İngiltere’nin en eski sineması kapandı: 115 yıllık bina artık boş

İngiltere'nin Birmingham kentinde bulunan ve ülkenin aktif haldeki en eski sinema olma unvanına sahip The Electric Cinema seyircilerine veda etti. 1909'da açılan sinemanın kapanacağını BBC dünyaya duyurdu.

Kültür Sanat 2 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Birmingham'daki sinema kapılarını kapatıyor.

İngiltere’nin aktif olarak faaliyet gösteren en eski sineması seyircilere veda ederek kapandı. 1909’da açılan The Electric Cinema aradan geçen 115 yılda sayısız film gösterimine evsahipliği yaptı. Tarihi sinemayı 18 yıldır kullanan Flatpack Festivali, bundan böyle kendilerine yeni mekân bulmaları gerektiğini duyurdu. 115 yıllık sinemanın değişen koşullar ve sürdürülebilirlik sorunları nedeniyle kapandığı açıklanırken bunun dışında bir detay paylaşılmadı.

Bir zamanlar yetişkinlere yönelik filmler de gösteriliyordu

Art-deco bir cepheye sahip olan The Electric Cinema, 35mm filmlerin yanı sıra dijital filmlerin de gösterildiği iki ekrana sahiptir. İngiltere’nin en büyük ikinci kenti Birmingham’da birr taksi durağından dönüştürülerek inşa edilen sinema, ilk filmini 27 Aralık 1909’da izleyiciyle buluşturmuştu. O dönem genel uygulamaya uygun şekilde tarihi sinemanın salonundaki gösterimler piyano eşliğinde yapılmıştı. Sessiz sienam dönemine tekabül eden bu uygulama teknolojinin gelişimiyle değişime uğramıştı.

The Electric Cinema, festivallere de evsahipliği yapıyordu.

Birmingham’ın simgelerinden biri olarak kabul edilen The Electric Cinema, tarihi boyunca teknolojiyi yakalama konusunda dönemin gerçekleriyle uyumlu hareket etmişti. 1970’lerde sanat filmlerini izleyiciyle buluşturan sinema, bu dönemde yetişkin içerikli filmleri de beyaz perdesine yansıtmıştı. Değişen koşullara ayak uyduran sinema, 1980’lerden itibaren gişe filmlerini de sinemaseverlere sunmaya başlamıştı. Festivallere de evsahipliği yapan sinemanın kap

İstanbul Modern bir kez daha gururlandırdı: BBC belgeseliyle dünya izleyecekİstanbul Modern bir kez daha gururlandırdı: BBC belgeseliyle dünya izleyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.