İnsanlık tarihi Göbeklitepe’de yeniden yazılıyor: En eski takvim bulundu

Göbeklitepe'de tarihi bir keşif daha yapıldı. Alanda devam eden arkeolojik kazılarda dünyanın en eski takvimi bulundu. 13 bin yaşındaki takvimden önce bu unvan İskoçya'da 10 bin yıllık bir oyuktaydı.

Kültür Sanat 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe insanlık tarihine ışık tutmayı sürdürüyor. Hakkında yüzlerce araştırma ve belgeselin yapıldığı alanda bugün açıklanan bir keşif dünyanın ilgisini yeniden buraya çekti. Taş Tepeler X hesabından yapılan paylaşım herkesi heyecanlandıracak türde Açıklama şöyle: “Göbeklitepe’de dünyanın bilinen en eski takvimi keşfedildi. Keşfedilen güneş takviminin 13 bin yıl yaşında olduğu tahmin ediliyor.”

13 bin yaşındaki bu güneş takvimi bölgenin insanlar için binlerce yıl önce de ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bugüne kadar bilinen en eski takvim İskoçya’nın Aberdeen kentindeki bir oyukta ve yaşı 10 bin. Göbeklitepe’deki bu keşifle birlikte takvimlerle ilgili bilgimiz üç bin yıl daha eskiye uzanıyor. Kazı başkanı Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında bölgedeki çalışmalar aralıksız şekilde devam ediyor. Geçen yıl boyalı hayvan figürlerine ulaşılan kazıların ardından bu yılki buluntular bölgeye ilgiyi daha da artırdı.

İlk araştırmalar 1994’te başlamıştı

1994 yılında Heidelberg Üniversitesi’nden Klaus Schmidt bölgeye gelerek araştırmalarını yoğunlaştırır. Ertesi yıl da Göbeklitepe’de ilk arkeolojik kazı çalışması başlar. Kazıları Şanlıurfa Müzesi ve İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü birlikte yürütmektedir. Arkeolojik kazıların başındaki isim ise Harald Hauptmann’dır. Bu süreçte danışman olarak kazılara dahil olan arkeolog 2007’de kazı başkanlığını üstlenir. Ardından kazı başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Necmi Karul döneminde de insanlık tarihine ışık tutan alandaki arkeolojik çalışmalar sürüyor.

Türkiye müze geziyor: Her birinin ziyaretçi sayıları milyonları geçtiTürkiye müze geziyor: Her birinin ziyaretçi sayıları milyonları geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.