Dünyanın en kalabalık 15’inci şehri İstanbul, en zengin 50 içinde yok

16 milyonu aşkın nüfusuyla dünyanın en kalabalık 15'inci şehri olan İstanbul en zengin 50 şehri içinde yer bulamadı. Üç trilyon dolarlık servetiyle en zengin şehir New York olurken ABD 11 şehirle listenin beşte birini ele geçirdi.

Ekonomi 8 Mayıs 2024
3 trilyon dolarlık servete ev sahipliği yapan New York’ta 349.500 milyoner, 744 santi-milyoner (100 milyon doların üzerinde yatırım yapılabilir servete sahip) ve 60 milyarder yaşıyor.

Gayrimenkul danışmanlık ve araştırma şirketi Henley&Partners tarafından New World Wealth ile iş birliği içinde her yıl yayınlanan “dünyanın en zengin şehirleri” raporunda ABD’deki New York şehri birinci sıradaki yerini korumayı sürdürürken 16 milyonu aşkın nüfusuyla dünyanın en kalabalık 15’inci şehri olan İstanbul en zengin 50 şehir içinde yer almadı.

Bir milyon dolar veya daha fazla likit yatırım yapılabilir servete sahip yerleşik milyonerlerin sayısı söz konusu olduğunda ABD, birinci sıradaki New York dahil olmak üzere ilk 50’de 11 şehirle başı çekti. New York şehri sakinlerinin sahip olduğu toplam servet şu anda üç trilyon doları aşıyor ve bu rakam çoğu büyük G20 ülkesindeki toplam servetten daha yüksek bir seviyeye denk geliyor. New York’ta 349.500 milyoner, 744 santi-milyoner (100 milyon doların üzerinde yatırım yapılabilir servete sahip) ve 60 milyarder yaşıyor.

İkinci sırada San Francisco şehri ve Silikon Vadisi’ni kapsayan Kuzey Kaliforniya’nın Körfez Bölgesi var. Körfez Bölgesi son on yılda milyoner nüfusunu yüzde 82 oranında artırarak dünyanın en yüksek servet büyüme oranlarından birine sahip olarak 305.700 milyoner, 675 santi-milyoner ve 68 milyardere ev sahipliği yapıyor.

Singapur yükselişte

Öte yandan on yıl önce dünyanın en zengin şehri olarak başı çeken Tokyo son on yılda yerleşik yüksek net değerli bireysel (HNWI) nüfusunda yüzde 5’lik bir düşüş yaşayarak sadece 298.300 milyonerle üçüncü sırada yer alıyor.

Şehir devleti Singapur son 10 yılda milyonerlerde yüzde 64’lük etkileyici bir artışın ardından küresel sıralamada iki sıra yükselerek dördüncü sıraya yükselirken yakında Asya’nın en zengin şehri olarak Tokyo’yu yerinden etmeye hazır görünüyor. Yaygın olarak dünyadaki en iş dostu şehir olarak kabul edilen Singapur aynı zamanda göç eden milyonerler için dünyanın en iyi destinasyonlarından biri olarak kabul ediliyor. Şehir şu anda 244.800 yerleşik milyoner, 336 santi-milyoner ve 30 milyardere ev sahipliği yapıyor.

Londra’nın düşüşü

Uzun yıllardır dünyanın en zengin şehri olan Londra sıralamada düşmeye devam ediyor ve şu anda sadece 227.000 milyoner, 370 santi-milyoner ve 35 milyarder ile beşinci sırada yer alıyor. Bu, son on yılda yüzde 10’luk düşüş anlamına geliyor. Buna karşılık 212.100 milyoner, 496 santi-milyoner ve 43 milyardere ev sahipliği yapan Los Angeles 10 yıllık dönemde iki sıra yükselerek altıncı sırada yer alırken zengin nüfusunda yüzde 45’lik kayda değer bir büyüme ile dikkat çekiyor.

Hiçbir Afrika veya Güney Amerika şehri listeye girmezken, rapor çok uzak olmayan bir gelecekte önde gelen küresel servet merkezlerinin saflarına katılabilecek birkaç yükselen yıldızı tanımlıyor. Kenya’nın hareketli başkenti Nairobi’de şu anda 4.400 milyoner var, bu da gelişen teknoloji ekosistemi ve büyüyen orta sınıfı sayesinde son on yılda yüzde 25’lik bir artış gösteriyor. Güney Afrika’nın çarpıcı kıyı mücevheri Cape Town milyonerlerde yüzde 20’lik bir artış yaşıyor.

Dünyanın en pahalı şehri Monako

Ortalama servetin 20 milyon doları aştığı süper zenginler için tartışmasız dünyanın en güvenli limanı olan Monako aynı zamanda kişi başına düşen servet bazında dünyanın en üst sıradaki şehri olarak öne çıkıyor. Akdeniz prensliğinin sakinlerinin yüzde 40’ından fazlası milyoner ve bu tablo dünyadaki herhangi bir şehirdeki en yüksek oranı olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda m2 başına 35.000 doları aşan daire fiyatları ile Monako dünyanın en pahalı şehirleri listesinin başında yer alıyor.

Henley&Partners CEO’su Dr. Juerg Steffen dünyanın en zengin şehirlerinde büyümeyi sağlayan önemli bir faktörün finansal piyasaların son yıllardaki güçlü performansı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“S&P 500’ün geçen yılki yüzde 24’lük kazancı, Nasdaq’ın yüzde 43’lük artışı ve Bitcoin’in yüzde 155’lik şaşırtıcı rallisi, varlıklı yatırımcıların servetlerini canlandırdı. Ek olarak yapay zeka, robotik ve blok zinciri teknolojisindeki hızlı gelişmeler, servet yaratma ve biriktirme için yeni fırsatlar sağlamıştır. Yine de, yeni fırsatlar ortaya çıksa bile, eski riskler devam ediyor. Moskova’nın milyoner nüfusunun yüzde 24 azalarak 30 bin 300’e düştüğü Ukrayna’daki savaş, belirsiz ve istikrarsız bir dünyada zenginliğin kırılganlığını keskin bir şekilde hatırlatıyor.”

Henley&Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel ise dünyanın en zengin 10 şehrinden 7’sinin oturum veya vatandaşlık hakları karşılığında doğrudan yabancı yatırımı aktif olarak teşvik eden yatırım göçü programlarına ev sahipliği yapan ülkelerde olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Yatırım yoluyla New York, Singapur, Sidney, Viyana ve Dubai gibi önde gelen uluslararası servet merkezlerinde yaşama, çalışma, eğitim alma ve yatırım yapma hakkını güvence altına almak mümkün. Kendinizi, ailenizi veya işinizi daha elverişli bir şehre taşıyabilmek veya dünya çapında birden fazla farklı şehir arasında seçim yapma seçeneğine sahip olmak, özel müşteriler için uluslararası zenginlik ve miras planlamasının giderek daha önemli bir yönü diyebiliriz.”

Zenginliğin ne kadarı aşırı: Servet 10 milyon dolarla sınırlandırılsınZenginliğin ne kadarı aşırı: Servet 10 milyon dolarla sınırlandırılsın

Forbes'tan 2024'ün en zenginleri: Bayraktar kardeşler ilk kez listedeForbes’tan 2024’ün en zenginleri: Bayraktar kardeşler ilk kez listede

Gelir dağılımı daha da bozuldu: En zengin yüzde 20 bütün gelirin yarısını alıyorGelir dağılımı daha da bozuldu: En zengin yüzde 20 bütün gelirin yarısını alıyor

Ne kadar geliriniz varsa sahiden zenginsiniz?Ne kadar geliriniz varsa sahiden zenginsiniz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.