İnci Taneleri: Kadınlara düşen yıldırım

'İnci Taneleri’nin altıncı bölümünde oğluyla ilişkisinden yana şansı yaver gitmeyen Azem’e kurumsal bir firmada kariyer fırsatı doğdu. Dilber’se bir türlü boşanamadığı eşi tarafından şiddet görerek hastaneye kaldırıldı.

Kültür Sanat 1 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Azem (Yılmaz Erdoğan) yıllar sonra ilk kez oğluyla yüz yüze gelmişti. Baba-oğul kavuşmasının ilk saniyesinde Cihan (Kubilay Aka) düşman çete tarafından vurulunca tüm bölümü hastanede, baba-oğul hesaplaşmasıyla geçirmiştik. Azem karısını, yani Cihan’ın annesini öldürenin kendi olmadığını itiraf etse de Cihan ona inanmamıştı. Yeni bölümde Cihan babasının itirafı yerine karşı çeteden intikam almaya odaklandı.

Azem’in kariyeri

Azem, kızına özel ders verdiği Piraye’nin (Selma Ergeç) ayarladığı bir konferans için şehir dışına gitti. Burada özel sektörün kendi kendini gazlamaktan öte gitmeyen motivasyon konuşmalarıyla sınanan Azem’in entelektüel bünyesi alarm verdi tabii ki. Konferansın Azem’e getirisiyse yıllardır yumuşak yüzey görmeyen yerlerine ilaç gibi gelen otel yatağının konforu ve aldığı iş teklifiydi.

Dilber herhangi birimiz, her birimiz

Bölümü ülkenin kanayan yarasıyla kapattık. Dilber genç yaşta evlendirildiği ve yıllarca şiddet gördüğü eşinden ayrı yaşıyordu, ama adam hâlâ rahat vermiyordu hatırlarsanız. Bu bölümde Dilber, onu odada birlikte olmaya zorlayan kocasını ittikten sonra hastanelik oluncaya dek şiddet gördü. 27 Şubat 2024 Salı gününden beri, hayatlarındaki erkekler tarafından öldürülen sekiz kadının haberi gündemde malumunuz. Bu haberlerin üzerine gelen bu bölüm vesilesiyle konuyu taze tutmak gerektiğini hatırlatalım. Azem’in dediği gibi, “Şansımız yaver gitmiş, bu gece de yıldırım başka bir yere düşmüştür;” ama aslında bir kadına düşen o yıldırım hepimize düşüyor.

Dizi yansıması

🔴 Dilber’in kocasından şiddet görerek hastanelik olması, toplumsal mesajlarıyla ünlü dizimizin farkındalık yaratma amacı olarak gözükse de kimi izleyiciye göre sebep bu değil. Bazı izleyiciler Dilber’in hastanede yatmasının, Ramazan ayında pavyon dansı gösterilmeyecek olmasına gerekçe olarak kullanılacağını öne sürdü. Kalan izleyiciler yine de bu sahne aracılığıyla kadına şiddet konusuna dikkat çeken gönderiler paylaşmaya devam etti.

🔴 Azem’in, küfretmeyi bıraktırmaya çalıştığı bir karaktere yönelik öğütleri kulaklara küpe oldu: “Küfür öfkemizi azaltır zannediyoruz; halbuki tam tersi, küfür öfkeyi mayalar. (…) Şahsa edilen, adresi net belli küfür, kelimelerle yapılan bir şiddet eylemidir. Geri kalan da ağız çöpü işte.”

🔴 Haftalarca dillerden düşmeyen pavyon sahneleri bu kez eleştirilerin odağı oldu. Bu sahnelerde dansçıların belli yerlerine ‘zoom’ yapılması kimi izleyici tarafından gereksiz bulunurken kimisi tarafından dizinin kalitesini etkilemesi bakımından ucuz bulundu.

🔴 Biraz da neşe: Cihan’ın âşık olduğu doktorun, “Dünyanın en güzel mutfağı bizde olmasına rağmen hepimiz sabah akşam köfte yiyoruz” tespiti bizi midemizden vurdu. Haksız mı, siz söyleyin! (Buzdolabına gidiliyor.)

🔴 Azem bu bölümde Piraye’nin itici ailesine merhem oldu. Piraye’nin sürekli sarhoş olup ortamı dağıtan kardeşinin bastırmaya çalıştığı bir derdi olduğunu anlayan hocamız, ailesinden kimsenin iletişim kuramadığı delikanlıyı duygularıyla yüzleştirdi. Bunu da tıpkı Piraye’nin kızını sakinleştirdiği gibi şiir aracılığıyla yaptı. İnsanlara incelikli yaklaşmanın, tatlı dilin, iletişimde zarafetin önemini Yılmaz Erdoğan bizlere bol bol hatırlatıyor.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Bu vesileyle bölümlerdir gözden kaçan noktayı dillendirelim: Genelde matematik ve fen alanlarında özel ders alınırken dizideki gencimiz Türkçe için özel ders alıyor. Türkçe dersinin senaryoda yer alması, Yılmaz Erdoğan’ın dizide verdiği genel mesaj olan ‘dilin, şiirin, anlatının, iletişimin gücü’ ile paralel olması bakımından zekice. TRT arşivlerindeki siyah beyaz sokak röportajlarıyla karşılaştığımızda şaşırdığımız güzel ve akıcı dil kullanımını canlandırmak için bizlere fırsat.

🔴 Gelinen noktada Azem’in üç farklı hikâyesini izliyoruz. Hayatının Dilber’le olan, oğluyla olan ve Piraye’yle olan bu üç kısmı ne zaman ve nasıl birleşecek? İzleyiciler bağlantıların hâlâ kopuk olmasından rahatsız olsa da sağlam bir olay örgüsü gelecekse biz beklemeye razıyız.

🔴 Dizide çok fazla aforizma benzeri replik olması, bu repliklerin önemini azaltıyor. Dizinin sevilme nedenlerinden biri olmaktan çıkıp laf kalabalığı olarak algılanmaya başlayabilirler, bizden söylemesi.

7. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım:  BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, İrem Çıray, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Evren Duyal, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan.

 İnci Taneleri: Baba-oğul çaresizliği İnci Taneleri: Baba-oğul çaresizliği

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.