Kızılcık Şerbeti: Ne çektin be Kıvılcım!

‘Kızılcık Şerbeti’nin 55. bölümü kaosuyla geldi. Kıvılcım, artık tesettürlü, imam nikahlı ve kumalı olan kızı Çimen’le, ardından İslamofobi yaftasıyla mücadele etti. Alev’se Pembe’nin saldırılarına karşılık Ünalların evine yerleşti.

Kültür Sanat 16 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Arslanların en küçüğü Çimen (Selim Türkmen) hepimizin şekerini oynatmıştı. Evli ve çocuklu olduğunu öğrendiği Gökhan (Hasan Emre Avcı) istedi diye tesettüre girip imam nikahıyla aileye kuma gitmişti.

Doğa’nın (Sıla Türkoğlu) Ünallarla olan sınavından sonra Çimen’in el artırmasından anlaşılıyor ki annemiz Kıvılcım (Evrim Alasya)  ilk bölümde “Bunlar da her yerde” dediği tesettürlü kadınların ahını aldı. Saflık modumuzu açıyoruz: Belki de Çimen, kendisini kandıran Gökhan’dan intikam almak için numara yapıyordur? Öyle değilse bu kızların Kıvılcım’a değil de babaya çektiği artık noter onayı alacak.

Üçlü çete

Ünalların anası Pembe (Sibel Taşçıoğlu), ‘metres Alev’in (Müjde Uzman) bebeği doğurmamasında ısrarcı. Öncesinde Pembe zaten gelini Nilay ve onun akrabası Zülkar’ın (Feyza Civelek, Bahtiyar Memili) aklına uyup Alev’in müşterilerini kaçırmış, sonra onu yalanla dolanla gözaltına aldırmıştı.

Bu bölüm çetemiz gözdağı vermek için Alev’in dükkanını dağıttı. Aldatıldı diye ilk üç gün dayanıştığımız Pembe iticiliklerine devam edince İsviçre gibi tarafsız kalmıştık. Artık iyice zıvanadan çıkınca Alev’in karşı-saldırısını hak etti. Ama Alev olabilecek en yanlış yöntemi seçti ve Ünal köşküne kumamsı olarak yerleşti.

İslamofobi linci

Kıvılcım’ın sınavı bir tek Çimen’le değildi. Geçen bölümde nüfuzlu bir adamla takışmıştı. Bu bölümde Kıvılcım’ın Çimen’i örselediğini öğrenen adam Kıvılcım’ı İslamofobik olarak yaftalayıp linç ettirmeye çalıştı. Ama Kıvılcım, dini kişisel meselelerine alet ederek bir günah keçisi üzerinde toplumsal baskı yaratmaya çalışanlara dersini verdi. Kıvılcım önceki ayrımcı haline gerilemedi tabii; ama mahalle baskısını deşifre etti. Herkes Kıvılcım’ın dediklerini içselleştirseydi ülkemiz Gargamel’siz Şirinler Köyü’ne dönerdi.

Dizi yansıması

🔴 Mihri ve babası Ertuğrul (Gizem Yanık, Kayra Şenocak) bu bölümde bizlere veda etti. Keşke veda edenler yeni mütedeyyin ailemiz, yani Gökhan ve Görkem’in ailesi olsaydı.

🔴 Bu ailenin yaşam tarzı Ünallarınkinden tutucu, farklı seslere toleransı daha az. Çimen aileye dahil olabilmek için tüm ibadetlerini yerine getirmesi gerektiği kuralıyla karşılaştı ve uyum sağladı. Doğa’nın maruz kaldıklarından hiç feyz almamış. Sorunun dini bütün yaşamaya karar vermekte olmadığını Kıvılcım’ın açıklamasından anlamışsınızdır; eski eniştesi Fatih’in (Doğukan Güngör) bile Çimen’e şaşırmasından pay biçin.

🔴 Fatih demişken, Çimen’in gerçekten abisiymişçesine üzülüp kızması bu bölüm hanesine bir puan yazdı; ama izleyicinin gözünde o kadar ekside ki aşevi açsa yaranamaz. Belki de Çimen’in bu halini görüp zamanında kendi ailesinin Doğa’yı nasıl kısıtladığını bir nebze anlar.

🔴 Kuşak atladıkça ve yaş küçüldükçe Arslan kadınları muhakeme yeteneğini de kaybediyor ya, Cemre bebeğe laflar hazırlamaya şimdiden başlayabiliriz. Yeni fenalıklar geçirmemiz dizinin zamanda 15 yıl atlamasına bakar.

🔴 Günümüz insanının dertlerinden kurtulmak için medet umduğu yollar her bölüm Nilay’la işleniyor malum. Birkaç bölümdür bahtsızlığından dem vuran Nilay, son yıllarda moda olan ‘aile dizilimi’ne katılmak, geçmişinde travma yaşamış büyüklerinden gelen kötü etkiyi kırmak istedi. Biz de seyreyledik eğlenceyi.

🔴 Bölümde en sevilen sahne işkence görüp öldürülen, katili de serbest kalan kedi Eros’a yapılan göndermeydi. Nilay’ın sahiplendiği kuzu Beyaz üzerinden Pembe’nin dediklerini alıntılayalım: “Hayvanlara kimsesiz diyenlere, ‘kimsesiz değil, ben varım’ de.” Ha tabii Doğa eve köpek getirdiğinde veya duvar kâğıdında domuz varken kimse bu kadar hoş görülü değildi.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Dizinin karakter gelişimi konusundaki zayıflığı iyice can sıkıyor. Çimen, ablası Doğa aldatılınca Fatih’e büyük tepkiler vermişti; ama eşini kendisiyle aldatan Gökhan’a kızgınlığı üç saat falan sürdü. Evli adamla gönül ilişkisi yaşıyor diye teyzesi Alev’e demediğini bırakmamıştı, şimdi Gökhan’ın eşine yapılan haksızlığa seyirci. Doğa zaten Fatih’in yaptıklarına rağmen epeydir çocuğa dozdoz gibi yapıştı. Bu geçiş öyle eğreti yapıldı ki Doğa bile inanamıyor olabilir. Karakter gelişimi dedikleri böyle bir şey değil; bunlar olsa olsa karakter tutarsızlığıdır.

🔴 Sosyal medyada izleyicilerin bu diziye başlattıkları insanlardan özür dilediği zincirden haberiniz vardır. Ekipçe bunu ‘reklamın iyisi kötüsü olmaz’ gibi algılamalarından, etkileşim almak için buna devam edeceklerinden korkuyoruz. Neyse ki bu bölüm ‘kim kiminle, nerede, ne yapmış’ teması biraz sönüktü; toplumsal ve kültürel farklar öne çıktı. Alev’in Ünallara yerleşmesiyle dizinin Brezilya dizisi tonu devam mı edecek yoksa ekip tepkilere kulak verip senaryoya çekidüzen mi verecek, göreceğiz.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Ahmet Mümtaz Taylan, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Müjde Uzman, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Kayra Şenocak, Selin Türkmen, Yiğit Kirazcı, Rahimcan Kapkap, Soydan Soydaş, Sevim Erdoğan, Özlem Çakar Yalçınkaya, Gizem Yanık, Bahtiyar Memili, Murat Ercanlı, Hasan Emre Avcı, Özge Özacar.

Kızılcık Şerbeti: Gördüklerimizi silin!Kızılcık Şerbeti: Gördüklerimizi silin!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.