Metropolitan Müzesi insafa geldi: Sümerlere ait heykeli iade ediyor

New York'taki Metropolitan Müzesi bir süredir koleksiyonundaki tartışmalı eserleri geldikleri topraklara iade ediyor. Türkiye'ye çok sayıda eser iade eden müze Sümerlere ait dev bir heykeli Irak'a geri göndermeyi kabul etti.

Kültür Sanat 20 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Metropolitan Müzesi koleksiyonunda bulunan tartışmalı eserleri ait olduğu ülkelere iade etmeye devam ediyor. ABD’ye kaçak yollarla getirilen ve çalıntı olduğu kanıtlanan eserleri iade etme süreci geçen yıl başlamıştı. Türkiye’den kaçak yollarla ABD’ye götürülen ve uzun yıllardır başta New York olmak üzere çeşitlik kentlerdeki müzelerden sergilenen eserler, bölge savcılıklarının soruşturmalarının ardından ait oldukları topraklara dönüyor. Bunun son örneğiyse binlerce yıllık dev Sümer heykeli oldu.

Sümerler dönemine tarihlenen yakklaşık 5 bin yıllık bakır alaşım heykel uzun yıllardır Metropolitan Müzesi’ne gelen ziyaretçileri karşılıyordu. 1955’te ABD’ye getirilen heykelin aradan geçen yıllarda ülkeye nasıl getirildiği pek de sorgulanmamıştı. Tıpkı hem ABD hem de başta İngiltere ve Almanya olmak üzere pek çok ülkedeki kaçak eser gibi. Müze, eserin Irak’tan nasıl ayrıldığı dair herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Metropolitan yetkilileri heykeli teslim etti

Iraklı yetkililer uzun süredir bu tarihi eserin kendilerine iade edilmesi için girişimde bulunuyordu. Nihayet bu çaba sonuç verdi. Müze tarafından yapılan açıklamaya göre antik heykel, Washington’da düzenlenen ve ülkenin başbakanı Muhammed Şia el-Sudani’nin de katıldığı bir törenle Iraklı yetkililere teslim edildi.

Metrpolitan Müzesi direktörü ve CEO’su Max Hollein yaptığı açıklamada, “Met, eski eserlerin sorumlu bir şekilde toplanmasına ve dünyanın kültürel mirasının ortak yönetimine kendini adamıştır. Bu heykelin iadesi konusunda Irak Cumhuriyeti ile işbirliği yapmaktan onur duyuyoruz ve oradaki meslektaşlarımızla geliştirdiğimiz önemli ilişkilere değer veriyoruz. Aramızda süregelen açık diyaloğu devam ettirmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Metropolitan'da bir, Atina'da dört, Antalya'da 100: Külçe külçe bakır paraMetropolitan’da bir, Atina’da dört, Antalya’da 100: Külçe külçe bakır para

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.