Kızılcık Şerbeti: Tek başına var olamayan kadınlar

‘Kızılcık Şerbeti’nin 56. bölümünde Alev’le Pembe arasındaki gerginlik tırmandı ve Alev’e saldıran Pembe itiş kakış sırasında merdivenlerden düştü. Böylece kadınlar arasında yer yer dayanışma izlediğimiz bölümler geri gelmemek üzere veda etti.

Kültür Sanat 23 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen bölümde evli Gökhan’a (Hasan Emre Avcı) imam nikahlı kuma gidip o istedi diye tesettüre giren ve aileye uyum sağlamaya çalışan Çimen (Selin Türkmen), nasıl bir aileye gittiğini anlamaya başladı. Annesini ziyaret için bile izin alması gerektiğini öğrenen Çimen, bir de kankası Metehan’la (Rahimcan Kapkap) tek başına görüşünce yemediği azar kalmadı. Evli-çocuklu olduğunu gizleyip zinadan zinaya koşarken nefes nefese kalan Gökhan Bey’in ahlak anlayışına tersmiş bunlar. Evin çalışanı bile ailenin aşırı tutucu olduğunu söyledi ama Çimen hâlâ rüyalarda.

Gördüm, artırıyorum!

Geçen bölüm Alev (Müjde Uzman), onunla uğraşmaya devam eden Pembe’ye (Sibel Taşçıoğlu) haddini bildirmek için bavuluyla Ünal köşkünü basmıştı. Meğer bavulu boşmuş da Alev blöf yapıyormuş. Tam rahatlayıp Alev’in de kumalaşmadığına sevinecektik ki Pembe’nin kışkırtmasına gelip eve gerçekten yerleşti. Tahminimize göre kiminle uyuyacağı konusunda hır çıksın istemediği için de bu kez Abdullah (Ahmet Mümtaz Taylan) evi terk etti. İki kadın aynı evde oturmuş Abdullah emminin hangisini seçeceğini bekliyor; aklımıza mukayyet ol ya Rab!

Kadınlar arası düşmanlık zirvede

Pembe “Öyle bir şey olsun ki şu kadının yüzünü bir daha görmeyelim!” diye beddua etmişti. Bölümün sonunda bedduası kendini buldu ve Alev’i paraladığı sırada merdivenlerden düştü. Uzun süre yatalak kalıp Alev’in yüzünü gerçekten görmeyebilir. Ama muhtemelen suç Alev’e kalır; Alev ya hapsi boylar ya da Ünalların hayatından çıkmak zorunda bırakılır. Gençler bilmez, ‘Böyle mi Olacaktı’ diye bir dizi vardı, bitmeyen entrikasıyla kabak tadı vermişti. Hiç işte, öyle aklımıza geliverdi…

Dizi yansıması

🔴 Yerli diziler hâlâ güvenlik kameralarının varlığından haberdar değil. Dükkânı dağıtılan Alev kamera kayıtlarından bunu Pembe ve çetesinin yaptığını öğrenip şikâyetçi olsa (ya da bu bilgiyle tehdit etse) yine entrika mümkündü, hem de mantık çerçevesinde.

🔴 Son sahnedeki arbede sonrası düşüş ha keza. Ama bizler, güvenlikli bir köşkte kamera olmasını ve Pembe’yi Alev’in itmediğinin anlaşılmasını beklemeyecek kadar çok dizi izledik. İzleyicinin aklına saygı duyulmadığını biliyoruz.

🔴 ‘Yasak Elma’nın da senaristi olan senaristlerimiz bu bölüm Nilay’ın (Feyza Civelek) ağzından ikonik dizinin bir sahnesine gönderme yaptı: Halit’in zamanında birbirine düşürdüğü kadınlarla yaşadığı arbedede merdivenlerden düşüp öldüğü sahne. Bu bir ipucu mu, kadınları birbirine düşüren Abdullah da ölecek mi diye gönderi paylaşan izleyicilerin hevesi kursağında kaldı. Tabii ki olan yine kadınlardan birine oldu.

🔴 Kıvılcım da (Evrim Alasya) eleştirilerden payını aldı. Çimen’in kuma gitmesini iki günde sindiren Kıvılcım oruç tuttuğunu öğrenince mi tetikleniyor? Mantıklı bir tek Kıvılcım ve annesi kaldı demiştik, Kıvılcım’ın da muhakeme yeteneğini tertemiz yok ettiler.

🔴 An itibariyle dizinin en mantıklı karakterini Gökhan’ın sadece iki kez gördüğümüz eşi ilan ediyoruz. Aldatıldığını öğrenir öğrenmez boşanmak istedi, Çimen kuma gelir gelmez de evi terk etti. Ama bizim ana karakterlerden Pembe Abdullah’la, Doğa da Fatih’le (Sıla Türkoğlu, Doğukan Güngör) hâlâ göbek bağını kesemedi.

🔴 İlişkilerden devam edelim (zira başka konu yok): Fatih, Doğa’nın hayatına yeni biri girme ihtimalini o kadar gülünç buldu ki Doğa’ya partner yazıldığında suratının döneceği hali elimizde patlamış mısırla 3D izleyeceğiz.

🔴 Bir de can çekişen Nursema ve Umut çifti (Ceren Yalazoğlu, Serkan Tınmaz) var malum. Tüm bu kaosun verdiği zarardan uzaklaşıp şehir değiştireceklerdi. Bu bölüm vazgeçip fabrika ayarlarına döndüler. İkisi de ilişkilerinin en başında neler yapmaktan keyif alıyorlarsa yine saygı çerçevesinde onu yapacaklar. Dizinin buna da izin vermeyeceğini biliyoruz değil mi? Hevesinizi yavaşça kendi kursağınızda bırakınız.

Gözden kaçmayan detaylar:

🔴 Doğa’ya yeni partner yazılacağı konuşuluyor. İzleyici bu kişinin de Ünallara benzer bir aileden olmamasını diliyor. Sönmez hariç Arslan kadınlarının akıbetine bakarsak, ‘başı boş’ seküler kadınları dindar (ve mümkünse muhafazakâr) erkeklerle uysallaştırmaca oynuyoruz resmen.

🔴 Kurgu diye diye göz yumduğumuz bu detaylar, dizinin toplumsal algıları uzun vadede etkileme amacına mı kurban gittiği yorumlarını yeniden hortlattı. Dizinin en baştaki güçlü kadın vaadinin tam aksini bu denli hevesle servis etmesi takdire şayan. İzleyicinin çoğu artık ‘başladık, devamını da izleyelim bari’ mantığıyla diziye devam ediyor. Belki düzelir, ne diyelim. Yerli dizi izleyicisinin umudu, sektörün ekmeği.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Ahmet Mümtaz Taylan, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Müjde Uzman, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Selin Türkmen, Yiğit Kirazcı, Rahimcan Kapkap, Soydan Soydaş, Sevim Erdoğan, Özlem Çakar Yalçınkaya, Bahtiyar Memili, Murat Ercanlı, Hasan Emre Avcı, Özge Özacar.

 Kızılcık Şerbeti: Ne çektin be Kıvılcım! Kızılcık Şerbeti: Ne çektin be Kıvılcım!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.