Kızıl Goncalar: Kadına şiddet yine yen içinde!

‘Kızıl Goncalar’ın 13. bölümünde Meryem ve Alkanlıların bağlantısı ortaya çıkınca yer yerinden oynadı. Sezon finalini aratmayan bölümde Meryem üzerinden kadına şiddete dikkat çekilen sahneler çok konuşuldu.

Kültür Sanat 2 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Geçen bölümde Naim (Mert Turak), eşi Meryem’in (Özgü Namal) gizlice Alkanlılarla görüştüğünü öğrenmişti. Yazı boyunca tetikleyici uyarısı vermemizi gerektiren yeni bölümde Naim, zina yapmakla suçladığı Meryem’e şiddet uyguladı. Doktor Levent’in (Özcan Deniz), Meryem’i cesaretlendirmek için yaptığı konuşmada dikkat çektiği gerçekler toplum olarak utancımızın resmiydi.

Annelerin öncülüğü

Kızı Zeynep’e (Mina Demirtaş) asıl zararı, sineye çeken bir anne modelinin vereceğini fark eden Meryem ilerleyen sahnelerde darp raporu almaya karar verdi. Şeytanın vücut bulmuş hali Naim bunları öğrendiğinde ekran başında herkesin kanını dondurarak Meryem’e bir ip hazırlayıp onu asmaya kalktı. Son anda Levent tarafından kurtarılan ve eli güçlenen Meryem, yatacak yeri olmayan o uğursuz Naim’in yeminine inanıp boşanmaktan vazgeçince uğradığımız hayal kırıklığını tarif etmemize gerek yok herhalde?

Ok yaydan çıktı

Levent ve eşi Beste (Hazal Türesan) tarafından evlat edinilen Mira’nın (Esma Yılmaz) bu durumdan şüphelenmesi konusu kapanmıştı hatırlarsanız. Mira’nın biyolojik annesinin Meryem olduğunu bilen tek kişi de Beste’ydi. Bu bölümde Beste aile dostuna her şeyi itiraf ederek yükünü hafifletti ama bu, gerçeklerin hem Levent hem Mira hem Meryem tarafından yakında öğrenileceği anlamına da geliyor. İkizlerimizin kavuşmasına az kaldı!

Dizi yansıması

🔴 Meryem’in şiddet gördüğü sahneye yerleştirilen “Kadına şiddet karşısında susmayın. ALO 183 İhbar Hattı” kamu spotu yerleştirmesi izleyiciden övgüler topladı.

🔴 Faniler tarikatındaki ikiyüzlülük izleyicinin eleştiri oklarından sağ çıkamadı. Hak hukuk dilinden eksik olmayan Sadi Hüdayi Hoca, Meryem’le Naim arasında geçenlerin tarikata laf getirmemesini öncelediğini itiraf etti.

🔴 Bölüm sonundaysa tarikattaki konumuna zarar gelmesini istemediği için mürşit efendiye karşı eşi ve baldızıyla bir olmaya karar verdi. Sadi Hüdayi’nin kişisel meseleleri, sakalına toz kondurmadıkları mürşit efendiden önemli olabiliyormuş demek.

🔴 Takdir edersiniz ki asıl beddualar, Mert Turak’ın muhteşem oyunculuğu sayesinde zalimliği katmerlenen Naim’e gitti. Meryem’i zinayla suçladıktan sonra ne zamandır birlikte zina yaptığı kadının evine koşarak gösterdiği ikiyüzlülük bu bölüm yaptıklarının en hafifiydi.

🔴 Haftalık Cüneyd (Mert Yazıcıoğlu) dozunu almak isteyenlere üzücü haberlerimiz var. Zeynep’in formaliteden eşi Cüneyd kızcağızın tarikattan kaçma teşebbüslerini öğrenince annesi tarafından terk edilme travması tetiklendi. Üzerine, içini açtığı tek insan olan terapisti Levent’in de arkasından iş çevirdiğini öğrenince herkesin aklına, Cüneyd’in iyileşme serüveninin yarıda mı kalacağı sorusu geldi.

🔴 Tarikatta kırılıp yen içinde kalan kolların haddi hesabı kalmayınca ‘yetmez ama evet’çi karakterimiz Hande (Duygu Sarışın) bile hoşgörüsünü yitirdi. ‘Kızılcık Şerbeti’nin Çimen’inden sonra bir de Hande’nin tarikat üyesi olup Sadi Hüdayi’ye ikinci eş olarak gitmesinden korktuğumuz bölümler aklımıza geldi de bir ürperdik.

🔴 Gelelim ters köşelere. Asıl zinayı, Meryem’i zinayla suçlayan Naim’in yaptığını kanıtlamaya çalışan Zeynep’in niyetini anlayan Naim aniden ve gizlice Nadire’ye imam nikahı kıydı. Gelininden ayar yiyen Pembe Hanım’ın suratından daha da mor olduk hepimiz. İzleyicinin paylaşımları şu soru etrafında birleşti: İmam nikahının geçerlilik noktası umuma da duyurulması değil miydi, gizli kapaklı kıyılan bu nikah ne kadar geçerliydi?

🔴 Diğer ters köşe de en önemli yerden, Cüneyd’in Zeynep’in okuması için destek olacağını sandığımız saflığımızdan geldi. Kadınların ve erkeklerin rollerinin korunması, kadının yerinin okul veya iş olmaması gerektiğinden dem vuran Cüneyd’in nihayetinde bir Faniler mensubu olduğunu unutmuşuz, affedersiniz.

🔴 Yazı bitti, hâlâ genel kültürlenemedik diyenlerinize gelsin: Bu bölümde alıntılanan isimler, Cüneyd ve Suavi dedemiz arasında gerçekleşen konuşmadaki Hasan-ı Basrî, Fuzûlî ve İbn-i Sina oldu.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Meryem’in yediği sopadan sonra idam ipi görmemize, ardından az kalsın cinsel birlikteliğe mecbur bırakılacak olmasına gerek var mıydı bilmiyoruz. Şiddetin her türlüsüne aynı anda farkındalık yaratalım, gerçekçi olalım derken şiddet pornografisine kaymanın sınırında gezen bu sahnelerden rahatsız olan izleyiciler oldu.

🔴 Meryem’i bu travmatik olaylardan önce Cüneyt, sonra Levent, sonra Suavi dede kurtardı. Hanımanneler Hasna ve Müyesser ile Beste ne yazık ki Meryem’e destek olmadığı gibi köstek olmaya hazırdı. Birgül dışında dizinin kadınları, bir kadının yaşadığı şiddet konusunda sınıfta kaldı.

🔴 Açılış cümlesi bu kez ünlü fizikçi Stephan Hawking’den: “Uzayda çığlığınız duyulmaz. Bir kara delikte kaybolurkense kaybolduğunuz bile fark edilmez.” Bölüm daha iyi özetlenemezdi herhalde. Şiddet görenlerin (bölüm özelinde kadınların) çığlıkları duyulmuyor. Dinî olup olmamasından bağımsız, kendi içine kapalı tarikat benzeri yapılanmalardaysa hakları ihlal edilenlerin varlığıyla yokluğu zaten bir.

14. bölüm fragman

Künye
Yayın mecrası: NOW TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: Ömür Atay, Özgür Sevimli
Senaryo: Şükrü Necati Şahin, Melih Özyılmaz, Ceylan Güleç, Deniz Gürlek
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli
Oyuncular: Özgü Namal, Özcan Deniz, Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Mert Turak, Hazal Türesan, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Sitare Akbaş, Tuğrul Tülek, Yakup Turğut, Asiye Dinçsoy, Mina Demirtaş, Melisa Doğu, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Batuhan Bozkurt Yüzgüleç, Cemre Melis Çınar, Can Kızıltuğ, Mısra Tüfek, Oğulcan İnan.

Kızıl Goncalar: Ayak oyunlarıKızıl Goncalar: Ayak oyunları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.