Tarihi eserlerin yurda dönüşü: 2018’den beri yedi bin eser geldi
İngiltere'de hükümetlerin hibe kesintilerinin ardından müzeler koleksiyonlarından büyük bölümler satarak zararın önüne geçmeye çalışıyor. Ancak bu uzun vadede müzelere zarar verebilir.
Ekonomik kriz ve güvencesizlik sanat dünyasının öncelikli gündemlerinden biri. Her gün yeni açılan galeriler, ses getiren sergilere ev sahipliği yapan müzeler ya da satış rekorlarının kırıldığı müzayedelerin haberlerini yapsak da dünya sanat dünyası ekonomik krizin etkilerini derinden hissediyor. Üstelik tüm dünyada durum böyle.
Dünyanın en güçlü ekonomilerinden İngiltere’de de bu yıl en az on müze ve sanat kurumu konseyi İngiltere hükümetinden olağanüstü mali destek talep etti. Birmingham Şehir Konseyi bütçesini dengelemek için önümüzdeki iki yıl içinde 750 milyon sterlin değerinde varlık satmayı planladığını duyurdu. Nottingham Kent Konseyi’nde de durum benzer. Konsey zarar ederken Kasım 2023’te kültür kurumlarına verilen hibeleri azaltma, müze bütçesini kesme ve kütüphane hizmetlerini yeniden değerlendireceklerini açıkladı.
İngiltere hükümeti bazı yerel makamlara bütçelerini seviyelendirme amacıyla acil durum fonu sağladı, geçen yıl kültürel harcamalara 100 milyon sterlin ayrıldı. Essex’teki Harlow Konseyi,yakın zamanda aralarında bir galeri de olmak üzere yeni bir sanat ve kültür merkezi açmak için 20 milyon sterlin aldı.
Ayrıca müzelere yapılan ziyaretlerin pandemi öncesi oranları yakalaması sanat kurumları için yeni umut kapılarını da aralıyor. Buna rağmen hükümetin hibelerdeki kesintilerinin ardından teknik olarak iflas eden İngiliz yerel yönetimleri kent müzelerindeki zengin sanat koleksiyonlarını satmak zorunda kalacak gibi görünüyor. Ancak bir koleksiyonun bir bölümünü satmak bir müzenin ve hizmet ettiği paydaşların amacına ters. İngiltere hükümeti ve sanat dünyası bu krize nasıl bir çözüm sunacak bekleyip göreceğiz.