Kızıl Goncalar: Ayak oyunları

‘Kızıl Goncalar’ın 12. bölümünde babasını ötenaziden vazgeçirmeye çalışan Levent’in Atatürk’ün azminden örnek verdiği sahne beğeni topladı. Zeynep’se tarikat içi ayak oyunlarına alet edildi.

Kültür Sanat 26 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Alkanlıların kızı Mira (Esma Yılmaz) annesiyle babasının boşanma konuşmasına tanık olunca yeni bölümde dertleşmek için soluğu (ikizi olduğunu bilmediği) Zeynep’in (Mina Demirtaş) yanında aldı. Yakınlıkları tarikatta sorun yaratacağından Zeynep bu görüşmeyi gizlese de eşi Cüneyd (Mert Yazıcıoğlu) şüphelendi. İki ailenin görüştüğünü bilen Hanımanneye bölümün sonunda bir de Zeynep’in babası Naim (Mert Turak) eklenince durum açığa çıkacak, iki ailenin çekirdek aile olarak birleşme yolu da açılacak gibi.

İftarı fitneyle açanlar

Cüneyd’in eşi sıfatıyla söz hakkı artan Zeynep’i kurban ederek tarikattaki çokbaşlılık sorununu kökten çözmek isteyen Müyesser Hanımanne (Asiye Dinçsoy) iftarda yoksulları aç bırakma pahasına Zeynep’i mahcup etmeye çalıştı. Gureba aş derdinde, koca koca kadınlar küçücük bir kızın peşinde. Hay dilimizi eşek arısı sokaydı da ilk bölümlerde Müyesser’i övmeyeydik; boynumuz eğik dostlar. Anlayacağınız, tarikatın içindeki ikiyüzlülükler bir bir dökülüyor.

Atatürk’ün mücadelesi

Mira’nın dedesi yatalak Suavi (Şerif Erol) artık kendini işe yaramaz hissettiği için Fransa’ya nakledilip ötenazi yaptırma derdindeydi. Onu vazgeçirmek için oğlu Levent (Özcan Deniz) önceki bölümlerde de yaptığı gibi Atatürk’ten örnek vererek izleyiciyi kalbinden vurdu. Normal şartlarda bu ulusa seslenişten sonra ayaklanıp mitinge koşacak dedemiz ikna olmadı, o ayrı.

Dizi yansıması

🔴 Levent ve Cüneyd seansında bu bölüm Levent onur ve vicdanın yalnızca dinde değil, seküler yaşamda da büyük yeri olduğunu hatırlattı. Cüneyd’se ötenazi meselesine değinerek boğazlarda yumru oluşturdu: Yakınları ölen kişiler merhuma mı ağlar yoksa içlerinde oluşan boşluğa mı?

🔴 En sevilen sahnelerden biri de genelde ikiz kardeşlerimiz Mira ve Zeynep’in sahneleri oluyor. İlişkilerine didişerek başlayan ikilimizin biyolojik kardeş olduklarını öğrenmeden önce mecazen birbirlerine kız kardeş olmaları pek anlamlı.

🔴 Beste (Hazal Türesan) evlatlık kızı Mira’ya bir türlü ısınamamasıyla büyük küçük ihtiyar, kızlar delikanlılar derken herkesin hedefinde. Bu bölüm Beste’nin motivasyonunun ardında, içselleştirdiği toplumsal baskılar olduğunu öğrendik: Biyolojik anne olamadı diye ileride pişman olmaktan korkuyormuş. Oklarımızı Beste yerine başka yerlere yöneltme vakti geldi de geçiyor.

🔴 Tarikattaki kızlara artık Birgül’ün (Sitare Akbaş) ders vermesi en beğenilen gelişmelerden oldu. Birgül din ile bilim ve matematiği harmanladığı derslerle hem kızların hem izleyicinin gönlünde taht kurdu.  Hanımanne Müyesser engel olmazsa, haklarının bilinciyle yetişecek nice Zeynepler ve Birgüller olacak.

🔴 Kraldan çok kralcı Naim makam mevki ricasında bulununca gerekli ders, damadı Cüneyd’den geldi: “Makamlar insanları değil, insanlar makamları şereflendirir.” Naimgil yetiştirmek için oldukça elverişli bitki örtüsüne sahip ülkemizde bunu dağa taşa kazımak lazım.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Tarikatları kötü gösterdiği gerekçesiyle yoğun eleştiri gören dizi, son dönemde tarikatların meşrulaştırıldığı iddiasıyla karşı mahalleden eleştiriliyor. Fakat dizi dönüşümlü olarak farklı gruplara laf çarpmaya devam ediyor. Bu bölümde yakaladığımız ters örnekler:

🔴 Meryem, kocası Naim gibilerin dini kötüye kullandığına değinerek kendi mahallesindeki defoları açık etti. Hatta kızına “Levent ve Suavi, benim diyen Müslüman’dan daha Müslüman” diyerek onları ahlaken yüceltti.

🔴 Levent’in Cüneyd’den duyduğu “Biraz daha sohbet etsek benden daha Müslüman çıkacaksınız” sözüyle de bu algı pekiştirildi. (Bir de şeytanın avukatlığını yapalım: Bunlar din istismarcılarına eleştiri mi yoksa Levent’in yaşam tarzını değiştireceğine işaret mi?)

🔴 Sadi Hüdayi Hoca, dört halifenin temsil ettiği dört değeri saydı: Hz. Ebubekir sadakat, Hz. Ömer adalet, Hz. Ali ilim, Hz. Osman ticaret. Fakat hocanın ‘ticaret’ten anladığı daha ziyade yolsuzluğa yatkınlık. Dizi bu anlamda, tabiri caizse ‘samimi Müslümanlar’ yani Meryem gibiler ile Sadi Hüdayi ve Naim gibileri birbirinden ayırma derdinde gibi.

🔴 Açılış cümlesiyle bitirelim: “Enerjiye maruz kalan saf bir madde, kaçınılmaz olarak kaynama noktasına ulaşır.” Arkasından sürekli oyunlar çevrilen saf maddemiz Zeynep kaçınılmaz olarak düşmana korku salacağı bir noktaya mı gelecek? Yoksa bu, Alkanlılar ve Tezeller arasındaki ilişkinin artık ortalığa saçılacağına mı delalet? Ne dersiniz?

13. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: NOW TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: Ömür Atay, Özgür Sevimli
Senaryo: Şükrü Necati Şahin, Melih Özyılmaz, Ceylan Güleç, Deniz Gürlek
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli
Oyuncular: Özgü Namal, Özcan Deniz, Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Mert Turak, Hazal Türesan, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Sitare Akbaş, Tuğrul Tülek, Yakup Turğut, Asiye Dinçsoy, Mina Demirtaş, Melisa Doğu, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Batuhan Bozkurt Yüzgüleç, Cemre Melis Çınar, Can Kızıltuğ, Mısra Tüfek, Oğulcan İnan.

Kızıl Goncalar: Tarikatın iki yüzüKızıl Goncalar: Tarikatın iki yüzü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.