuğunu gözden kaçırmadı ve bu dizinin de ‘yenik düştüğü’ yorumunu yaptı. Önceden normal karşılanan, ‘halkın yaşayışını yansıtmışlar’ dediğimiz unsurlar artık siyasal İslam dayatmasını çağrıştırdığından izleyicinin algısı bu konularda seçici.

🔴 Bazı izleyiciler ayrıca oruç tutan pavyon çalışanlarını tutarsız buldu. “Para ile imanın kimde olduğu bilinmez”i hadi geçelim, iman ve hayat tarzı eşleştirmek bizlere düşmez. Dizi bu mesajı mı vermek istedi yoksa siyasi atmosfere mi yenildi bilemeyiz. Biz Azem’in ramazan mesajını iletelim: “Evet, niyetliyim. Paylaşmaya, hoş görmeye, sizi eğitmeye ve zamanı gelince o çayı içmeye niyetliyim…”

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım: BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, İrem Çıray, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Evren Duyal, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan.

İnci Taneleri: Herkes yer içer, hesabı kadınlar öderİnci Taneleri: Herkes yer içer, hesabı kadınlar öder

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.