Kızıl Goncalar: Komşumuz açken…

‘Kızıl Goncalar’ın 10. bölümünde Mira’nın evlatlık olduğuyla ilgili şüpheleri giderilirken Zeynep tarikattaki pozisyonunu yönetmenin yollarını aradı. Bölümde ramazan ayı vesilesiyle birlik ve yardımlaşma mesajı verildi.

Kültür Sanat 12 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen hafta seküler ailemiz Alkanlıların kızı Mira (Esma Yılmaz) evlatlık olduğundan iyice şüphelenip ailesiyle yüzleşmişti. Yeni bölümde Mira’nın hasta dedesi Suavi (Şerif Erol) yine atak geçirip Mira’nın şüphelerini haklı çıkaracak sözler sarf etti.

Aile, Mira’nın bölüm boyu gelip giden şüphelerini tamamen gidermek için bu kez Mira’nın biyolojik annesi olduğunu bilmedikleri Meryem’den (Özgü Namal) yardım istedi. Mira hazır gerçeği öğrenmeye bu kadar yaklaşmışken gerçekleri itiraf edeceklerine kendilerini iyice deli etti bunlar da ayol.

İpler Zeynep’in elinde

Geçen hafta Faniler’in biriciği Cüneyd ve Zeynep (Mert Yazıcıoğlu, Mina Demirtaş) artık evlerine yerleşmişti; ama birlikte olmamışlardı. Zeynep’in bu mahrem bilgiyi başkalarına anlattığından şüphelenen Cüneyd’in yine tepesi atmıştı.

Yeni bölümde Zeynep’i gece gece evden kovduktan sonra gönlünü aldı. Ama 15 yaşındaki Zeynep bir iyi bir kötü olan Cüneyd’in muhteşem ‘Dr. Jekyll ve Bay Hyde’ performansına durmadan maruz kalmak zorunda değil. İçimizi soğutan hamleyse Zeynep’in bu karmaşaya sebep olan kişiye haddini bildirmesiydi. Cüneyd’le evliliğinden sonra hanımannelerden biri pozisyonuna gelen Zeynep kendini ezdirmemeye kararlı.

Faniler’in Robin Hood’u

Faniler ilk iftarlarını dışarıya açık düzenleyip seküler Levent ve Beste çiftini de (Özcan Deniz, Hazal Türesan) davet ettiler. İftara Cüneyd Efendi mesajıyla geldi. Sadi Hüdayi Hoca (Erkan Avcı) tarikat mensuplarına ve konuklarına özel bir sofra için kesenin ağzını açtı; ancak Cüneyd kaşla göz arasında bu yemekleri mahalleliye dağıttırdı.

Faniler de ayrıcalıklı yemeklerini değil, tuza bandıkları ekmeklerini yediler. Böylelikle Ramazan’da biz tokken aç yatan komşularımız ile tarikat özelinde salık verilen ‘paylaşmak’ mesajının lafta kalmaması gerektiği hatırlatıldı.

Dizi yansıması

🔴 Levent-Cüneyd terapisinde bu kez çocukken omuzlarına yetişkin sorumlulukları yüklenmişlerle, erken büyümek zorunda kalanlarla, içindeki çocuğu iyileştirememiş olanlarla duygudaşlık yaptık. Seansımızda alıntı yapılan isim bu kez Fernando Pessoa’ydı: “Kaçtığım tüm savaşların yaralarını taşıyorum.”

🔴 Başından beri Meryem’in şifacılık özelliği ufak sahnelerle öne çıkarılıyor. Levent’in aklıyla, Meryem’in de kalbiyle insanları sağaltması hem paralellik hem tezat olması bakımından hoş bir kurgu.

🔴 İşte Meryem’in şifalı sözlerinden Suavi dede de nasibini aldı ve bölümün en dokunaklı sahnelerinden birine imza atıldı. Dizimizin gazetecisi Hande’nin (Duygu Sarışın) ‘yetmez ama evet’çiliğinden beri onunla konuşmayan Suavi dede bu bölüm kızıyla yılların özlemini giderdi.

🔴 Hande demişken; bu bölüm kartlarını açık oynayarak Sadi Hüdayi’ye tarikatı dışarıya tanıtmak ve haber yapmak istediğini söylemişti. Önceki bölümlerde gizlice girdiği tarikata bu vesileyle izinli ve konuk olarak girip vaazı dinledi. Bu da akıllara “Acaba Hande’nin yaşam tarzı değişir mi?” sorusunu getirdi.

🔴 Diğer dokunaklı sahne de ikiz olduklarını bilmeyen Mira ve Zeynep’ten geldi. Son birkaç bölümdür birbirlerini iğnelemek yerine birbirine her anlamda kız kardeşlik yapmaya başlamış ikizlerimiz bu bölüm yine dertleşti. Aman ağızlarının tadı bozulmasın.

🔴 Hep hüzün yoktu tabii ki. Sadi Hüdayi’nin Karaköy entellerinin takıldığı üçüncü nesil kahvecide ‘pumpkin latte’ içmesi herkesin pek hoşuna gitti. Melankolik atmosferi olan dizimizin bu tarz sahnelerine reçele konan arı gibi yapışıyoruz.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Suavi dedemiz yatalak olduğu için ötenazi yaptırmak istiyordu, ama Meryem karşı çıkıyordu. Meryem, dedemizi bu bölüm hayata bir nebze bağladı; ama bu sahnenin ötenazinin tartışmaya açılma fırsatı doğurduğunu gözden kaçırdık. Dinde yeri olup olmamasından ziyade, yasalar bazında kişinin kendi iradesiyle yaşama veda etme hakkını konuşmanın zamanı gelip geçiyorsa bile ülkemizin gündeminde buna ne kadar yer var, tartışılır.

🔴 Ramazan ayına girilmesinden ötürü birlik, beraberlik ve ‘sofra’ mesajının verildiği bir bölüm oldu demiştik. Sadi Hüdayi diğer vaazlarında olduğu gibi pek güzel öğütler verdi. Fakat bunlar hep vaazda kalıyor. Faniler içerisinde bunların uygulanmasında sıkıntılar olması, gerçeklikle bağın kopmamasını sağlıyor. Her bölüm hortlayan “Tarikat güzellemesi mi var yoksa eleştirisi mi?” tartışmasına kapılmaktan ziyade böyle bir gerçekliğe işaret edildiğini düşünebiliriz.

🔴 Bu bölüm Zeynep’in Fransa’daki okula gitme ihtimalinin yine ortaya çıkmasıyla bittiğinden bölüm sonları biraz bayatlamaya başladı. Her seferinde “Zeynep okuyacak mı?” ihtimaliyle bizi öbür bölüme bağlamaya çalışmanıza gerek yok sevgili ekip; sonraki hafta yine izleriz, korkmayın. Zeynep bir süre daha okuyamacaksa da sonunda okuyacak, belli.

11. bölümün fragmanı:

Künye
Yayın mecrası: NOW TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: Ömür Atay, Özgür Sevimli
Senaryo: Şükrü Necati Şahin, Melih Özyılmaz, Ceylan Güleç
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli
Oyuncular: Özgü Namal, Özcan Deniz, Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Mert Turak, Hazal Türesan, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Sitare Akbaş, Tuğrul Tülek, Yakup Turğut, Asiye Dinçsoy, Mina Demirtaş, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Cemre Melis Çınar, Can Kızıltuğ, Mısra Tüfek, Oğulcan İnan, (konuk) Hamdi Alkan.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.