Kızılcık Şerbeti: Gördüklerimizi silin!

‘Kızılcık Şerbeti’nin dün akşamki bölümü ekipteki kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajı vermesiyle başladıysa da genç kadın karakterlerin güçsüzleştirildiği bir bölüm izledik.

Kültür Sanat 9 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen bölümde Ahmet Mümtaz Taylan’ın Abdullah Ünal’ıyla tanışmıştık. Abdullah keşke Covid-19’dan iyileşememiş rolü yapıp odasından çıkmasaydı dedik, çünkü buralar çok karışık. Abdullah, Alev’in (Müjde Uzman) kendisinden hamile olduğunu öğrenmişti, hem de karısı Pembe’den (Sibel Taşçıoğlu). Kafalar pırıl pırıl, değil mi? Yeni bölümde Abdullah soluğu Alev’in yanında alsa da Alev artık Abdullah’a güvenmediğini, bebeği tek başına büyüteceğini söyledi.

Olduramayanlar

Doğa (Sıla Türkoğlu) ve eski kaynanası Pembe bu bölümde de uğradıkları ihanete rağmen Fatih ve Abdullah’ı geri getirme derdindeydi. Yan kadın karakterler de Doğa ve Pembe’den el alıp kişiliklerini bir kenara bıraktı. Birisi Mihri (Gizem Yanık). Hoşlandığı Metehan’dan (Rahimcan Kapkap) daha önce ret yemesine rağmen yine denedi. İkinci kez reddedilince intihara teşebbüs etti. Birkaç bölümdür Mihri’nin Metehan kendisini beğensin diye başörtüsünü çıkaracağını düşünüp eleştiriyorduk; iyileşir de sağ kalırsa Metehan için her prensibinden vazgeçer ve o da olur.

Çimenlere basmayınız!

Mihri’den korktuğumuz şey tam tersi yönde, Arslanların en küçüğü Çimen’den (Selin Türkmen) geldi. Çimen Doğu’nun ahlakıyla Batı’nın teknolojisini alayım derken ablasıyla teyzesinin alıklığını almış. Sevgilisi Gökhan’ın (Hasan Emre Avcı) evli ve çocuklu olduğunu öğrenen Çimen bu hafta ayrılır demiştik; ama hadsizlikte Alev’i aratmayarak “Gökhan karısını ne yapsın, bakımsız zaten” dedi. Geçici işitme kaybı yaşasaydık keşke.

Yetmedi, Fatih’e dönmeye çalışan Doğa’yı da sollayarak bir adam için, üstelik Gökhan tıynetsizi için koşa koşa imam nikahı kıyıp kuma oldu ve başını örttü Çimen. Oysa o bakımsız diye aşağıladığı ‘halktan’ kadın, ihaneti duyunca Gökhan’dan ayrılmak istemişti (izin vermediler o ayrı).

Dizi yansıması

🔴 İzleyicilerin en çok tepkisini çeken bölümlerden birini izledik. Bölümün açılışında verilen 8 Mart sahnesinin dili olsaydı da “Abla beni senaryodan çıkarın” deseydi. Dizinin vadettiği kadın imajıyla artık bu bölümde geldiği nokta arasındaki fark pes dedirtiyor.

🔴 Hâlâ gurur duyulan kadınlardan kim kaldı derseniz, Kıvılcım (Evrim Alasya) ve Nursema (Ceren Yalazoğlu). Arslanların annesi Sönmez de (Aliye Uzunatağan) var gerçi; ama bazen nasihat adı altında muhafazakârlığa göz kırpıyor. Radarımızdasın Sönmez anne.

🔴 Yaptığı program aracılığıyla Kıvılcım yardım elini bu kez, çocukları tarafından hakkında sahte ‘akli dengesi yerinde değildir’ raporu çıkarılan amcaya uzattı. Bu olayla Kıvılcım’ın başı birileriyle belaya girecek, dolayısıyla öyküye geçici karakterler girecek gibi.

🔴 Ortalık yanarken huzura eren iki çiftimiz vardı. Birisi taze barışan Kıvılcım ve Ömer’di (Barış Kılıç). Plaklardan dökülen eski şarkılarla dans eden çiftimiz izleyiciye nostalji yaşattı.

🔴 Diğer mutlu çift Fatih ve Görkem (Doğukan Güngör, Özge Özacar), bu bölümde romantik bir gün geçirdi. Fatih Görkem’i özel uçağıyla gezdirince yıl boyu kullanmayı reddettiğimiz plastik pipetler gözümüzün önünden film şeridi gibi geçti. (Konuyu toplumsal mesaja getirmede dünya markasıyız.) Neyse, madem böyle meziyetlerin vardı, neden Doğa’ya mağara adamı gibi davranmıştın Fatih? Sosyal medyada kime kızacağımızı şaşırdık topluca.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Show TV’nin bir diğer dizisi ‘Sandık Kokusu’ başladığında izleyiciler, zaten bozmaya başlamış ‘Kızılcık Şerbeti’nin iyice sarpa saracağını öngörmüştü; çünkü iki dizinin de senaristleri aynı. Öyle de oldu. Her hafta bir dizi için iki buçuk saatlik senaryo yetiştirmek zaten epey dikkat ve emek istiyorken iki diziye çıkınca ne olacağı zannedildi? Dikkat bölünmese de dizimiz sarpa sarıyordu, ama en azından gündüz kuşağı dizilerine dönmezdi belki.

🔴 Son bölümde Çimen’in başını örtmesi, imam nikahı kıydırıp kuma gitmesiyle dizinin en başta yaslandığı toplumsal ve kültürel çatışma geri getirilmeye çalışılıyor olabilir. Diziyi kurtarmak için belki gerekliydi; ama olabilecek en sakil ve başarısız şekilde yapıldı. Özetle diziye şu an başlayanlar ‘Community’nin 3. sezon 4. bölümündeki Troy gibi, ortalık yanarken ellerinde pizza kutusuyla kalakalırlar; haklılar. Şöyle yapalım: Diziyi bir süreliğine rastgele bir ‘Kızılcık Şerbeti’ hayranına emanet edin. Hikâye toparlanınca geri vereceğiz, söz.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Ahmet Mümtaz Taylan, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Müjde Uzman, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Kayra Şenocak, Selin Türkmen, Yiğit Kirazcı, Rahimcan Kapkap, Soydan Soydaş, Sevim Erdoğan, Özlem Çakar Yalçınkaya, Gizem Yanık, Bahtiyar Memili, Murat Ercanlı, Sema Öztürk, Hasan Emre Avcı, Özge Özacar.

Kızılcık Şerbeti: Abdullah Bey geri döndü!Kızılcık Şerbeti: Abdullah Bey geri döndü!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.