İngiltere’den İran’ı kızdıran hamle: Tarihi eser İsrail’e gidiyor

British Museum binlerce yıllık bir tarihi eseri Kudüs'teki bir sergiye göndermeye hazırlanıyor. Pers İmparatoru Kiros'a ait yazıtın İsrail'de sergilenecek olmasına İran yönetiminden itiraz geldi.

Kültür Sanat 30 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Kiros Silindiri 4 Ekim'den itibaren Kudüs'te sergilenecek.

British Museum bu kez de İran’ı kızdırdı. Türkiye ve Yunanistan dahil pek çok ülkeye ait eserleri iade etmemekte ısrar eden müze bu kez tarihi bir eseri İsrail’e ödünç vermeye hazırlanıyor. 4 Ekim – 28 Kasım’da Kudüs Kütüphanesi’nde sergilenmesi planlanan Kiros Silindiri için yapılan hazırlık İran’da tepkiye yol açtı. Tehran Times’ın haberine göre İran Müzeler Genel Müdürü Hadi Mirzai endişelerini dile getirdi ve Londra’daki müzeye karşı yasal işlem başlatma tehdidinde bulundu. Konu için Londra’daki İran Büyükelçiliği ile temasa geçildi.

Tarihi silindir İran’da da sergilenmişti

Milattan önce 539 yılına uzanan geçmişiyle Kiros Silindiri’nde Pers İmparatoru Kiros’un fetihten sonra Babillilere insanca muamele edilmesi emri yazılı. Silindir 1879’da, o dönem Osmanlı toprağı olan Irak’ın Babil Antik Kenti’ndeki kaçak kazılarda ortaya çıkarılıp İngiltere’ye götürülmüştü. Tarihi silindir 2010-2011’de Tahran’daki İran Ulusal Müzesi’ne ödünç verilmişti. Eser 2013’te de Houston, San Francisco ve Los Angeles’ta sergilenmişti.

British Museum envanterine kayıtlı Kiros Silindir şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Yale Peabody Doğa Tarihi Müzesi’nde sergileniyor. British Museum’dan bir sözcü “Kiros Silindiri 30 Haziran’a kadar Yale’deki müzeye ödünç verilmişti. Silindirin gelecekte sergileneceği yerlerle ilgili ayrıntılar zamanı geldiğinde duyurulacaktır” dedi.

British Museum Gana'ya ait eserleri 150 yıl sonra geri gönderiyorBritish Museum Gana’ya ait eserleri 150 yıl sonra geri gönderiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.