Kızılcık Şerbeti: Abdullah Bey geri döndü!

'Kızılcık Şerbeti’ne Settar Tanrıöğen yerine Abdullah Ünal rolü için Ahmet Mümtaz Taylan girdi. Alev’in Abdullah’tan hamile olduğu haberi, yeniden evlenme planları yapan Fatih’i bile etkiledi ve müstakbel dünürler kaçtı.

Kültür Sanat 2 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Alev’in (Müjde Uzman) hamile olduğunu öğrenmiştik. Doğa’dan boşanalı bir buçuk gün olan Fatih’e (Doğukan Güngör) başkasıyla söz kesmek üzere olan Ünalgil bunu duyunca fenalaşmıştı.

Yeni bölümde dünürler, Alev’in alev gibi düşen haberiyle mekândan buharlaştı ve evlilik konusunu kapattı. (“Böyle bir aileye kız vermeyiz.”) Doğa’ysa (Sıla Türkoğlu) evliliği iptal olan Fatih’e yeniden başlamayı teklif etti. Fatih’in duygusal baskılarına, ihanetine, manipülasyonuna rağmen Doğa’nın hissettiği bu ‘şey’ sevgi değil, artık takıntı.

Bir de embriyoya sorabilsek

Ünal erkekleri şoku atlatınca başladılar doğmamış çocuğa don biçmeye. Vay miras bölünecek, aman çocuk büyüyünce şirketin başına mı geçecek diye kendilerini deli ettiler. Anne Pembe’yse (Sibel Taşçıoğlu) ele güne karşı rezil olmamanın ve Alev’in metres olarak kalmasının peşindeydi. Kocasının bu gönül ihanetini tensel ihanete de çevirmiş olmasına üzülmek falan yok. Anne adayımız Alev’se her şeye rağmen çocuğu doğurmak istiyor. Hepimiz biliyoruz ki o çocuk ya doğacak ya da düşecek. Yerli dizilerde bir kadın kendi isteğiyle bebek aldıramaz malum, RTÜK ve dayandığı zihniyet sağ olsun.

Çare terapi

Umut-Nursema (Serkan Tınmaz, Ceren Yalazoğlu) cephesine gelelim. Kayınları tarafından yetersiz hissettirildiği ayların sonunda bir de kandırılmak suretiyle hapislere girip çıkınca hayata küsen Umut, öfkesini haksız yere Nursema’dan çıkarıyordu. Fakat herkesin Umut’un hemen toparlanmasını beklemesi de hakkaniyetli değildi. Tam bu noktada dizilerde görmeyi çok sevdiğimiz bir sahneyle, terapiyle karşılaştık. Toplumda hâlâ terapiye karşı önyargı varken dizilerde terapi seansları görmek çok önemli.

Dizi yansıması

🔴 Herkes Settar Tanrıöğen’e geçmiş olsun dileklerini iletmeye devam ediyor; biz de acil şifalar dileriz. Oyuncu değişikliklerinden sonra karşılaştırma yapılması, fikir ayrılığına düşülmesi olağan. Abdullah Ünal da dün akşam izleyiciyi ikiye böldü. Kimisi Settar Tanrıöğen’le özdeşleşmiş sakin ve minimal tavırlı Abdullah’ı özlerken kimisi yeni Abdullah’ı daha dinamik ve sempatik buldu. Aynı karakteri iki usta oyuncudan iki farklı yorumla izlemek aslında bizim için bir nimet. Her ikisinin de emeğine sağlık.

🔴 Bu bölüm dilinden muhafazakârlığı ve ahlakı düşürmeyen tüm karakterlerin kendi içindeki açmazına tanık olduk. Dizide kim neyi eleştirse üç bölüm sonra aynısını yapıyor, ardından yaptıklarını unutup başkasının ‘ahlaksızlığını’ eleştiriyor. Kimse de demiyor ki “Yahu seninki benden, benimki ondan, onunki senden kara.” İzleyici de sosyal medyada “Sen şöyle diyorsun da zamanında bunu yapmamış mıydın ey bilmem kim” diye karakterlere kızdığıyla kalıyor.

🔴 Umut’u mahveden kolay zengin olmacılık eleştirisi ufak ufak devam ediyor. Köşeyi dönme meraklılarından biri olan Nilay da (Feyza Civelek) bölümlerdir bunun peşinde. Kolay yoldan para kazanmaya çalışırken batan Nilay, battığı yerden çıkmak için kolay para kazanmaya çalışıyor. “Bu döngüye girdiğiniz an çıkınız” alt mesajlı bir olay örgüsü izliyoruz.

🔴 Duyduk duymadık demeyin, Alev’in eski sevgilisi Rüzgar’la (Yiğit Kirazcı) Nursema’yı yakınlaştırma derdindeler a dostlar. Dizinin her karakterini birbiriyle eşleştirmeye çalışmaktansa var olan ilişkilere düzgün senaryo yazmak daha kolay değil mi? Misal, çiftimizi en başından sorunlara boğan, sonra aralarını iyice açan unsur Nursema’nın ailesi Ünallar. Nursema artık ailesini savunmasa mı acaba? Pembe’nin Rüzgar’ı pek sevmesi de ayrı saçmalık. Rüzgar’ın yaşam tarzını kıyamet kopsa kabul etmeyecek Pembe, utanmasa onu Nursema’ya damat diye alacak.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Bu bölüm Görkem’e (Özge Özacar) kızmaktan kaçırdığımız bir şey var: Biz Doğa’nın, Fatih ve ailesinden kötü muamele gördüğünü biliyoruz. Ancak Görkem Fatih’i de ailesini de bu şartlar altında tanımadı. Onun tanıklığına göre hikâyenin kötüsü Doğa ve ailesi.

Kurgularda kimine göre başarı kıstası, izleyicinin net bir taraf olamamasıdır. Motivasyonu konusunda ikilemde bırakan karakterler gerçek hayata daha yakın oldukları için başarılı yazılmış karakterler sayılıyor. Elbette reyting temelli işlerde bu yöntem çalışmayabiliyor. Ama buna en yakın şey şimdilik Görkem’in bakış açısından olayları görmek oldu. Özetle bölümde hayat akışına çok uygun olan bu mesaj vardı: İnsanlar ve olaylar bağlama bağlıdır; kimi ne zaman tanıdık, neye nasıl tanık olduk… Başkalarına yönelik tutumumuz bundan ibaret.

54. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Ahmet Mümtaz Taylan, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Müjde Uzman, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Kayra Şenocak, Selin Türkmen, Yiğit Kirazcı, Rahimcan Kapkap, Soydan Soydaş, Sevim Erdoğan, Özlem Çakar Yalçınkaya, Gizem Yanık, Bahtiyar Memili, Murat Ercanlı, Sema Öztürk, Özge Özacar.

Kızılcık Şerbeti: Kızılcık şehvetiKızılcık Şerbeti: Kızılcık şehveti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.