Dizicinin Rehberi – İnci Taneleri: Çare şiir!

‘İnci Taneleri’ ilk bölümüyle övgüleri toplamıştı. Bu bölümde hapisten yeni çıkmış öğretmen Azem Yücedağ’ın oğlu olduğunu düşündüğümüz bir karakterle tanıştık. Bölüme özel okulların şirket olarak görülmesine dair eleştiri damgasını vurdu.

Kültür Sanat 2 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Dizimizin idealist öğretmeni Azem Yücedağ (Yılmaz Erdoğan) masum olduğu halde suçu üstlendiği için eşini öldürmekten 10 yıl hapis yattıktan sonra geçen bölümün başında hapisten çıkmıştı. Kaldığı pansiyonda Dilber (Hazar Ergüçlü) adlı, kendi tabiriyle bir müzikhol dansçısıyla tanışarak yeni hayatının ilk günlerinden hemen olaylara karışmıştı. Bu bölümde Azem’e abayı yakan Dilber’in kocası her ikisinin de başına bela olunca Azem Dilber’i de alıp eski dostlarının yanına gitti.

Kim bu çocuklar?

Bu bölümde çete ağzıyla konuşup kenar mahallelerde takılan yeni karakterlerle tanışınca dizi hemen ‘Çukur’a mı döndü derken ‘Çukur’un iki oyuncusu Kubilay Aka ve Rıza Kocaoğlu’yla karşılaştık. Eşi ölünce hapse giren Azem’in çocuklarını devlet korumaya almıştı; izleyiciyse Azem’in çocuklarından birinin Kubilay Aka’nın canlandırdığı Cihan olduğuna kanaat getirdi (Eğer öyleyse Özgür olan ismini sosyal çevresinde Cihan olarak değiştirmiştir). “Peki Azem’in kızı kim?” konusunda yapılan tahminlerse dizinin yarattığı gizemden ötürü öyle hallere büründü ki acaba Azem’in kızı biz mi çıkacağız diye endişelenir olduk.

Aradığınız eğitime ulaşılamıyor…

Bu bölümde öğrencilerin öğretmenlere yönelik artan saygısızlığına değinildi. Ebeveyninden aldığı güçle öğretmenlerine “Maaşınızı biz veriyoruz” diyecek kadar, öğretmenlerini itip kakacak kadar ileri gittikleri yansıdı ekranlara. Ülkece öğretmenlere, doktorlara yapabildiğimiz maaş bekçiliğini siyasilere yapabilseydik muasır medeniyetler seviyesine ulaşır mıydık; günün sorusu. Bununla birlikte veliler için oldukça cep ve can yakıcı özel okul ücretlerine de değinildi. Eğitime dair eğitici bir başka sahne Azem’in “Kızmakla, cezayla sonuç alabildiniz mi şimdiye kadar?” diye sorduğu sahneydi. Azem ‘ceza yerine şiir veriyor’ ve ekliyor: “Sizin yapmadığınız bir şeyi muhtemelen çocuğunuz da yapmayacaktır.” Yani kitap okumazsanız o da okumaz, ahlaklı davranmazsanız o da davranmaz.

Dizi yansıması

🔴 Tutsaklığı tattıktan sonra bakış açısı değişen Azem kafesteki kuşlara bakıp “Kafesler ne kadar normal geliyor içinde yaşamayanlara” demiş, bir de sokakta tanıştığı köpeğe yuva olmuştu. Azem’in bu duyarlılığı izleyicinin dikkatini çekse de ileriki sahnelerdeki balıklar o kadar şanslı değildi.

🔴Ekran Dilber karakterini sempatik tavırlarından ötürü pek sevdi; bu sebeple Azem’in ona yönelik kırıcı tavırları kaş çatmalar eşliğinde kınandı. Dilber’e karşı sadece koruma duygusu hissettiği için ona umut vermek istemiyor, diye düşündük. Ama Dilber Azem’in bu tavırlarını hayat tarzının küçük görülmesine yordu. Eğer öyleyse oldukça farklı sosyokültürel çevreden, yaşça epey küçük, delidolu birisiyle iletişim kurarken bunları düşünmeyen hoca beyin suçu bu.

🔴 Azem ters davrandıkça ayarları bozulan Dilber kalkıştıkları olayların tehlikesinden ziyade “Senle ikimiz bir maceranın içine düştük” diyerek korunup kollanmanın tadını çıkardı; bunu da aşk sandı. Sevilmek için şirinlik yapmak zorunda hissettiği bir hayat yaşayan Dilber’e pek üzülüyoruz açıkçası.

🔴 Dilber dışında resepsiyoncu İzzet de (Furkan Rıza Demirel) sempati toplayan bir karakter. Okulunu bitirebilmek için pansiyonda çalışan İzzet aynı zamanda İspanyolca öğreniyor. Acaba gençlerin ülkeden gitmek isteyecek hale getirilmesine bir dokundurma mı çıkacak bu dil öğrenme işinden?

🔴 Azem’in “Hapisten çıkar çıkmaz bir kadınla tanıştın ve hemen saldırıya uğradın” diyen aile dostu Kasım; o kadar haklısın ki. Azem’in bir an önce çocuklarının nerede olduğunu bulmak yerine Dilber’le maceradan maceraya koşması izleyiciye de mantıksız geldi.

🔴 Yine yokladık; izleyicinin nabzı Azem ve Dilber’den değil hâlâ Azem ve özel derse gittiği evin annesi Piraye (Selma Ergeç) ilişkisinden yana. Yorumlar arasında sosyokültürel denklik meselesi de var; ama asıl neden Azem ve Dilber arasındaki yaş farkı. Bu dizinin izleyicisinden onay çıkmadı. İkili arasındaki henüz ne olduğunu bilmediğimiz ilişkilenme de ekranlara çift uyumu olarak yansıyamayınca bu iş olmaz diyor, ‘üç hayırla uğurluyoruz’.

🔴 Azem Hoca sayesinde sadece dizi izleyerek dilbilgimizi geliştirebiliyoruz. Dikkat dağılması, elin kayması gibi talihsizlikler herkeste olur; ama ayrı yazılan “de” ve bitişik yazılan “-de” işini hiç değilse teoride çözsek yeter. Dilbilgisinden şiire geçelim: Azem hırçın öğrencisi Ayça’yla (Ülkü Hilal Çiftçi) Didem Madak’ın ‘Siz Aşktan N’anlarsınız Bayım?’ şiirini incelemişti; şiirin de sahnenin de tadı damağımızda kaldı. Hemen hatırlayalım:

“Çok şey öğrendim geçen üç yıl boyunca,

Balkona yorgun çamaşırlar asmayı,

Ki uçlarından çile damlardı.”

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Senaryo dramı, eğlenceyi, merakı şimdilik dengeli götürüyor. Fakat her an onlarca uyarana maruz kala kala, yan sekme aça aça konsantrasyon kaybına uğrayan kimi izleyici akışı ağır bulduğundan şimdiden diziye birkaç bölümlük ömür biçiyor. İlk birkaç bölüme şans vermek gerekir kuralını aklımızda bulundurmakta fayda var. Güzel mesajları olan bir iş; her zaman aksiyon ve entrika değil biraz da bunlar lazım. Mesela bizi her bölüm bir şiirle karşılasalar, ruhumuzu yontsalar ne güzel olur!

3. bölümün fragmanı:

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım:  BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan.

Dizicinin Rehberi – İnci Taneleri: Hoşgeldin idealist öğretmen!Dizicinin Rehberi – İnci Taneleri: Hoşgeldin idealist öğretmen!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.